1. marraskuuta 2020

7 vinkkiä käytettyjen vaatteiden ostamiseen

Teksti: Ida Tokola
Kuvat: Ann-Christine Mäkelä ja Ida Tokola

Vaikka nykyään markkinoilla on huimat määrät vastuullisia vaatemerkkejä, mikään ei kuitenkaan ole ekologisempaa kuin käytettyjen vaatteiden ostaminen. On tärkeää pidentää jo valmistettujen vaatteiden elinkaarta ja pitää ne osana kiertotaloutta. Kun jokin vaate ei enää palvele toista, se voi löytää kodin vielä jonkun muun vaatekaapista. Tuttu sanonta pitää edelleen paikkansa: toisen roska on toisen aarre.

Kirpputoreilta vaatteiden metsästys on taitolaji, mutta ei huolta, pienellä harjoittelulla siinä voi oppia paremmaksi. Keräsimme listan, jonka neuvojen avulla opit kulmiesi parhaaksi kirppishaukaksi!


Idan neule ja housut kirpputorilöytöjä (Relove ja UFF)

1 Tee ostoslista

Kuten mitä tahansa muitakin vaatteita ostaessa, pyri ostamaan kirpputoreiltakin vain tarpeeseen. Käy vaatekaappisi huolellisesti läpi ja mieti, millaisia vaatteita sieltä puuttuu. Tee itsellesi tarvelista kännykkään, jota päivität säännöllisesti.

Kun menet kirpputorille, pidä tarvitsemasi vaatteet mielessäsi. Jos etsit esimerkiksi uusia farkkuja, käy huolellisesti läpi kirpputorien housuosastot ja etsi katseellasi rekeistä farkkuja. Tämä säästää aikaasi ja löydät todennäköisemmin juuri sen, mitä olit etsimässä.

2 Tarkista kirpputorien tarjonta usein

Jos olet uusien vaatteiden tarpeessa, kannattaa kirpputorien tarjonta tarkistaa säännöllisesti. Ota selvää, kuinka usein valikoima vaihtuu. Itsepalvelukirppareilla pöytien tavarat saattavat vaihtua viikottain, mutta esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen liikkeissä ja vintagekaupoissa valikoima pysyy samana pidempään.

3 Ole ajoissa paikalla

Mikäli sinun on vaikea tehdä löytöjä kirppikseltä, kannattaa ajoittaa kirppiskäynnit valikoiman vaihtumisajankohtaan. Näin pääset tsekkaamaan vaatteet ensimmäisten joukossa.

  • Mene itsepalvelukirppiksille aina illalla tai aamulla, kun myyjät ovat juuri tuoneet uudet vaatteet rekkeihin.
  • Merkkaa kalenteriin: esimerkiksi UFF tiedottaa aina uuden valikoiman vaihtumispäivämäärän, joten suuntaa kauppoihin juuri silloin. 
  • Aamuvirkkuilu kannattaa. Erityisesti niillä kirpputoreilla, joissa myyjä on itse paikalla, kannattaa olla hyvissä ajoin tutkimassa tarjontaa. 


Idan takki on ostettu käytettynä (Niin Mua)

4 Käytä aikaa kirpputoreilla kiertelyyn

Kirpputoreilla kiertelyyn kannattaa varata kunnolla aikaa. Kirpputorilla voi toki "vain piipahtaa", mutta näin et pysty tarkistamaan koko liikkeen tarjontaa. Kirpputoreilta löytää parhaiten vaatteita siten, että käy kärsivällisesti jokaisen rekin ja vaatekappaleen läpi. Jokaista vaatetta on kuitenkin vain yksi kappale.

5 Etsi samanhenkisiä ja -tyylisiä myyjiä

Entä jos ei ole aikaa kirpputoreilla kiertelyyn? Kohdista etsinnät sinne, missä tiedät olevan samanhenkisiä ja -tyylisiä myyjiä, kuin sinä itse. 

  • Liity Facebookissa suosikkimerkkiesi myyntiryhmiin (esim. Samuji Second Hand) tai tyylisi mukaisiin second hand -ryhmiin (esim. Minimalistin kirppis). 
  • Hyödynnä second hand -nettisivujen ja sovellusten hakutoimintoja. Etsi vaatteita omassa koossasi, lempivärissäsi ja sellaisilta brändeiltä, joista pidät. 
  • Silmäile itsepalvelukirppiksillä rekkien yleisilmettä. Huomaat usein nopeasti, minkä tyylisiä ja kokoisia vaatteita rekin vuokraaja myy. Skippaa suosiolla rekit, joissa on esimerkiksi liian pieniä vaatteita. Jos taas löydät samantyyliseltä ja -kokoiselta vaikuttavan myyjän, käy hänen rekkinsä läpi huolellisesti. 

6 Kokeile rohkeasti eri kokoja

Kirpputorilla ei kannata tuijottaa kokolappuja. Koot vaihtelevat paljon merkkien mukaan. Myös vaatteen ikä vaikuttaa, sillä vintagevaatteissa koot ovat usein pienempiä kuin nykyään. Kannattaakin sovittaa rohkeasti eri kokoisia vaatteita. Myös omien mittojen tunteminen auttaa, varsinkin, jos tilaat second hand -vaatteita netin kautta.


Idan R-Collection-takki on ostettu kirpputorilta (Relove)

7 Tarkista vaatteen laatu

Kirpputoreilla vaatteiden laatu vaihtelee valtavasti. Kannattaakin tutkia vaate tarkkaan ennen ostopäätöksen tekemistä. Kiinnitä huomiota muun muassa näihin seikkoihin:

  • Onko vaate ehjä ja puhdas?
  • Vaikuttaako vaate siltä, että se kestää käytössäsi pitkään?
  • Mistä materiaalista vaate on valmistettu? Tuntuuko se hyvältä päällä?
  • Onko vaatteessa voimakas tuoksu?
Kannattaa pohtia realistisesti sitä, saatko vaatteessa olevan tahran puhdistettua tai irronneen napin korjattua. Vahvasti tuoksuvaan vaatteeseen kannattaa suhtautua varoen, sillä hajua on usein vaikea saada pois. Kirppareiltakin kannattaa etsiä laadukkaita, luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita, jotka kestävät käytössä pitkään.


Jaa kommenttikentässä omat parhaat kirppisvinkkisi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.