15. helmikuuta 2021

Vastuullinen kenkämateriaali, onko sellaista? - Esittelyssä ekologisempi Palmroth Vegtile

Kaupallisessa yhteistyössä Palmroth Original
Teksti ja kuvat: Ida Tokola


Moni eettisempiä ja ekologisempia kenkiä etsivä päätyy usein risteykseen, jossa pitäisi päättää, ostaako nahkaiset vai tekonahkaiset popot. Näiden materiaalien vastuullisuuden ja kestävyyden vertailussa ei valitettavasti löydy yksiselitteistä vastauksia, sillä nahkaisilla ja tekonahkaisilla kengillä on molemmilla sekä hyvät että huonot puolensa.

Ympäristöystävällisyydessään materiaalit asettuvat kutakuinkin samalle viivalle, joten valinnassa päädytään usein arvokysymykseen eläinperäisen tuotteen käyttämisestä. Siinä missä toinen vannoo nahan pitkäikäisyyden nimeen, toinen ei voisi kuvitellakaan käyttävänsä eläimen nahasta valmistettuja vaatteita.

Nahan ja synteettisten materiaalien vertailussa olen itsekin päätynyt usein umpikujaan. Lopputulema on kuitenkin aina se, että tarvitsemme kipeästi markkinoille uusia, innovatiivisia kenkämateriaaleja korvaamaan hiilisyöppöjä ja eettisesti arveluttavia nahkaa ja keinokuituja.Erilaisista kasviperäisistä nahoista on pitkään povattu kenkäteollisuuden pelastajaa, mutta niiden käyttö ei ole vielä yleistynyt korkean hinnan ja materiaalien kestävyyden vuoksi. Kehitteillä on useita lupaavia, esimerkiksi ananaksen lehtiä ja omenan kuoria hyödyntäviä kasvinahkamateriaaleja, mutta näitä joudutaan toistaiseksi vahvistamaan vielä muilla aineilla, jotta ne kestäisivät pitkäaikaista käyttöä.

Onneksi kehitystä on kuitenkin koko ajan nähtävissä ja voinkin ilokseni kertoa, että tänään pääsen esittelemään teille uuden, kotimaisen Palmroth-merkin kehittämän Palmroth Vegtile -materiaalin. Juuri lanseerattu vegaaninen Vegtile on yksi vastaus haastavaan nahka-keinokuitu-pulmaan, sillä sen valmistus on huomattavasti ekologisempaa kuin kummankaan perinteisen kenkämateriaalin.

Tämä upea, kierrätyspolyesterista ja maissiöljypohjaisesta biomassasta valmistettu tulevaisuuden kenkämateriaali päihittääkin ympäristöystävällisyydessään mennen tullen sekä perinteisen nahan että uudet synteettiset materiaalit. Me täällä Luonnonkauniissa olemme tästä aivan superinnoissamme!Nahkateollisuuden haasteet


Ennen kuin tutustumme tarkemmin uuteen Vegtile-materiaalin, on mielestäni tärkeää ymmärtää, mistä uusien, ekologisempien kenkämateriaalien tarve kumpuaa. Kumpikaan perinteisistä kenkämateriaalista eli nahasta ja keinonahasta ei nimittäin kokonaan täytä ympäristöystävällisen materiaalin vaatimuksia.

Eri eläinten nahat ovat jo vuosia olleet suosittuja kenkä- ja asustemateriaaleja, sillä niistä valmistettujen tuotteiden koetaan olevan laadukkaita ja pitkäikäisiä. Nahkaisia tuotteita on myös helppo huoltaa, ja niiden usein kehutaankin vain paranevan vanhetessaan, patinoituessaan kauniisti.

Nahkaa mainostetaan usein ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, koska “se on luonnontuote ja maatuu lopulta”. Yleensä unohdetaan kuitenkin mainita, että nahka täytyy parkita, eli käsitellä vahvoilla kemikaaleilla, jotta se säilyisi pilaantumatta. Parkitsemisaineena käytetään yleisesti kromia, joka on todella myrkyllistä ja haitallista ympäristöön päätyessään. Nahalle voidaan tehdä myös hellävaraisempi kasviparkitseminen, mutta tämä on prosessina hitaampi, eikä siksi vielä yhtä yleinen. Joka tapauksessa nahan sisältämät parkitsemisaineet ja kemikaalit hidastavat maatumisprosessia niin, että helposti maatuvasta luonnontuotteesta puhuminen on harhaanjohtavaa.

