12. maaliskuuta 2020

9 helppoa tapaa pienentää kodin hiilijalanjälkeä



Hei taas! Toivottavasti voit hyvin. Enää on 11,5 viikkoa kesään enkä malta odottaa. Minulla on ihania suunnitelmia tiedossa ja tämän sateisen talven jälkeen tekee kovasti mieli lähteä mökille saaristoon.. ja vain olla. Joka vuosi päivien ja viikkojen laskeminen on auttanut tätä kesän odottelua, paljon, joten toivottavasti myös sinä saat lisävoimia tästä. Suomen kesä on ihan parasta, eikö vain?

Mutta, päivän aiheeseen! Viimeksi kirjoitin eräästä haaveestani; matkustaminen Hong Kongiin lentämättä ja tänään on ihan eri aihe tulossa, nimittäin 9 tapaa pienentää hiilijalanjälkeä kotona!


1  Vaihda vihreään sähköön

Tämä on oikeastaan hyvin helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä kotona, sillä tähän tarvitaan vain soitto sähköyhtiölle, jonka jälkeen vaihtaminen onnistuu helposti. Mutta! Onko vihreä sähkö aina ympäristöystävällistä ja saako ihan oikeasti vihreää sähköä kun sitä tilaa?

Itse käytän Turun Energian Louna Vihreä-sähköä ja maksamalla siitä saan toki "sekoituksen" kaikista heidän sähköistä kotiin (itse sähkö on siis sama kuin ennen) mutta rahat menevät juuri siihen vihreään tuulisähköön ja toimii takuuna että sitä myös tuotetaan, sijoituksen tapaan. Eli jos 10% Turun Energian asiakkaista maksavat tuulivoimasta, niin ainakin 10% Turun Energian sähkötuotannosta tulee myös siitä! Vihreä sähkö saattaa tosin olla aavistuksen kalliimpaa, mutta toisaalta olen myös huomannut säästäväni sähköä enemmän juuri sen takia. Ja tuulisähkö ei ole ainoa vaihtoehto, jos haluaa voi jopa vuokrata tai ostaa ihan oman aurinkopaneelin, joka periaatteessa on ilmainen käytössä. Vihreä sähkö on kokonaan päästötöntä!



Syö kaikki ruoka

Suomessa, ja maailmalla, heitetään mielettömän paljon syötävää ruokaa roskiin. Jääkaapissakin ruoka usein ehtii pilaantua ennen kuin sitä käytetään, jolloin sekin päätyy roskiin. Kaikki ruoka mitä heitetään pois, on turhaan tuotettua ruokaa, ja samalla hiilijalanjälki ruoan tuottamisesta aiheutuu täysin turhaan. Pelkästään Suomessa ruokahävikkiä syntyy vuodessa järkyttävät 400 miljoonaa kiloa, joten jokaisen tulee kiinnittää tähän huomiota!

Omassa blogissani Grön i Åbo kirjoitin itse asiassa listan 24 vinkistä, miten välttää ruokahävikkiä. Teksti on kirjoitettu ruotsiksi ja englanniksi ja löytyy täältä.


3  Käytä niitä tavaroita mitä sinulla on

Kaikilla ei välttämättä ole ylimäärästä sohvaa tai ruokapöytää nurkissa, mutta jos jollakin on edes vähän samantyyppinen hamstraajaperhe kuin minulla, niin varmasti löytyy jotakin vanhaa ja kelvollista mitä voi hyödyntää, uuden ostamisen sijaan. Tämä voi tosiaankin olla jokin huonekalu, mutta myös pienemmät tavarat kuuluvat tähän: käytä niitä lautasia, jotka jo ovat kaapissa, ja peiliä, jonka sait lapsena.

Joillekin tämä on itsestäänselvää, mutta haluan silti puhua tästä, sillä nykyään moni myös ajattelee että pitäisi olla vähän parempi sohva, vähän kauniimpi ruokapöytä, vähän kivemmat lasit ym. Kunhan viihdyt kotonasi, on loppujen lopuksi aika samantekevää kuinka täydellinen, tai ei, kotisi on. Minulla on paljon rumia tavaroita, joita käytän kunnes menevät rikki tai eivät enää toimi, ja vasta sen jälkeen haluan miettiä mitä uutta voin tuoda kotiini. Ja myös silloin tuntuisi hyvältä ostaa käytettynä! Mutta, sääntö numero 1: käytä niitä tavaroita joita omistat ennestään.



