19. elokuuta 2019

Miksi palasaippua kuivattaa ihoa?


Kirjoituksen tuotesuosituksissa on käytetty mainoslinkkejä.



Jos saisin valita ja luoda täysin oman mieleni mukaisen maailman, lentäisivät kaikki turhat muoviputilot mäkeen, häviäisivät ikiajoiksi ja ne korvautuisivat suurissa määrin palamuotoisista tuotteista. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, ettei nestemäisissä tuotteissa ole ekologisesta näkökulmasta tolkun hiventäkään, jos niitä vertaa palasaippuoihin, hieman mutkat suoriksi tarkasteltuna. Silti palasaippoita ei Luonnonkauniissa vilahda, sillä en niitä käytä, mielipiteestäni huolimatta juuri lainkaan. Tämä hipiä ei nimittäin palasaippuoita kestä, enkä valitettavasti ole sen kanssa yksin.



Palasaippua on ekoteko...

Vaikka oma henkilökohtainen kokemukseni on, että palasaippua on kaiken pahan alku ja juuri, ei se tietenkään ole totuus. Jos oma ihosi kestää palasaippuoiden käytön, on todella suositeltavaa että niitä suosii. Tämä johtuu kiteytettynä siitä, että palasaippua on nestemäisiä pesutuotteita moninkertaisesti tiivistetympi muoto, jolloin myös pakkausmateriaalien ja kuljetusten päästöt ovat vain murto-osa nestemäisen tuotteen hiilijalanjäljestä. Lisäksi palasaippuat pakataan lähes poikkeuksetta kartonkiin tai paperiin, jotka ovat pakkausmateriaaleina kestävämpi vaihtoehto kuin muovi.

Palasaippuan valmistus on periaatteessa yksinkertainen, mutta äärimmäistä tarkkuutta vaativa prosessi, jossa valittu öljy tai rasva sekoitetaan lipeän kanssa. Kemiallinen reaktio saa aikaan saippuoitua öljyä ja glyseriiniä, eikä lopputuotteessa ole enää lipeää. Saippuoitumisprosessissa muodostunut glyseriini toimii ihoa kosteuttavana humektanttina ja useimmiten saippuoihin lisätään vähän ylimääräistä öljyä, jotta saippuassa olisi lisää hoitavia ja kosteuttavia ominaisuuksia. Näin ollen saippuan tulisi kaiken järjen mukaan kosteuttaa ihoa ja tuntua hyvältä, mutta niin ei kuitenkaan aina ole.


...mutta saippua ei sovi kaikille

Joskus ja useimmiten käy kuitenkin niin, että saippuan pH-arvo jää reilusti emäksisen puolelle, mikä horjuttaa etenkin herkän ihon tasapainoa, ärsyttäen ja kuivattaen ihoa. Ihon optimaalinen pH-arvo on happaman puolella alle 5, jolloin ihon oma hydrolipidikalvo (rasvavaippa) ja bakteeristo pystyy toimimaan luontaisella tavalla. Ihoa pestessä järkkyy myös ihon pH-arvo hetkellisesti, sillä jo vesijohtovesikin on lievästi emäksistä 7-8. Siksi paasaamme pH-arvon palauttavista happamista kasvovesistä. Mutta miten saippua sitten? Saippuan pH-arvo puolestaan on jopa 10, siis reilusti emäksisen puolella (tuotekohtaisesti vaihdellen!), suitsien ihon tasapainon aivan päälaelleen.

PH-arvon ja lisättyjen ylimääräisten öljyjen lisäksi saippuan pesevyyteen ja ihon mahdolliseen rasittavuuteen vaikuttaa se, että saippuan öljy ei ole enää verrattavissa alkuperäiseen kasviöljyyn - sehän on nyt saippuoidussa muodossa, kemiallisesti ilmaistuna rasvahapposuolaa. Saippuoitu öljy voi olla iholla aivan yhtä pesevä kuin sulfaatit. Jos oma iho ei kestä voimakkaita peseviä sulfaatteja, ei se todennäköisesti kestä suurta osaa saippuoistakaan.

Liekö siis ihme, että etenkin hyvin kuivaihoiset tai atoopikot, me, joiden ihon hydrolipidikalvo ei lähtökohtaisestikaan toimi normaalisti, eivät kerta kaikkiaan pysty tätä tasapainoa entisestään horjuttavia saippuoita käyttämään? Kuormitus on yksinkertaisesti liian suuri, jolloin lopputulos on välittömästi kiristävän nahkea tunne ja pitkässä juoksussa kuivunut ja ärtynyt iho.




