30. heinäkuuta 2020

Vastuullisesti valmistetut urheiluvaatteet - Esittelyssä kolme kotimaista merkkiä

Kaupallisessa yhteistyössä: Pure Waste, Keli ja Népra
Kuvat ja teksti: Ida Tokola

Mistä hankkia vastuullisesti valmistettuja, ympäristöystävällisiä treenivaatteita? Löytyykö markkinoilta kotimaisia vaatemerkkejä? Entä mitä materiaaleja kannattaa suosia urheiluvaatteissa? Tästä jutusta löydät vastauksen näihin ja moniin muihin kysymyksiin, jotka voivat mietityttää eettisiä ja ekologisia urheiluvaatteita valitessa.

Tehdessäni taustatöitä tätä juttua varten ilahduin siitä, kuinka nopeasti vastuullisten urheiluvaatteiden valikoima on kasvanut. Vielä muutama vuosi sitten muistan tuskailleeni, mistä löytäisin hyvännäköisiä, kohtuuhintaisia ja eettisesti valmistettuja treenivaatteita. Nyt valinnanvaraa alkaa olla paljonkin, ja löysin useita mielenkiintoisia urheiluvaatemerkkejä, joista monet olivat myös kotimaisia.

Tässä artikkelissa esittelen teille kolme kovaa kotimaista urheiluvaatteiden valmistajaa: Pure Wasten, Kelin ja Népran. Kaikkia näitä yrityksiä yhdistää intohimo laadukkaiden ja ympäristöystävällisten vaatteiden valmistukseen.

Kaikki tämän jutun yhteistyöbrändit hyödyntävät vaatteissaan hieman erilaisia materiaaleja ja koostimmekin teille yhdessä merkkien kanssa tietoiskut kunkin vaatemateriaalin ominaisuuksista. Jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa ja siksi valinta kannattaakin tehdä aina tuotteen käyttötarkoituksen mukaan, jotta vaate kestäisi käyttössä mahdollisimman pitkään.



Pure Wasten vaatteiden valmistukseen ei tarvita uusia raaka-aineita


Pure Waste Textiles on kotimainen vaatetusalan yritys, jonka tuotanto pohjautuu teollisuuden ylijäämäkankaiden kierrätykseen. He keräävät vaatteidensa raaka-aineet suurten tuotantoalueiden tekstiiliteollisuudelta ja prosessoivat tekstiilijätteen takaisin kuitumuotoon. Kierrätetty kuitu kehrätään langaksi ja jalostetaan edelleen neuloksiksi, kankaiksi, asusteiksi ja vaatteiksi.

Pure Wasten perustivat vuonna 2013 suomalaiset tekstiilialan ammattilaiset Anders Bengs, Hannes Bengs, Jukka Pesola, Lauri Köngäs-Eskandari sekä italialainen Maela Mandelli. Osa perustajista oli ollut mukana kehittämässä yhdessä Costo-asustemerkkiä. Osittain juuri Costo-brändin materiaalitarpeesta syntyi idea myös oman kierrätyskangasta valmistavan yrityksen perustamisesta.



Pure Wastella on oma tuotantolaitois Intian Tiruppurissa. Työntekijöiden työturvallisuudesta ja oikeuksista pidetään hyvää huolta. Tehdas toimii 90% tuulivoimalla ja vettä käytetään mahdollisimman vähän. Pure Wasten kierrätyskankaita ei värjätä uudestaan, joten niiden tekemiseen ei tarvitse käyttää haitallisia kemikaaleja.

Pure Wastella on oma vaatemallisto, josta löytyy ajattomia ja kestäviä perusvaatteita kuten huppareita, t-paitoja ja collegehousuja. He valmistavat myös muille brändeille ja yrityksille vaatteita omilla painatuksilla. Pure Waste on tehnyt yhteistyötä mm. Nanson, Sidosteen, Puran ja tässäkin jutussa esitellyn Népran kanssa.