Säästä vettä

Tämä on ehkä lemppariharrastukseni. Kaikki kuivuneet likaiset astiat saa olla tiskialtaassa ja täyttyä vedestä, kun esim pesen käsiä, sillä haluan uudelleenkäyttää myös vettä! Suihkussa puolestaan kerään kaiken aluksi tulevan kylmän veden suureen kippoon. Tuota vettä käytän pestessäni suihkun lattiaa (varsinkin tällaisena sateisena talvena koiramme ollessa ihan mutainen jokaisen kävelyn jälkeen). Aamuisin pesen hampaat hana suljettuna jne. Vettä voi säästää helpoin keinoin, ja kuukaudessa tai vuodessa sitä säästyy jo iso määrä.


Vähennä sähkönkulutusta

Kuten aikaisemmin mainitsin, on hyvä vaihtaa esim. vihreään sähköön. Sekään ei kuitenkaan tarkoita, että sitä kannattaa tuhlata, vaikka se on päästötöntä. Jos vaikka tuulisähköä käytetään enemmän kuin mitä juuri silloin on ns. "tarjolla", voi käydä niin, että sähköyhtiön on otettava jonkun muun ylimääräisen (päästöllisen) sähkölähteen käyttöön, jotta sähkö ei loppuisi kesken.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että mitä enemmän käytetään mitä tahansa sähköä (ja varsinkin niihin aikoihin päivästä jolloin kuluu eniten sähköä), niin sitä todennäköisemmin käytetään myös niitä vähän vähemmän ympäristöystävällisiä sähkölähteitä avuksi. Jos tuulisähkö loppuu kesken, otetaan ehkä hiilellä tuotettua sähköä mukaan. Joten! Vähentämällä sähkönkäyttöä kotona, esim. laskemalla sisälämpötilaa, käyttämällä vähemmän lämmintä vettä, sammuttamallasähkölaitteita, kun niitä ei tarvita ym, voidaan vähentää myös muiden sähkömuotojen käyttöä.

Vinkki! Sähköyhtiöillä on usein ns "hintavahti" jossa näkee mihin aikaan sähkö maksaa mitäkin. Tämä perustuu juuri siihen, milloin sähköä käytetään eniten, jolloin se on myös kalliimpaa. Samaa hintavahtia voit siis hyödyntää myös pienentääksesi varasähkölähteiden käyttöä. Turku Energian hintavahti-sovelluksen löydät täältä.



Tee kodistasi pienempi ja/tai käytä neliöitä järkevämmin

Luulin kauan asuvani 66 neliössä mutta sain äskettäin tietää neliöiden olevan 62. Itse asiassa tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä haaveilen ihanasta pienestä kodista (kirjoita googleen hakusanaksi "tiny houses" niin tiedät mitä tarkoitan, ihanaa!).

Mutta mikä on pieni koti? 10 neliötä on varmasti jo aika monelle pieni koti, vaikka jokaisella tosiaankin on omat tarpeensa. Joillekin voi olla haasteellista asua yksin 30 neliön asunnossa, ja toisille 20 neliötä saattaa riittää hyvin. En siis aio sanoa mikä on ihanteellisin asuntokoko juuri sinulle, sillä sitä en tiedä.

Minulle 62 neliötä on kuitenkin vähän liikaa, vaikka meidän talouteen kuuluukin kaksi aikuista ja yksi koira. Sen takia emme käytä makuuhuonetta talvisin ja pidämme sen sisälämpötilan muuta asuntoa pienempänä. Näin säästyy energiaa, ja itse asiassa myös aikaa, kun ei tarvitse siivoa koko asuntoa. Mitä pienempi asunto, sitä vihreämpi elämä.

