1. helmikuuta 2019

Läpinäkyvä, kestävä & eettinen bloggaaminen - näin minä toimin


Sain jonkin aikaa sitten hyvässä hengessä huomauttavan/kyselevän kommentin bloggaamiseeni liittyen. Kommentti kilahti postaukseen, jossa kirjoitin syitä kotimaisen luonnonkosmetiikan suosimiselle ja kirjoittaja varmisteli, että noudatanhan itsekin ko. ajatusmaailmaa kulissien takana, myös saatujen tuotteiden osalta. Huomio oli todella hyvä ja tärkeä, ja vastattuani pitkän kaavan mukaan totesin, että aihe olisi hyvä nostaa pöydälle suuremminkin. Tämä luonnos meinasi jo alkaa kerätä pölyä päälleen, kunnes aihe pärähti esiin somessa Kalenterikarjun aloitteesta (seuratkaa ihmeessä hänen stooreja, jos haluatte seurata keskutelua). Moni vaikuttaja vastasi jo Instagramin puolella haasteeseen, jakaen esimerkkejä yhteistöistä joihin he eivät ole lähteneet, edes rahan vuoksi. On ollut erittäin ilahduttavaa seurata aiheen vastaanottoa sekä vaikuttajien että seuraajien keskuudessa, ja samalla ajatukseni palasivat aiemmin saamaani kommenttiin.

Ensitöikseni haluan sanoa yleisesti, että olen iloinen siitä, että tuo saamani kommentti osoitettiin minulle ja asia haluttiin tarkistaa suoraan minulta, sen sijaan, että se jätettäisiin ilmaan roikkumaan tai spekulaatioiden varaan. Kannatan kaikista asioista puhumista ja tämä pätee myös bloggaamiseeni. Samaan aikaan ymmärrän hyvin, että vaikuttajien julkaisuihin suhtaudutaan varauksella - se on itseasiassa suotavaakin - ja etenkin tästä syystä koen läpinäkyvän bloggaamisen äärimmäisen tärkeänä. Siispä toivon, että jokainen teistä lukijoista kokee voivansa ottaa itseään askarruttavat asiat puheeksi kanssani, joko avoimesti some-kanavissa, anonymiteettiin turvautuen kommenttiboksissa tai yksityisesti sähköpostilla/yhteydenottolomakkeen kautta. Keskustelu on aina tervetullutta!

Blogin perustamisen syistä ja toiminnan periaatteista on aina voinut lukea "Blogista"-sivulta  Pähkinänkuoressa, on Luonnonkaunis-blogin perustana aina ollut luotettavan, rehellisen ja arvokkaan sisällön tuottaminen. Perustettuamme Luonnonkaunis-blogin Jonnan kanssa vuonna 2015, oli haaveemme onnistua luomaan alusta muille luonnonkosmetiikasta kiinnostuville, jotta heidän ei tarvitsisi koluta läpi sama määrä toimimattomia tuotteita kuin me aikoinaan. Ajatus oli, että teillä olisi saatavilla tämä tietynlainen tietopankki, jota me itse olisimme niin kovasti kaivanneet siirtymävaiheessamme.

Jotta tämä visio tietopankista olisi toimiva, on aina ollut ehdottoman tärkeää, että Luonnonkauniin sisältö luodaan 100% rehellisesti. Sivuston on oltava uskottava ja luotettava, muuten vetäisimme itseltämme maton jalkojen alta ja kaikki näkemämme vaiva valuisi viemäriin. Olen sanonut sen ennenkin ja sanon sen jälleen - mikään rahamäärä ei korvaa luottamusta tällä alalla, jos katsoo toimintaa pitkällä aikavälillä. Motiivini kirjoittamiselle ei siis koskaan ole ollut, eikä tule olemaan  oma etu, mahdollisimman suuren pr-tuotteiden määrän vastaanottaminen tai pullea tilipussi, vaan auttamisen halun tyydyttäminen, tekemisestä nauttiminen sekä luonnonkosmetiikan tuominen lähemmäs valtavirtaa.

Mitä pidemälle Luonnonkauniilla on tultu, sitä enemmän toiminnassa on kuitenkin myös alkanut pyöriä näitä jo mainittuja pr-tuotteita (testattavaksi lähetettyjä tuotteita) ja rahaa, mikä on monen lukijan näkökulmasta hämmentävää - ihan ymmärrettävästikin. Voin paljastaa, että niin se on toisinaan minustakin, koittaessaan ylläpitää tasapainoista kokonaisuutta, jossa kohtaavat niin omat arvot, toiveet, tarpeet, haaveet sekä taloudellinen pärjääminen.

