10. toukokuuta 2021

8 tapaa pienentää lemmikin hiilitassunjälkeä

Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä



Ympäristön hyvinvoinnin kuuluessa omiin arvoihin, voi lemmikin hiilitassunjälki pohdituttaa ja puhututtaa paljonkin. Lemmikin hiilitassunjälkeen voi kuitenkin vaikuttaa kulutusvalinnoillaan aivan yhtälailla kuin ihmisenkin kohdalla.

Julkaisu on kirjoitettu koiranäkökulmasta, mutta periaatteet pätee myös muihin lemmikkeihin.


Erityisesti koiran hankinnan kohdalla yhä useampi pysähtyy myös miettimään hankintaa ympäristönäkökulmasta. Olin itse yksi heistä, joka jopa harkitsi pitkäaikaisesta haaveesta luopumista ympäristösyistä, siitä huolimatta, että tiesin koiran vaikutuksen perheeseemme olevan massiivisen suotuisa. Onneksi opin, ettei lemmikki olisi syy potea ilmastoahdistusta, ja olemme saaneet nauttia uuden perheenjäsenen tuomista iloista ja vaikutuksista täysin sydämin.



Koiran hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa


Omaa kokemustani vastaavat pohdinnat koiran hankkimiseen liittyen ovat kuitenkin yleistyneet. Mediassa liikkuu sinnikkäästi erityisesti koiran ympäristövaikutuksella mässäileviä väittämiä, jotka kuitenkin osoittautuvat paikkaansapitämättömiksi. Kukapa ei olisi kuullut väittämää siitä, miten koira kuluttaa keskimäärin ison katumaasturin tai useamman verran? Väite on jälkeenpäin kumottu usean tahon voimin, mutta sen aiheuttama ikävä kaiku kuuluu edelleen vahvasti.

Mitä syvemmälle aiheeseen kuitenkin perehtyy, sitä selkeämmin näyttää siltä, ettei toppuilulle ole perusteita ainakaan ympäristön kannalta. Todellisuudessa lemmikin kanssa elämisen mukanaan tuomat hyödyt ovat nimittäin todennäköisemmin suuremmat kuin haitat, etenkin jos lemmikkiä koskevat kulutusvalinnat tekee ympäristöfiksusti. Järkeviä valintoja ja tiedostavaa kuluttamista kaivataan kuitenkin kipeästi myös lemmikkipuolella, mutta onneksi tämä on tänä päivänä jo helppoa.

Lemmikkiin liittyvät ekologiset valinnat ovat pähkinänkuoressa hyvin pitkälti samat kuin ihmisenkin kohdalla: kuluta vähemmän, ennakoi, panosta tarpeelliseen, karsi tarpeeton ja panosta vähäpäästöiseen.


On kuitenkin myös hyvä muistaa, ettei lemmikinkään kohdalla aina käytännössä pysty toteuttamaan jokaista ajatuksen tasolla erinomaista ympäristöystävällistä mahdollisuutta. Kaikkea tarvitsemaansa ei aina löydä käytettynä, varsinkaan valintaan vaikuttaessa koko ja istuvuus tai tarpeen yllättäessä. Koiran ruokavaliota voi rajoittaa allergiat tai muut sairaudet... Siksi haluan tässäkin yhteydessä lempeästi muistuttaa katsomaan tilannetta kokonaisuutena. Jokainen ekologinen valinta on askel kohti tasapainoisempaa kokonaisuutta, eikä vaadi ehdotonta täydellisyyttä.




8 tapaa pienentää hiilitassunjälkeä


1
  Koiran valinta vaikuttaa


Mikäli olet vasta hankkimassa koiraa, voit vaikuttaa koiran aiheuttamaan ympäristökuormaan koiravalinnallasi. Esim. iso rotu syö ja kuluttaa muita koiran elinaikana tarvitsemiaan tarvikkeita ja hyödykkeitä pientä rotua enemmän, jolloin myös koiran hiilijalanjälki kasvaa. Kasvatetun rodun edustaja on puolestaan aina uusi tarkoituksella maailmaan tuotu koirakuluttaja, kun taas kodinvaihtajan tai rescuekoiran tuleva kulutus on jo joka tapauksessa toteutumassa.