Valitsin Pure Wasten perusvaatteiden mallistosta itselleni naisten valkoisen O-Neck-paidan koossa M ja unisex-malliset Crewneck-paidan ja Zip Hoodien harmaina koossa XS. Molemmat t-paidat ovat minulle sopivan kokoiset, eikä unisex-mitoitusta oikeastaan huomaa muussa kuin siinä että paidat ovat aika pitkänmallisia. Itse kuitenkin tykkään käyttää urheiluhousujen kanssa pitkiä paitoja ja huppareita, joten tämä oli minusta vain positiivista!

Pure Wasten vaatteet tuntuvat laadukkailta ja mukavilta päällä. Harmaasta hupparista on tullut nopeasti yksi luottovaatteistani, jonka vedän niskaan aina lenkille tai salille lähtiessäni. T-paidat ovat monipuolisuutensa vuoksi käteviä arkivaatteita. Sama paita sopii töihin neuleen alle, mutta se päällä voi lähteä tarvittaessa myös iltalenkille.

Rakastan puuvillavaatteiden pehmeyttä ja mukavuutta, joten se on usein valintani materiaaliksi vapaa-ajan rentoihin oleskeluvaatteisiin. En valitsisi puuvillavaatetta kovaan hikiliikuntaan, mutta esimerkiksi kävelylenkeille ja rauhalliseen joogaan puuvilla sopii mielestäni todella hyvin.




Idan päällä kuvissa:


O-Neck T-Shirt White (M) / Pure Waste
Zip Hoodie Melange Grey (XS) / Pure Waste
Saturnus Tights Sand (S) / Népra

Kierrätyspuuvilla vaatemateriaalina


  • Vaikka puuvilla onkin luonnonkuitu, se on yksi epäekologisimmista tekstiilimateriaaleista. Puuvillaa kasvatetaan yleensä valtavilla tehoviljelmillä, joka vähentää luonnon monimuotoisuutta. Puuvilla tarvitsee paljon vettä kasvaakseen ja viljelyssä käytetyt lannoitteet ja torjunta-aineet ovat haitallisia ympäristölle ja ihmisille. Uutta puuvillaa valitessa kannattaakin aina suosia luomupuuvillaa, jonka viljelyssä ei käytetä terveydelle haitallisia kemikaaleja.
  • Kaikista ekologsin ja eettisin valinta on kierrätetty puuvilla, jota esimerkiksi Pure Waste käyttää vaatteissaan. Kierrättäessä arvokas materiaali saadaan uudelleen käyttöön ja luonnon resursseja säästyy huomattavia määriä. Pure Wasten valmistamaan t-paitaan kuluu 2700 litraa vähemmän vettä kuin tavallisen puuvillapaidan tekemiseen. Tiesitkö, että 2700 litraa on yhtä paljon kuin yhden ihmisen kolmen vuoden juomavedet?
  • Puuvillaa suositaan vaatemateriaalina, koska se on hengittävä ja iholle miellyttävä kuitu. Se sopii hyvin herkällekin iholle ja imee hyvin kosteutta. Laadukas puuvillavaate kestää käyttöä pitkään, eikä se nyppyynny helposti.

Urheiluvaatteita luonnonkuiduista - Keli Clothing


Keli on vuonna 2016 perustettu kotimainen urheiluvaatemerkki. Sanni Pennanen ja Timo Föhr alkoivat suunnitella itse merinovillasta Suomessa valmistettuja pyöräilyvaatteita, koska eivät löytäneet sellaisia markkinoilta.

Vaati aikansa, että Sanni ja Timo löysivät Kelin vaatteisiin tarpeeksi laadukasta villaneulosta, jossa ei ollut mitään synteettisiä kuituja lisänä. Useiden testien jälkeen he löysivät erään italialaisyrityksen valmistaman villaneuloksen, joka on tiiviimpää ja sileämpää kuin mikään aiemmin heidän urheiluvaatteissaan näkemänsä merinovilla. Ahkeran testauksen tuloksena he havaitsivat kankaan pitävän muotonsa ja kestävän myös konepesua.