Vinkit hellävaraisen palasaippuan valintaan

Jos käsiä tuntuu kiristelevän palasaippuapesun jälkeen, mutta haluat kuitenkin löytää sopivan palasaippuan käyttöön, on olemassa muutama sopivan saippuan löytämistä helpottavia keinoja:


Valitse käsintehty tuote, joka on tehty perinteisellä öljy-emäsmenetelmällä

Suosi vaihtoehtoja, jossa on mahdollisimman paljon lisättyjä öljyjä, rasvoja ja muita kosteuttavia ainesosia

Vertaile kiinnostavien tuotteiden pH-arvoja - pyydä arvoja valmistajalta


Omat käteni tuntuvat olevan käsisaippuamaailman kalibrointilaite, enkä kestä juuri mitään palasaippuoita, paitsi Nurmen kermaista hunajasaippuaa eli Creamy Honey Soap -palasaippuaa. Jos et tiedä mistä aloittaa, voi se olla kokeilemisen arvoinen. Creamy Honey -palasaippuaa myyvät mm. Biodelly (täältä), Hyvinvoinnin tavaratalo (täältä) ja House of Organic (täältä).

Jos palasaippua ei kuitenkaan tunnu sopivan vaikka päälläsi seisoisit, on parempi luovuttaa ja säästää iho ylimääräiseltä kuormitukselta. Ekologisuuden nimissä koppuralle pestyt kädet, jotka vaativat jatkuvaa kosteusvoiteella kompensoimista, ei ole loppujen lopuksi sen ekologisempaa kuin suosiolla hellävaraisesti nestemäisellä pestyt, tasapainoiset ja vähemmällä pärjäävät kädet. Voit toteuttaa kestäviä arvojasi niin monella muulla elämän osa-alueella, ettei saippua maailmaa kaada.



Jos tunnistit itsesi, mutta olet löytänyt sopivan palasaippuan,
ole kiltti ja jaa löytösi kommenttikenttään muiden iloksi!



SEURAA LUONNONKAUNISTA
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

  1. Olen huomannut, että minulle sopii parhaiten Marseille saippua tai Aleppo saippua. Näillä pystyn pesemään kädet ja kropan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä taitaakin molemmissa olla oliiviöljy-pohja, joka on yleisimmistä saippuoissa käytetyistä öljyistä hoitavin vaihtoehto 😊

      Poista
  2. Onko palasaippua siis pesevämpi vaihtoehto likaisiin puuhiin tai hikisemmälle ihmiselle? Tämänkö takia suihkugeelit ei esim. hävitä hajuja tai kainalohikeä millään vaikka ruusuisatkin palasaippuat sen sijaan kyllä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu täysin tuotteesta ja ainesosien suhteesta, mutta voi tuossa olla perää ehdottomasti! Saippuassa kuitenkin on niitä öljyjäkin, jotka myös irrottavat tehokkaasti rasvaliukoista likaa, toisin kuin vaikka halvimmissa suihkugeeleissä. Pitää muistaa kuitenkin, että sekä suihkugeeleissä että saippuoissa on suurta tuoteryhmän sisäistäkin vaihtelevuutta.. 😄

      Poista
    2. Niin ja suihkugeelihän on valmiiksi hieman lantrattua, kun taas saippua on vaahdotettunakin jytympää, ellei kauhean paljon vedellä lotraa!

      Poista
  3. Olen kuullut Himalajansuolasaippuasta paljon hyvää liittyen ihonhoitoon, parantaneet ihon kuntoa monilla ja mm. akne hävinnyt. Siinä ei ole saippuaa mutta on palasaippuan muotoinen ja erittäin riittoisa. Aion itse kokeilla sitä seuraavaksi. vaikka ihoni kestää palasaippuat. Se olisi halvempi ja riittoisampi. Lisäksi se on myös desinfioiva. Saa mm. Ruohonjuuresta, eikä ole kallis tuote: 5€ + Kaunis tuote

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, suolasaippuat on ihan oma lukunsa ja mielenkiintoinen sellainen! Periaatteessahan niiden kanssa tuleekin juurikin se haaste, että niiden pH on emäksinen, mikä voi olla kova rasite tietyille ihoille, mutta sitten taas osa saa niistä valtavan avun! Kokeilla voi tietysti aina, niin näkee toimiiko itsellä miten 😊

      Poista
  4. Kannattaa kokeilla Karethic Raw shea butter soap. Nyt kun katsoin pakkausta tarkemmin, en nähnytkään sertifiointia. Onko tämä luonnonkosmetiikkaa? Osaako joku kertoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! On se luonnonkosmetiikkaa 😊

      Poista
    2. Ihanaa! Tämä on todellakin kokeilemisen arvoinen tuote! Tätä voisin vaikka alkaa itse myymään kun on niin hyvä!

      Poista
    3. Oi jos mahdollisuus on niin ala ihmeessä!! 😍

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.