Nahan ympäristöongelmien lisäksi nahka ei tietenkään ole kovin eettinen valinta. Nahkatuotteet tuodaan usein ulkomailta, jolloin nahan alkuperää on vaikea jäljittää, emmekä tiedä millaisissa oloissa eläimet ovat eläneet. Vaikka nahkaa syntyy ruuantuotannon sivutuotteena, eläimiä kasvatetaan myös pelkästään nahkansa vuoksi. Karjankasvatus vie valtavasti luonnonresursseja eli vettä, viljelysmaata ja energiaa.

Nahkaa käyttävän kannattaakin suosia kierrätettyä, ja ostaa mahdollisuuksien mukaan aina vintage- ja second hand -nahkaa. Uutena taas kannattaa suosia mahdollisimman paikallista, kasviparkittua nahkaa.
Tekonahan valmistus


Tekonahka eli keinokuidut valmistetaan maaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Tekonahka on siis käytännössä katsoen muovia. Karjatalouden valtavan hiilijalanjäljen vuoksi keinonahka saattaa kuitenkin olla uutta nahkaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Keinonahka nähdään myös eläinoikeudellisesti eettisempänä valintana. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka tehkonahka ei suoraan vahingoita eläimiä, sen ympäristöongelmat vaikuttavat välillisesti myös eläinten hyvinvointiin. 

Fossiilisena raaka-aineena maaöljy ei ole kovin ympäristöystävällinen vaihtoehto, ja lopputuotteen eli muovin maatumiseen voi mennä jopa satoja vuosia. Mikäli muovia ei kierrätetä oikein, luontoon päätyessään se hajoaa pieniksi paloiksi muuttuen lopulta mikromuoviksi.

Huoltovapaa keinonahka on usein helpompi valinta heille, jotka ovat laiskoja huoltamaan vaatteitaan, sillä sitä ei tarvitse huoltaa samalla tavoin kuin nahkaa. Materiaalin paksuus ja laatu vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka pitkään jalkine säilyy hyvännäköisenä. Toisin kuin usein luullaan, laadukas tekonahkakenkä voi säilyä ehjänä ja siistinä ihan yhtä pitkään kuin nahkainen verrokkinsa. Keinonahkaa siis parjataan usein turhaan siitä, ettei se olisi tarpeeksi kestävä kenkämateriaali.Palmroth on kotimaisen kenkäsuunnittelun edelläkävijä


Palmroth on kotimainen, yli 90 vuoden historian omaava kenkämerkki, joka on aina pitänyt vastuullisia tuotantotapoja suuressa arvossa.
Aikanaan Pentti Palmrothin Pirkkalassa perustaman merkin kengät suunnitellaan yhä Suomessa ja valmistetaan Portugalissa eurooppalaisista raaka-aineista. Tähän mennessä Palmroth on valmistanut kenkänsä mahdollisimman laadukkaasta nahasta ja keinonahasta, ja merkki tunnetaankin heidän kehittämästään, erittäin kestävästä jokasään-materiaalista

Palmrothin toiminnassa on ihailtavaa, kuinka aktiivisesti he myös etsivät uusia vaihtoehtoja perinteisille kenkämateriaaleille, ja vastaavat asiakkaidensa toiveisiin vastuullisemmista jalkineista. Viime aikoina he ovat muun muassa kehittäneet vegaanisia versioita suosikkimalleistaan korvaamalla kenkien sisäpohjan nahan ja villavuoren synteettisillä vastineilla. Heillä on ollut myös pidemmän aikaa toiveena löytää uusi, ekologisempi vaihtoehto jokasään-materiaalille.

Tänä vuonna pääsemmekin viimein näkemään Palmrothin materiaalikehityksen uusimman tulokkaan, jonka he ovat kehittäneet yhdessä italialaisen yhteistyökumppaninsa kanssa. Kiertotaloutta hyödyntävä Palmroth Vegtile on uuden sukupolven kenkämateriaali, jonka hiilijalanjälki on nahkaa ja perinteistä jokasään-materiaalia pienempi.Palmroth Vegtile valmistetaan kierrätysmuovista ja maissiöljystä


Palmrothin uutuusmateriaali on valmistettu kierrätyspolyesterista sekä maissiöljypohjaisesta biomassasta, joten tästä materiaalista valmistettujen kenkien ympäristövaikutukset jäävät normaalia pienemmäksi. Muovipulloista ja post consumer -vaatejätteestä valmistettu kierrätyspolyesteri vähentää luonnonvarojen kulutusta, kun taas maissiöljy korvaa osaltaan fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. 