Koiran valinnan eettisyys on kuitenkin monitahoinen kysymys, johon vaikuttaa ennen kaikkea yksilön tai rodun sopivuus kyseiseen kotiin, omat resurssit sekä esimerkiksi kouluttamiseen liittyvä ymmärrys ja osaaminen. Koiran valintaa ei siis tule tehdä pelkästään hiilitassunjälkeen perustuen, vaan se on yksi mielenkiintoinen tekijä muiden joukossa, jota huomioida ja soveltaa omaan tilanteeseen.



2  Osta tarvikkeet käytettynä ja kierrätä


Suurin osa lemmikin tarvitsemista tarvikehankinnoista tapahtuu uuden perheenjäsenen kotiin tulon yhteydessä ja pian sen jälkeen. Ennakointi kirppistelyhengessä kannattaa niin taloudellisista kuin ympäristösyistä. Katse kannattaa kohdistaa erityisesti erilaisiin käytettyjä lemmikkitarvikkeita välittäviin kanaviin, kuten tori.fi ja muihin lähiseudun kirppisryhmiin.


Kiireinen kirppistelijä hyödyntää netin hakuvahteja

Omalla kohdallani käytettyjen esineiden ostaminen on hyvin pitkälti riippuvaista tori.fi-palvelun hakuvahdeista, joille luotan tarvitsemieni käytettyjen tavaroiden etsinnän. Esimerkiksi eri maakuntien "Koiran tarvikkeet"-hakuvahdit tai niistä hakusanoilla karsitut osat kuten "pomppa", "rukka" tai "koiraportti" takaavat sen, että voin helposti silmäillä mahdollisesti sopivat uudet ilmoitukset, ja skipata aikaavievän aktiivisen etsimisen.


Erityisesti kasvava pentu kuluttaa ja tarvitsee monenlaista enemmän tai vähemmän tarpeellista tarvikkeita, joista osasta hän lisäksi kasvaa nopeasti ulos. Tarvikkeiden vaihtuvuus on tiheää, jonka vuoksi niin tarpeen kyseenalaistamisen kuin ennakoinnin hyöty korostuu. Pidä silmät auki erityisesti erikokoisille kaulapannoille tai valjaille, pedeille, sekä rodusta riippuen tarvittaville lämmittäville tai turkkia suojaaville takeille tai suojapuvuille, joiden pienien kokojen käyttöiät jäävät lyhyeksi. Myös muut tarvikkeet kynsisaksista ruokakulhoihin tai turvavyökiinnikkeistä älypeleihin löytyy hyvin todennäköisesti käytettynä.

Hyvä nyrkkisääntö on tarkistaa aina ensin, löytyykö tarvitsemasi asia käytettynä - ja vasta sitten katsoa uusien vastaavien tarjontaa.

Yhtä tärkeää on kuitenkin huolehtia myös siitä, että laitat omalla lemmikilläsi turhaksi tai pieneksi jääneet tarvikkeet eteenpäin, jolloin joku muu säästyy uuden vastaavan ostamiselta.



3  Luovaa leikkiä


Yhden roska on toisen aarre pätee koiran leikissä harvinaisen kirjaimellisesti: vanhat sukat ja tekstiilit, wc- tai talouspaperin pahvihylsyt ja kananmunakennot ovat mitä oivallisimpia lelumateriaaleja tai älypelin rakennustarvikkeita koirakaverin aktivoimiseksi.

Esim. kananmunakennoon ripotellut nappulat toimivat erinomaisena nuolumaton korvikkeena syömistä hidastamaan, rikkinäisistä sukista saa solmittua niin palloja kuin vetoleluja, sekä pyyhkeeseen käärityt namit pitävät koiran kiireisenä pitkään.

Ole luova!