Kelin toiminnassa on alusta alkaen ollut tärkeää pitää tuotanto mahdollisimman eettisenä ja läpinäkyvänä. He suosivat kotimaista osaamista siellä missä se on mahdollista (vaatteet ommellaan Kiteellä, vetoketjut tulevat Mikkelistä). Ulkomailta tulee tällä hetkellä vaatteiden merinovilla, joka uusiseelantilaista ZQ-sertifioitua villaa hyvinvoivilta lampailta. Villa on mulesing-vapaata, eli lampaiden ei tarvitse kärsiä julmasta menetelmästä jossa poistetaan suikale ihoa takapuolesta.

Villasta valmistetaan neulosta italialaisessa tehtaassa, jossa vuosisataisten perinteiden lisäksi suositaan ympäristöystävällisiä tuotantomenetelmiä. Tehdas on saanut ainoana villaneulosten valmistajana maailmassa EMAS (European Management & Audit Scheme) –ympäristösertifikaatin.

Keli kannustaa merinovillavaatteiden huoltoon ja korjaamiseen, jotta ne kestäisivät käytössä mahdollisimman pitkään. He tarjoavat asiakkailleen korjauspalvelun, jonka kautta esimerkiksi kuluneet hiharesorit voidaan vaihtaa uusiin. Lisäksi he myyvät merinovillaisia Vaatelaastareita, joilla pienet reiät saa korjattua näppärästi.


Sain Keliltä juttua varten testiin heidän merinovillaisen t-paitansa, joka sopii hyvin myös kesällä käytettäväksi. Olin todella hämmästynyt hypistellessäni paitaa ensimmäistä kertaa. Merinovillaneulos tuntuu todella sileältä, mutta samaan aikaan jämäkältä ja kestävältä.

Paita tuntuu käytettäessä todella kevyeltä. Hengittävä villakangas tuntuu ihoa vasten miellyttävältä ja viileältä, joten materiaali sopii hyvin hikisempäänkin liikuntaan. Olen itse kokeillut paitaa niin lenkkeillessä kuin salillakin, ja se on toiminut todella hyvin erilaisissa olosuhteissa.

Paidan mukana tuli hyvät hoito-ohjeet ja aion noudattaa niitä, jotta villapaita pysyisi hyvänä mahdollismman pitkään. Olen tähän mennessä vain tuulettanut paitaa ja se on raikastunut hyvin niinkin. Pesuun aion käyttää villalle tarkoitettua pesuainetta ja kuivattaa paidan pyyhkeen päällä vaakatasossa.

En ollut ennen tätä käyttänyt merinovillaisia urheiluvaatteita, mutta vakuutuin Kelin tuotteiden laadukkuudesta niin, että tulen varmasti hankkimaan heiltä muitakin urheiluvaatteita.



Idan päällä kuvissa:


Terra Tights Black (M) / Népra

Merinovilla vaatemateriaalina

  • Merinovilla on luonnonkuitu, jolla on monia hyviä ominaisuuksia vaatemateriaalina. Se siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta ja estää näin hien hajua aiheuttavien bakteerien kasvua. Villavaatteen raikastamiseen riittääkin usein vain tuuletus, jolloin sitä ei tarvitse pestä niin usein.
  • Sileä merinovillaneulos on miellyttävää päällä, eikä se kutita. Villa on erinomainen materiaali urheilu- ja ulkoiluvaatteisiin sen hyvien lämmönsäätelyominaisuuksien vuoksi. Lämpimällä kelillä merinovillaneulos tuntuu viileältä iholla, kun taas kylmällä se lämmittää. Tämä perustuu kiharan merinovillakuidun muodostamiin mikroskooppisen pieniin ilmataskuihin.
  • Koska merinovilla on eläinperäinen vaatekuitu, tulisi sen käytössä aina ottaa huomioon myös eläinten eettinen kohtelu. Vaatevalmistajalta kannattaakin aina tiedustella, mistä heidän villansa tulee ja valita vain mulesing-vapaaksi merkittyä villaa.
  • Jotta villavaate kestäisi käyttöä mahdollisimman pitkään, tulee sitä huoltaa oikein. Vaatetta kannattaa tuulettaa paljon ja pestä korkeintaan 40 asteessa hienopesuohjelmalla ja villalle tarkoitetulla pesuaineella.