Bloggaamisen palkoista ja arvosta on kirjoitettu lukuisia hyviä kannanottoja, perusteluilla, miten bloggaaminenkin on nykypäivänä ihan oikeaa, aikaa vaativaa työtä, josta on saatava palkkaa tai miten kaupalliset yhteistyöt voisi nähdä blogimaailman mainoskatkoina, jotka saavat muun toiminnan pyörimään. Suoranainen välttämättömyys, jotta homma pyörii. Sama pätee Luonnonkaunis-blogiin. Ilman pr-tuotteita ja satunnaisia kaupallisia yhteistöitä, olisi kirjoittaminen minulle vain äärimmäisen kallis ja aikaavievä harrastus, jota minun ei olisi mahdollista jatkaa. Useimmat meistä tiedämme, mitä perheellisen päivätyörumba on, eikä niihin vuorokausiin yksinkertaisesti minun matikallani saa mahutettua lukuisia tunteja per päivä blogin kirjoittamista. Siispä, tuota palloittelua kokeilleena, halusin omistaa osat päivistäni blogille ja laadukkaan sisällön tuottamiselle, yrittäjyyden muodossa.

Kuten minkä tahansa eettisesti toimivan yrityksen kohdalla, on minullakin edelleen hyvin vahvat arvot, joita noudatan täällä kulissien takana. Otan vastaan vain niitä pr-tuotteita, joita vilpittömästi uskon käyttäväni tai joiden voisin kuvitella ostavani itse. Tähän vaikuttaa oma kiinnostukseni, tuotteen sisältö, pakkaukset, alkuperä, brändi, yrityksen toimintatavat "kulissien takana", sekä suurena tekijänä hinta. En ota edes ilmaiseksi vastaan tuotteita, joihin minulla itselläni ei olisi varaa tai halua panostaa. Tällaisista tuotteista kirjoittaminen tuntuisi teeskentelyltä. Siispä kieltäydyn mieluummin.

Täysin samat asiat pätevät myös niin tavallisiin postauksiin kuin kaupallisiin yhteistöihin. Minulta on välillä kysytty postauksen jälkeen "mitä mieltä sä OIKEASTI olit siitä tuotteesta?" ja tällöin tuntuu äärimmäisen hyvältä voida sanoa, että ihan juuri sitä, mitä kirjoitinkin. Katsokaas, minä elän sillä, että nautin siitä, mitä teen. En voisi kuvitella tilannetta, jossa tuottaisin sisältöä pakosta, valehdellen tai vain rahan vuoksi, kun vaihtoehtona on tämä versio, jossa jokainen postaus saa aikaan hymyn huulille, koko-keho-kihelmöintiä ja silkkaa iloa. En voi kuvitella parempaa kiitosta, kuin teiltä saadut kehut hyvästä blogista, onnistuneesta avun antamisesta ja luonnonkosmetiikan löytämisestä. En sietäisi oloani, jos tuo kaikki perustuisi valheeseen. Toimimalla eettisesti ja rehellisesti, takaan paitsi laadukkaan sisällön teille, myös hyvän olon itselleni.
Kalenterikarjun ilmoille heittämän #arvotesiin haasteen innoittamana haluan myös kertoa teille esimerkkejä myös niistä yhteistöistä, joista olen vuosien aikana kieltäytynyt. Tyypillisin tilanne on tietenkin tuote sai sarja, jotka eivät syystä tai toisesta kolahda tai kiinnosta alkujaankaan, mutta lisäksi joukossa on viherpesun piiriin lukeutuvia tai muuten kyseenalaisia sarjoja. Toinen tyypillinen esimerkki on tilanne, jossa tuote kyllä täyttää luonnonkosmetiikan kriteerit, mutta se ei toiminut minulla tai ei mielestäni vastannut hintalappuun nähden verrattuja odotuksia. Merkillisimpiä tapauksia ovat sitten taas olleet tilanteet, jossa olen huomannut yrityksen tai sen edustajan toimineen rumasti, eräässä tapauksessa mustamaalaten ja haukkuen kilpailijoitansa.

Niissä tapauksissa, joissa kaiken tämän jälkeen päädyn tekemään yrityksen kanssa yhteistyötä, olen bloggaajana aina velvollinen ilmoittamaan jos tuote on saatu tai minulle on maksettu palkkaa tekstin kirjoittamisesta. Tämän teen aina mahdollisimman selkeästi, nykyään siten, että heti postauksen alussa ilmoitan jos postaus sisältää saatuja tuotteita, mainoslinkkejä (affiliatelinkkejä) tai kyseessä on kaupallinen yhteistyö ja kenen kanssa, jotta mikään ei jäisi epäilyksen varaan. Sisällöllisesti nämä asiat eivät vaikuta postaukseen mitenkään, vaan teen postauksen ihan kuten tekisin muutenkin, olenhan jo karsinut joukosta kaikki ne, jotka lähtökohtaisesti vaatisivat "silottelua". Ainoa ero on, että minun on mahdollisuus sukeltaa aiheeseen vielä syvemmälle, käyttää reilusti aikaa ja sen myötä tuottaa ehkä jopa laadukkaampaa sisältöä.

