21. toukokuuta 2020

Vegaaniset nokkosletut ja sienisalaatti

Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Nokkonen on yksi ensimmäisistä kasveista, joka puskee versonsa maasta talven jälkeen. Kevät ja alkukesä ovatkin mitä parhainta aikaa kerätä nokkosia, sillä pienet lehdet ovat maukkaita ja täynnä ravinteita.

Jotkut ovat sitä mieltä, etteivät pienet nokkoset pistä, koska niiden poltinkarvat ovat vielä niin pehmeät. Itse kyllä suosittelen nappaamaan puutarhahanskat ja sakset mukaan kun suuntaat harventamaan läheistä nokkospuskaa. Muistathan kerätä vain puhtaista paikoista!

Nokkosta kannattaa kerätä nyt runsaasti talvea varten varastoon. Se on oma superfoodimme, joka peittoaa ravintoarvoiltaan leikiten pinaatin, johon sitä usein verrataan. Nokkonen sisältää mm. A-, C-, E- ja K-vitamiineja, kaliumia, mangaania ja kalsiumia. Se sisältää myös yllättävän paljon proteiinia ja vatsaa hellivää kuitua.

Nokkonen kannattaa kuivattaa tai ryöpätä ennen käyttöä, jotta sen poltinkarvat eivät pistä syödessä. Sitä voi säilöä kuivauksen lisäksi pakastamalla. Ryöppää lehdet ennen pakastusta (keitä pari minuuttia ja huuhtele kylmällä vedellä), purista ylimääräinen vesi pois ja hienonna. Sitten voit laittaa nokkosta pakastepusseihin tai rasioihin odottamaan käyttöä.

Nokkosta voi käyttää ruuan laitossa pinaatin tapaan. Mihin laittaisit pinaattia, voit laittaa myös nokkosta, esimerkiksi keittoihin, smoothieihin, piirakoihin ja paistoksiin. Tällä kertaa jaamme ohjeen herkullisiin nokkoslettuihin, jotka voi tarjoilla sienisalaatin kera. Sienisalaatissa on muuten käytetty mausteena toista villiyrttiä eli valkosipulilta maistuvaa litulaukkaa!
Vegaaniset nokkosletut


Kahdelle tai kolmelle pääruuaksi. 6-7 isoa lettua.

0,5 - 1 litra nokkosta (1-2 dl ryöpättynä)
5,5 - 6 dl kasvimaitoa
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
0,5 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä tai margariinia paistamiseen

Valmistus


Huuhtele nokkosen lehdet huolellisesti lävikössä. Kiehauta suuressa kattilassa vettä ja keitä nokkosia pari minuuttia. Valuta nokkoset lävikössä ja huuhtele vielä kylmällä vedellä. Puristele ylimääräinen vesi pois. (Voit säästää nokkosten keitinveden halutessasi ja käyttää esim. kasvien lannoitteena.)

Hienonna nokkoset terävällä veitsellä TAI aja ne sauvasekottimella sileäksi kasvimaidon sekaan. Jos silppuat nokkoset veitsellä, tähän taikina-annokseen kannattaa laittaa vain n. 1 dl ryöpättyjä nokkosia (muuten letuista voi tulla aika paksuja).

Lisää 5,5 dl kasvimaitoa ja nokkoset kulhoon. Lisää suola, rypsiöljy ja kaurahiutaleet. Lisää sitten jauhot vähitellen. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Jos taikina tuntuu paksulta, voit lisätä vähän kasvimaitoa.Sienisalaatti


3 dl valmista sienisalaattia. 

1 tölkki säilykesieniä (esim. Sauvon sienikuutioita)
puolikas keltasipuli tai kourallinen ruohosipulia
2 rkl vegaanista majoneesia
3 rkl vegaanista creme fraichea (esim. Oatly)
suolaa ja pippuria
(kourallinen litulaukan lehtiä)

Valmistus


Valuta säilykesienet lävikössä ja painele ylimääräinen neste pois. Silppua sipuli (ja litulaukka) hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Tarjoile lettujen kanssa.

Oletko sinä kerännyt nokkosia tai muita villiyrttejä tänä keväänä?


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.