Népran urheiluvaatteet kestävät kovaakin käyttöä


Népra on kotimainen, Anna-Mari Niutasen ja Essi Enqvistin perustama eettinen urheiluvaatemerkki. Merkki on saanut alkunsa vuonna 2015 perustajien omasta tarpeesta löytää eettisesti valmistettuja, laadukkaita urheiluvaatteita. Kun sopivia vaatteita ei löytynyt markkinoilta, päättivät Anna-Mari ja Essi alkaa suunnitella niitä itse. Heille on ollut alusta asti tärkeää suunnitella hyvin istuvia ja kestäviä vaatteita, jotka ovat kuitenkin kohtuuhintaisia ja näin tarjolla kaikille.

Ekologiset ja eettiset arvot ovat vahvasti läsnä Népran toiminnassa. He haluavat pitää tuotantonsa mahdollisimman läpinäkyvänä, joten tuotantoprosesseja on avattu laajasti heidän verkkosivuillaan. Essi suunnittelee Népran vaatteet Hämeenlinnassa, ja ne ommellaan valmiiksi Virossa. Urheiluvaatteissa käytetään italialaista ECONYL-nylonia, joka on valmistettu kierttätysmuovista. Urheiluvaateiden Ökotex-sertifikaatti takaa sen, ettei tuotannossa ole käytetty haitallisia kemikaaleja.




Népran muut vaatteet on valmistettu yhteistyössä kotimaisten vaatevalmistajien kanssa. Sukat valmistaa Sukkamestarit Ylöjärvellä ja salikassit Printscorpio Aitoossa. Kierrätyspuuvillasta ja polyesteristä valmistettu oloasumallisto tehdään yhteistyössä Pure Wasten kanssa.

Népralle on ollut ensisijaisen tärkeää valita käytettävä materiaali kuinkin tuotteen käyttötarkoituksen mukaan. "Koska kaikissa materiaaleissa on omat hyvät ja huonot puolensa, koemme että ekologisinta on valmistaa sellainen tuote, joka on laadukas ja kestää näin käytössä pitkään."




Valitsin Népralta testiin Terra ja Saturnus -legginsit, Cella-paidan ja Ceres-urheiluliivit. Ensituntuma kaikista vaatteista oli todella hyvä. Ne ovat uskomattoman pehmeästä, joustavasta materiaalista valmistettuja, joten ne sopivat monenlaiseen liikuntaan.

Suosikikseni ovat nousseet supermukavat Saturnus-legginsit, jotka ovat aivan täydelliset joogahousut. Niissä on korkea vyötärö, joka pysyy hyvin paikoillaan eri asennoissa, mutta samaan aikaan housut ovat maailman mukavimmat päällä, eivätkä purista mistään. Aion ehdottomasti hankkia ne myös mustassa värissä ja hengailla ne päällä myös kotitoimistolla työskennellessäni. Minimalistisen tyylin ystävänä pidän siitä, että Saturnuksissa ei ole mitään näkyviä logoja tai muita painatuksia.

Terra-malli on valmistettu paksummasta ja tukevammasta kankaasta kuin Saturnukset. Terra-legginsit on suunniteltu kestämään hikistä ja nopeatempoista liikuntaa, jossa niiden tuki on myös eduksi. Terroista kannattaa valita normaalia isompi koko, sillä ne ovat aluksi todella jämäkän tuntuiset. Minulle sopiva koko on M, joskin ensimmäisellä sovituksella vähän säikähdin materiaalin jäykkyyttä. Housut kuitenkin venyivät nopeasti käytössä sopivan kokoisiksi ja nyt ne ovatkin luottosalihousuni.