Kenkien koostuessa useista eri osista ja materiaaleista, kenkien kokonaishiilijalanjäljen laskeminen on haastavaa. Palmrothin materiaalivalmistaja kuitenkin arvioi uuden materiaalin hiilijalanjäjen 13% pienemmäksi kuin heidän vastaavan perinteisen keinoaineensa. Luonnonvaroja tämän materiaalin tuotantoon menee 44% verrattuna tavallisen jokasään-materiaaliin, eli lähes puolet vähemmän!

Uuden materiaalin nimen Vegtile-sana viittaa materiaalin vegaanisuuteen ja käärmekuvioon (reptile). Vegtile -materiaalissa on kauniin himmeästi heijasteleva pinta, jonka kuviointi muistuttaa hieman käärmeennahkaa. Materiaali on vanhan tutun jokasään-materiaalin tapaan helppohoitoinen ja vettähylkivä, ja kengät onkin helppo puhdistaa vain kostealla liinalla pyyhkimällä. Palmrothilta kerrotaan heidän testanneen materiaalin kestävyyttä viime vuonna Suomen talviolosuhteissa. Uusi materiaali onkin kokonaan sään kestävä ja kestää ainakin -20 asteen pakkasen.Uuteen Vegtile-mallistoon kuuluu tällä hetkellä kolme kenkämallia: perinteisemmät matalapohjaiset nilkkurit, kauniit korolliset nilkkurit sekä loaferit. Omiksi suosikeiksini näistä valikoituivat kepeät loaferit, joissa on sama pohjarakenne kuin aiemmissa Palmroth-lemppareissani, Oxford-patenttikengissä. Kun kokeilin Vegtile-materiaalista valmistettuja loafereitani ensimmäistä kertaa, kiinnitin heti huomiota materiaalin jämäkkään, laadukkaaseen tuntuun. Tuntumassa on paljon samaa kuin Palmrothin ikonisessa jokasään-materiaalissa, mutta Vegtilen pinta on mattaisempi ja painoltaan se on uskomattoman kevyttä. En maltakaan odottaa, että pääsen testaamaan kenkiä kunnolla Helsingin keväisillä, sulaneilla kaduilla.

Palmroth Vegtile on mielestäni upea osoitus siitä, että eettisempien ja ekologisempien kenkien valmistus on täysin mahdollista, mikäli yrityksellä on vain tarpeeksi tahtoa asian eteenpäin viemiseksi. Uusien materiaalien kehitykseen kuluu aina aikaa ja resursseja, mutta edelläkävijyys vastuullisuusasioissa on tavoittelemisen arvoinen meriitti, joka varmasti maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. En voisi olla ylpeämpi siitä, että meillä on Suomessa Palmrothin kaltainen kenkämerkki, joka suunnittelee kauniita, mutta käytännöllisiä kenkiä vastuullisin menetelmin. Toivottavasti heidän esimerkkinsä inspiroi alan muitakin toimijoita tarttumaan rohkeasti uusiin, kestävämpiin kenkämateriaaleihin tulevaisuudessa. Jäämmekin mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia Vegtilen kaltaisia, uuden sukupolven kenkämateriaaleja saamme tulevaisuudessa nähdä.


Millaisia ominaisuuksia sinä toivoisit tulevaisuuden kenkämateriaaleilta? Kerro kommenteissa!

Osallistu keskusteluun

  1. Nätit :) Käytätkö mitä kokoa noista? Yritän hahmottaa miltä näyttäisi omassa isohkossa jalassani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Mulla on näistä koko 4,5 eli 38 mitä käytän yleensä Palmrothin kengistä. Mulla on tosin vähän pieni 38 jalka, joten saattaa olla että näistä olisi mennyt myös koko 4 eli 37,5. Palmrothilla on kyllä kiva, kun on myös noita puolikkaita kokoja! :) -Ida

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.