Muista vain tarkkailla, ettei koirasi syö mahdollisesti raatelemiaan kartonkipaloja tmv.



4  Tarjoa vähäpäästöisiä ruokia


Koiran ruokavalio nostetaan lähes aina koiran suurimmaksi hiilijalanjäljen kasvattajaksi, sen lihapainottuisuuden vuoksi. Omistajan kohdalla on päivänselvää, että kasvispainotteinen ruokavalio pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi, mutta lemmikin kohdalla laskelmat eivät ole niin yksiselitteisiä kuin usein annetaan ymmärtää.

Yhtä ihanaa ystävääni lainatakseni: käytännössä yksikään eläin ei ole kasvatettu tai kuole koiranruoan lihatarpeen vuoksi. Tämä on hyvin pitkälti totta, sillä valmiskoiranruoan liha muodostuu pääsääntöisesti sellaisista eläimen osista, jotka eivät ihmisille syötäväksi kelpaa, ollen käytännössä lihateollisuuden sivuvirtaa. Koiranruokiin uppoa kaikkea luista ja rustoista erikoisimpiin elimiin, suoniin ja nahkaan.

Tästä syystä koiranruoan lihan hiilijalanjälkeä ei myöskään mielestäni tulisi laskea täysin verrannollisesti ihmisravinnoksi tuotettuun lihaan ja sen päästöihin, mutta realistisen päästöarvon arvioiminen on samaan aikaan äärimmäisen vaikea kysymys. Keskustelua voi lisäksi halutessaan syventää pohtimalla, missä määrin sivuvirtatuotteisiin perustuva bisnes kuitenkin tukee aktiivista lihateollisuutta. Kysymys ei kuitenkaan ole yksiselitteinen.

Jos jotain lihatuotteita kuitenkin ehdottomasti kannattaa välttää, on se ruokakaupan ihmisravinnoksi valmistettujen "ykköslihojen", eli lihateollisuutta suoraan ylläpitävien lihojen tarjoaminen koiralle. Tämän lisäksi esimerkiksi koiranruoissa usein nähtävä suuripäästöinen riisi on hyvä korvata muilla vähäpäästöisemmillä kasviksilla, perunalla tai kauralla.

Suosi mahdollisuuksien mukaan lähituotettuja, lihateollisuuden hävikkiosia hyödyntäviä koiranruokamerkkejä kuten Dagsmark, Alvar, Werraton, Oscar ja Mush koiranruokia, ja tarjoa koirallesi paljon possunkorvien, ruokatorvien, tai sonninsutien kaltaisia sivuvirtatuotteita järsittäväksi. Mielenkiintoisia toukkaproteiiniin perustuvia koiranruokia ja treeninameja valmistaa puolestaan Yora.


Vesistöt puhtaiksi ruoka-annos kerrallaan

Ympäristöystävällisyyttä voi lähestyä koiran ruoan suhteen myös vesistöjen näkökulmasta, jolloin pienen "roskakalan" poistaminen Itämerestä ja järvistä vähentää rehevöitymistä. Kokeile esimerkiksi Alvarin silakkapohjaisia nappuloita, kuivattuja muikunpäitä tai järvikalalisuketta, tai Dagsmarkin silakka- ja kilohailipohjaisia nappuloita.



5  Suosi luonnonkosmetiikkaa myös lemmikillesi


Koiran turkinhoidossa pätee samat hyödyt kuin lähiluonnonkosmetiikan suosimisessa ihmisilläkin, ja jonka avulla vältät turhaa ympäristökuormaa niin ilmaston kuin vesistöjen suhteen. Myös tavanomaisissa synteettisissä koirashampoissa ja hoitoaineissa esiintyy paljon vesistöjä kuormittavia ainesosia, kuten esimerkiksi silikoneja ja vesieliöille myrkyllistä EDTA:ta.