Mutta! Kuten totesin, "pieni" ja "riittävän iso/pieni" asunto on jokaiselle eri asia. Jos sinä asut mielestäsi liian isossa kodissa, vaihtoehtoja on monta. Voi tietysti muuttaa pienempään, mutta myös löytää muita ratkaisuja: ylimääräistä huonetta voi esim. vuokrata AirBnb:ssä tai vastaavilla sivustoilla, keksiä huoneelle parempi tarkoitus, ottaa alivuokralainen ym. Oikeastaan tärkeintä on, että jokaista neliötä käytetään järkevästi, olipa niitä sitten 200 tai 15.

(Ps. Asumme erään tuttavan asunnossa ja hän ei halua vuokrata tätä muille, jonka takia asunto olisi tyhjillään ilman meitä. Muuten muuttaisimme tietysti pienempään!)


Vähennä

Minimalismi on jotenkin erityisen ihana elämäntapa, tai elämänfilosofia. Vähentämällä pääsee eroon kaikesta turhasta, ja se on monella tapaa myös ekoteko. Myyn tällä hetkellä vanhoja vaatteita ja tavaroita eräällä kirpputorilla Turussa, sillä mielestäni ei kannata säästää sellaista mitä ei käytä. Kun sen sijaan myy näitä itselleen turhia tavaroita eteenpäin, vapautuvat ne jälleen kiertoon ja pääsevät hyötykäyttöön. Näin joku muu saa esineestä iloa ja tekee itsekin ekoteon ostamalla tuotteen käytettynä. Uudelleenkäyttö tai tavaroiden myyminen, on myös paljon paljon ympäristöystävällisempää kuin niiden poisheittäminen.

Olen myös huomannut, miten hyvää vähentäminen tekee minulle, henkisesti. Oma hyvinvointi on ihan yhtä tärkeää kuin luonnon hyvinvointi.



Keksi hyvä järjestys kierrätyksellesi

Minua ärsytti pitkään ettei meillä ollut paikkaa kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille. Ne joutuivat lattialle tai pöydälle ja lisäsivät turhaan päivittäistä stressiä; en halua nähdä roskia kävellessäni ovesta sisään. Nyt kun meillä on paljon parempi tapa kerätä ne eri astioihin, on myös ilo kierrättää. Veikkaan tämän olevan suuri syy miksi jotkut eivät vain jaksa kierrättää roskia - niille ei ole paikkaa kodissa. Eli loistava vinkki on keksiä jokaiselle jätteelle oma astia, olipa se sitten laatikko keittiökaapissa, muovipussi eteisessä tai kokonainen huone kellarissa. Tai jokin muu!


Pese järkevästi

On tietysti syytä pestä tiskiä ja vaatteita järkevästi vedenkulutuksen takia mutta myös sen takia, että keittiöastiat ja -tarvikkeet, sekä vaatteet, kestävät paremmin pesukertoja vähentämällä. Vaatteet kuluvat jokaisen pesun yhteydessä, jonka takia pieniä tahroja kannattaa pestä käsin, eikä aina laittaa koko vaatetta pyykkikoneeseen. Puhumattakaan siitä, että koneetkin vanhenevat jokaisen käytön yhteydessä. Joten pese järkevästi ja tuuleta niitä vaatteita, jotka eivät oikeasti ole likaisia. Samalla säästetään rahaa!


Tässä ne olivat, minun 9 vinkkiä hiilijalanjäljen pienentämiseen. Näitä on varmasti vaikka kuinka paljon jos oikein miettii ja nyt haluaisin kuulla, mitä te teette kodissanne ympäristön vuoksi?

Huom! Ei ole väärin jos tekee jotain ympäristön vuoksi sen takia että se olisi edullisempaa itselleen. Päinvastoin, sehän on plussaa! Eli ihan kaikki kodin ekoteot kiinnostavat minua! Jos keksit jotakin ovelaa, mitä kodissa voi tehdä, jätä kommentti alle, jotta muutkin näkevät. Kiitos kun luit tämän tekstin, jutellaan lisää taas pian!

Osallistu keskusteluun

  1. Me ollaan kans oltu tarkkoja sähkön kanssa. Juuri saatiin valmiiksi remontti ja uusien sähköasennuksien kanssa otettiin huomioon myös miten sähkönkulutusta voisi vähentää. Pitääpä minunkin ottaa vielä soitto sähköyhtiöön noista eri vaihtoehdoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kuulla! Ja parastahan on että rahaakin säästyy sähköä säästämällä! <3

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.