Vaikka pyrinkin pitämään oman toimintani läpinäkyvänä ja aitona, kamppailen toisinaan sen kanssa, miten onnistua neuvomaan hyvien tuotteiden ja laadukkaan kauneudenhoidon kanssa, ilman että yllytän turhaan kuluttamiseen. Tämä on asia, joka teille tuskin välittyy, mutta minulle tämä on yksi bloggaamisen suurimmista haasteista, joka vaatii todella paljon tasapainottelua. Tähän joku voisi näppäränä heittää ensiajatuksena, että kosmetiikka ja siitä bloggaaminen on alusta loppuun turhaa ja pinnallista, mutta koska myös minun omakohtainen kokemukseni atoopikkona on toinen, tiedän, että kosmetiikalle ja ihonhoidolle on myös tarvetta. Palataan tähän vielä erillisen postauksen muodossa, mutta summatakseni, ei siis täysi kosmetiikasta luopuminen ole realistinen vaihtoehto juuri kenellekään. Tavoiteltavaa on pikemminkin tarpeisiin pohjautuva, tiedostava kosmetiikankäyttö, johon itsekin pyrin kannustamaan teitä ja siten pitämään myös blogitoiminnan mahdollisen kestävänä.
Tällä hetkellä meneillään olevaa julkista keskustelua seuranneena olen kuitenkin pistänyt merkille, miten suuresti vaikuttajien ajatukset ja toiminta eroaa heihin kohdistuvista mielikuvista. Vastuullinen vaikuttaminen, omista arvoista kiinni pitäminen, läpinäkyvä toiminta ja henkilöbrändin huolellinen viilaus on jo monille vaikuttajille itsestään selvää, sillä maineen menetys ja epäluottamus on kutakuinkin töiden loppu, ainakin pitkällä tähtäimellä. Siitä huolimatta vaikuttajiin kohdistuu todella paljon ennakkoluuloja ja epäilystä. Huomaan, että minussa herää halu varmistaa, etten tee tätä kaikkea "turhaan", vaan että todella onnistun vastaamaan oletuksiinne. Siksi haluaisin nyt heittää pallon teille. Mikä saa teidät luottamaan vaikuttajaan? Kiinnitättekö huomiota läpinäkyvään toimintaan? Mikä saa teidät varpasilleen? Onko jotain, mihin te kaipaisitte muutosta tai lisää selvyyttä Luonnonkauniin osalta?

Olen vilpittömästi kiinnostunut kuulemaan ajatuksianne, sillä sen lisäksi, että ilmiö kiinnostaa minua henkilökohtaisesti, haluan pystyä kirjoittamaan teille mahdollisimman hyvää blogia. Antakaa siis palaa, kaikki ajatukset ovat tervetulleita!


Osallistu keskusteluun

 1. Meinasin ensin, ettei mulla ole tähän mitään kommentoitavaa, mutta tulihan sitä sittenkin :D

  Minusta paras lähtökohta kyllä blogille on se, että ei testaile tuotteita, joista itsekään ei olisi valmis maksamaan. Mikään ei ole niin tympeää, kuin lukea blogia, jossa kaikki tuotteet, jotka "pelastaa ihon ja palauttaa elämänhalun" maksaa vähintään sen 100 euroa ja itsellä ei todellakaan ole varaa sellaiseen.

  Itselle ainakin lähtökohtaisesti blogien lukeminen on se keino, millä juurikin vältän niitä hutiostoksia eli pääasiassa haluan hyötyä blogien lukemisesta.

  Kaiken kaikkiaan mulla on kyllä aina ollut Luonnonkaunis-blogista sellainen mielikuva, että tätä tehdään nimenomaan sen yhteisen hyvän vuoksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kun palasit asiaan ja jaoit ajatuksesi! 😊 Juuri näin olen itsekin järkeillyt! Kosmetiikan pitää olla helposti saatavissa, myös hinnan puolesta. Jotkut spessujutut ehkä erikseen, mutta näin perheellisenä sitä tietää niin hyvin mitkä valtaosan arjen realiteetit ovat.

   Ihana kuulla, että sinulle on jäänyt tällainen mielikuva! Se merkitsee paljon 😊

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.