Kokeile koiran turkinhoitoon esimerkiksi kotimaisia KAMU-brändin luonnollisia nestemäisiä koirashampoita ja -hoitoainetta, tai Famon äärisuloisesti nimettyjä Kurainen tassu -palashampoota ja Takkuinen massu -palahoitoainetta. Anturoiden tassusalvana voit käyttää melkeinpä mitä tahansa luonnonkosmetiikan kosteuttavaa perusbalmia, jossa on kasviöljy tai -voi pohja. Katupölystä värjäytyneet tassut puhdistuu puolestaan tehokkaimmin aidolla marseillesaippualla.



6  Opettele oikea jätösetiikka


Lain mukaan koiran jätökset on kerättävä taajamissa hoidetuilta alueilta, mutta ympäristönäkökulmasta koiran jätökset tulisi kerätä kaikkialta, missä liikkuu myös muita.

Koiran ulosteeseen liittyvässä keskustelussa ympäristökuormaa lisää nimittäin merkittävästi etenkin koiran ulosteen kautta leviävät taudit, niiden hoitoon kuluvien lääkkeiden ja tarvikkeiden valmistukseen kuluvien luonnovarojen muodossa, ulosteisiin astuneiden koirien ja muiden liikkujien ylimääräisiin pesuihin kuluvista vesistä puhumattakaan. On myös havaittu, että koirien ulosteet ovat vaikuttaneet vahingollisesti ympäristön kasvillisuuteen, tietyille alueille keskittyessään.

Hyödynnä koiran jätösten keräämisessä esim. tyhjentyneet leipä- ja hedelmäpussit. Uusia koirankakkapussia ostaessa suosi biopohjaisia pusseja, joiden valmistuksessa ei ole käytetty öljypohjaista muovia. Erinomainen ja edullinen vaihtoehto koirankakkapusseiksi on esim. sokeriruokopohjaiset pienet pakastepussit. Biohajoavuudella ei ole väliä, sillä pussiin kerätyt jätökset hävitetään polttokelpoisen sekajätteen mukana.


Älä pissata lyhtypylvääseen

Tiesitkö, että jatkuvasti koirien virtsalle altistuvat lyhtypylväät ja sähkökaapit haurastuvat ja hajoavat muita nopeammin? Metallin louhinta ja metallituotteiden valmistus on ympäristön näkökulmasta erityisen kuormittavaa. Yllättävä ekoteko onkin pyrkiä ohjaamaan koira nostamaan koipeaan muualle, kuin lyhtypylväitä yms. vasten.



7  Liiku ja harrasta lähellä


Suosi myös lemmikin kanssa lähellä sijaitsevia ulkoilumaastoja ja harrastusmahdollisuuksia kauempaa sijaitsevien sijaan, ja hyödynnä julkisia kulkuvälineitä sekä suuremmassa porukassa kimppakyytejä.

Pyörällä paljon liikkuvan kannattaa myös opettaa koiraa kulkemaan joko pyörän rinnalla (iso koira) tai kyydissä sopivilla varusteilla (pienempi koira), jolloin pidempienkin etäisyyksien kulkeminen täysin päästöttömästi luonnistuu kätevästi.


8  Kompensoi hiilitassunjälki


Viimeisimpänä on hyvä muistaa, että jätämme aina jonkinlaisen jäljen kulutusvalinnoillamme ja siltä on mahdoton välttyä. Valinnoillamme voimme vaikuttaa hiilijalan (tai tassun) -jäljen kokoon, ja jäljelle jäävät päästöt kannattaa lemmikinkin tapauksessa kompensoida.

Esimerkiksi Compensate huomioi työkalussaan myös lemmikin osuuden omistajan hiilijalanjäljestä. Vaikka laskupohja onkin lemmikin hiilijalanjäljen suhteen hyvin karkeasti ympäripyöreä, perustuen lähinnä kuukausittaiseen rahanmenoon kulutuksen arvioimisessa, on kompensointi kuitenkin askel vihreämpään lemmikkiarkeen.




Jos hiilitassunjäljen pienentäminen kiinnostaa enemmän, voit seurata meidän Pajun arkea Instagramista @hiilitassunjalki tilillä.


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.