Ceres-urheiluliiveissä ja Cella-paidassa on hyvin istuvat mallit ja ne sopivat monenlaiseen käyttöön. Ceres-liivit pysyvät hyvin paikoillaan ja niissä on (tarvittaessa poisotettavat) toppaukset, joten ne tukevat hyvin nopeatempoisemmassakin urheilussa. Rakastan tuota topin kaunista muotoilua - ohuet olkaimet ovat todella nätin näköiset!



Idan päällä kuvissa:


Terra Tights Black (M) / Népra
Ceres Bra Black (S) / Népra

Kierrätysmuovi vaatemateriaalina

  • Kierrätetyt vaatekuidut ovat aina ekologisempi valinta kuin puhtaat, ns. raakamateriaalit, joiden valmistukseen tarvitaan aina paljon luonnon resursseja. Kierrätys antaa uuden elämän materialle, joka on vaarassa päätyä kaatopaikalle. Esimeriksi kierrätysnylonia on alettu valmistaa merten muoviroskasta, kuten kalastusverkoista ja muovipulloista. Yksi kierrätysnylonin suurimmista valmistajista on Aquafil, joka valmistaa kierrätysmuovista ECONYL-kuitua Italiassa. ECONYL-nylonia käyttävät nykyään monet vastuulliset urheilu- ja uimapukumerkit, esimeriksi Népra.
  • Muovipohjaisten materiaalien kuten polyamidin ja elastaanin hyötyjä ovat kestävyys ja hyvä kierrätettävyys. Olet ehkä kuullutkin siitä, että polyamidia ja elastaania lisätään usein luonnonkuitujen sekaan parantamaan vaatemateriaalien kestävyyttä. Néprakin on valinnut monien muiden urheiluvaatevalmistajien tapaan käyttää kierrätyspolyamidia vaatteissaan, jotta ne kestävät aktiivisessa käytössä pitkään. Vaatekuitujen kierrätys kehittyy paremmaksi vuosi vuodelta ja kierrätyspolyamidin yksi hyöty on myös se, että sitä voi käyttää uudestaan useita kertoja.
  • Vastuullisen kuluttajan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että kierrätysmuovi voi päästää vesistöihin pesun mukana mikromuovia. Tämän vuoksi urheiluvaatteet kannattaa pestä mikromuovin keräävässä pesupussissa (joita saa muuten ostettua Népran verkkokaupasta).

Kaiken kaikkiaan olen ollut todella tyytyväinen kaikkien kolmen valitsemani brändin vaatteisiin. On upeaa, että urheiluvaatteita suunnitellaan (ja jopa valmistetaan) täällä kotimaassa. Suosittelen lämmöllä tutustumaan kaikkien merkkien laajaan valikoimaan. Tarkemmin pääset tutustumaan merkkeihin heidän omilta nettisivuiltaan:

Pure Waste


Keli


Népra



Toivottavasti tästä jutusta on apua kaikille teille, jotka etsitte vastuullisesti tuotettuja ja laadukkaita urheiluvaatteita. Olisi kiva kuulla, onko teillä kokemuksia näiden merkkien vaatteista. Entä mitä materiaalia te tykkäätte suosia urheiluvaatteita valitessanne?

Kommentoi alle!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

  1. Kiva postaus ja muistutus, että Pure Wasten vaatteita voi käyttää myös kevyessä liikunnassa. Täytyy pitää merkki jatkossakin mielessä, kunhan seuraavan kerran tarviin vaatteita vaatekaapin ankaran konmarittamisen jälkeen. :) Itse oon tykännyt PW:n collareista, jotka vetelee jo viimeisiään!

    VastaaPoista
  2. Kiva, että jutusta oli iloa! Puuvillaiset vaatteet jakavat mielipiteitä siinä, että sopivatko ne liikuntaan, mutta omasta mielestäni kevyeen liikuntaan esim. lenkeille ja joogaan ovat tosi hyvät :) Ja noi collarit on kyllä mukavat! -Ida

    VastaaPoista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.