12. helmikuuta 2021

Paras vegaaninen pullataikina

Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Helmikuu on herkuttelun aikaa, kun heti Runeberginpäivän torttujen perään saadaan nauttia monien suosikkileivonnaisista eli laskiaspullista. Tämän viikkoisen laskiassunnuntain tunnelmissa jaammekin teille parhaan vegaanisen pullataikinan ohjeen ja vinkit ihanan vegaanisen laskiaspullan täyttämiseen. 




Täydellisen pullataikinan salat


Olen itse sillä lailla hassu kotikokki, etten ole koskaan ollut kovin hyvä leipomaan - varsinkaan tekemään pullaa! Tämä juontaa juurensa varmasti siitä, etten ole koskaan ollut kovin makeanperso, joten leipominen on vain jäänyt vähemmälle. Olen kuitenkin sinnikkäästi halunnut aina leipoa omat laskaispullat, saaden joka vuosi aikaiseksi vain pieniä ja kuivia känttyjä. 

Tänä vuonna päätin vihdoin perehtyä tarkemmin pullan leipomisen saloihin, ja samalla opinkin pullan teon olevan melkoista kemiaa! Pehmoisen pullataikinan eteen joutuu näkemään hieman aikaa ja vaivaa, mutta onneksi pullan leipominen ei muuten ole kovin vaikeaa. Nyt kun olen omaksunut itseeni kaiken tämän pullatietouden, jaan nämä oppimani vinkit myös sinun iloksesi. Näillä vinkeillä loihdit maailman pehmoisimmat ja parhaimmat pullat:

1  Käytä mahdollisimman vähän jauhoja


Yksi pehmeän pullataikinan salaisuuksista on mahdollisimman vähäinen jauhojen käyttö. Lisää siis jauhoja taikinan sekaan desi kerrallaan ja lopeta lisääminen heti kun taikina muuttuu helposti vaivattavaksi, eikä tartu enää sormiin. 


2  Jätä kananmuna pois


Monissa pullataikinaohjeissa neuvotaan käyttämään kananmunaa, mutta se oikeastaan vain kovettaa taikinaa turhaan. Jättämällä kananmunan pois ja korvaamalla maitotuotteet saatkin todella helposti tehtyä kokonaan vegaanisen pullataikinan.


3  Älä tingi vaivaamisesta


Jotta pullataikinaan muodostuisi hyvä sitko, sitä on maltettava vaivata noin kymmenen minuutin ajan. Tiedän, tämä ottaa käsilihaksiin, mutta on lopulta kaiken vaivan arvoista! Mikäli omistat yleiskoneen, kannattaa laittaa kone tekemään vaivaaminen puolestasi.


4  Nostata taikina kaksi kertaa


Vaikka pullanhimo alkaa olla tässä vaiheessa jo kova, ei kannata hötkyillä. Pullataikinan kannattaa antaa kohota rauhassa. Mikäli et löydä kotoasi tarpeeksi lämmintä ja vedotonta paikkaa, kokeile kohottaa taikina liinan alla uunissa. Kun pullat on pyöritelty leivinpaperin päälle palloiksi, ne kohotetaan vielä uudestaan.


5  Paista maltilla


Älä paista pullia kovalla lämpötilalla liian pitkään. Sopiva paistoaika on noin 7-10 minuuttia 220 asteisessa uunissa. Tarkkaile pullia paiston aikana. Jos uunisi tuntuu kuumenevan liikaa, laske lämpötila 200 asteeseen ja paista pullia n. 15 minuuttia.





Vegaaniset laskiaispullat


Tarvitset


5 dl kauramaitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2 dl sokeria 
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 14 dl vehnäjauhoja
200 g (vegaanista) leivontamargariinia

Lisäksi


0,5 tl kaurakermaa voiteluun
(mantelilastuja tai raesokeria koristeluun)

Täytteeksi


2,5 dl vaahdottuvaa kaura- tai soijavispiä
(vanilija)sokeria kermavaahdon maukeutukseen
hilloa tai mantelimassaa
tomusokeria koristeluun




Valmistus


Ota leivontamargariini lämpenemään huoneenlämpöön. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää maidon joukkoon vielä sokeri, suola ja kardemumma.

Lisää jauhoja hiljalleen ja alusta taikinaa samalla yleiskoneella tai käsin. Kun olen lisännyt jauhoja noin 10 desin verran ja taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää kuutioitu leivontamargariini. Vaivaa margariini taikinan sekaan. 

Lisää tämän jälkeen jauhoja maltillisesti vain sen verran, että taikina ei tartu kiinni käsiin. Vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneella 5 minuuttia.

Peitä taikinakulho pyyhkeellä ja jätä se kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan noin tunniksi (tai kunnes se on kaksinkertaistanut kokonsa).

Tee pullataikinasta pitko ja pitko se osiin. Pyörittele pullat ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä pullat vielä kertaalleen keittiöpyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Voitele pullat kaurakermalla ja ripottele halutessasi päälle mantelilastuja tai raesokeria. Paista pullia uunin keskitasolla vajaat 10 minuuttia. Tarkkaile pullia paiston aikana, jotteivat ne pääse ruskistumaan liikaa.

Jäähdytä pullat hyvin ennen täyttämistä. Vaahdota kaura- tai soijavispi ja makeuta kerma halutessasi ripauksella (vanilija)sokeria. Halkaise pullat ja täytä haluamallasi hillolla tai mantelimassalla. Kokeile rohkeasti erilaisia täytteitä esim. lakkahilloa, hasselpähkinälevitettä tai Biscoff-keksitahnaa. Pursota pullan väliin vielä kermavaahtoa ja ripottele päälle tomusokeria. Täydellinen laskiaispulla on valmis nautittavaksi!




Herkullista laskiaisen aikaa!






Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.