3. kesäkuuta 2021

Testissä kotimaiset lähikalatuotteet

 Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Moni varmasti tietää, että kotimainen kala on fiksu valinta ruokalautaselle. Kalan terveysvaikutuksista puhutaan paljon, mutta ilmastosyistäkin kotimaista kalaa kannattaisi popsia. Tällä hetkellä suomalaisten syömästä kalasta yli 80 prosenttia on kuitenkin tuontikalaa. Eniten suomalaiset syövät lohta, josta siitäkin suuri osa tuodaan ulkomailta. Suomessa riittäisi kalaa syötäväksi omasta takaa, siitä pitävät huolen useat järvemme ja Itämeri. 

Mikäli ruokavalioosi kuuluu kala, me haastammekin sinut lisäämään kotimaisen lähikalan osuutta lautasellasi. Tässä jutussa esittelemme ja arvioimme kaupoista löytyviä lähikalatuotteita, joiden avulla korvaat helposti ja maistuvasti ulkomaiset kalat.



Onko kala ilmastofiksua ruokaa?


Olemme Luonnonkauniin Ruoka-kategoriassa keskittyneet pääasiassa jakamaan reseptejä herkullisiin kasvisruokiin. Kannustaessamme ihmisiä kohti ilmastoystävällisempää elämäntapaa, tiedostamme kuitenkin, että harva lukijoistamme on kokonaan kasvissyöjiä. Emme itsekään ole tiukkoja ruokavaliomme suhteen, sillä tärkeintä ekologisissa elämäntavoissa on kokonaisuus. 

Vaikka kasviperäinen eli vegaaninen ruokavalio on kiistatta kaikista vähäpäästöisin, nykyään on alettu puhumaan myös planetaarisen ruokavalion hyödyistä. Kun pyrimme elämään harmoniassa ympäristömme kanssa, saatammekin huomata, että voimme auttaa luontoa suosimalla tiettyjä eläinperäisiä tuotteita. Esimerkiksi kotimaisen luomuhunajan käyttäminen edistää mehiläiskantojen ylläpitoa ja suojelua. Samantyylinen tapaus ovat kotimaiset särkikalamme, jotka meriin ja järviin jätettynä rehevöittävät vesistöjämme. Kotimaisen kalan syöminen voikin siis Suomessa olla ilmastoteko.

Jos kuitenkin koet, että haluat suosia ruokavaliossasi mielummin kokonaan kasviperäisiä vaihtoehtoja, kurkkaa julkaisun lopusta vinkit vegaanisiin ruokatuotteisiin, joilla voit korvata ja jäljitellä tuttujen kalaruokien makua.


Miksi suosia lähikalatuotteita?

Särkikalat ovat vuosien saatossa hyötyneet meren ja järvien rehevöitymisestä ja niiden määrä on kasvanut vesistöissämme. Paikallisesti ne voivat siis lisätä rehevöitymistä pöllyttäessään pohjasta lisää ravinteita veteen.

Itämerestä ja Suomen järvistä kestävästi kalastettu kala tekee palveluksen ympäristölle: kalansaaliin mukana vesistöistä poistuu ravinteita, mikä auttaa vähentämään vesien rehevöitymistä. Lautaselle kannataakin lihan tai ulkomailta tuodun kalan sijaan valita kotimaista luonnonkalaa kuten ahventa, silakkaa, lahnaa ja särkeä. Jos jokainen suomalainen söisi kerran viikossa silakkaa, poistaisi se Itämerestä 22 miljoonaa ämpärillistä levää.

Lue lisää: Huolestuttaako Itämeren tila? Näin voit auttaa



Kokeile näitä lähikalatuotteita:


Pielisen kalan luonnonkalasäilyke 

Pielisen kalan luonnonkalasäilykkeessä on hyödynnetty kotimaisia särkikaloja kuten lahnaa, säynettä ja pasuria. Kalat on säilötty kotimaiseen rypsiöljyyn.

Tämä tuote on suorastaan nerokas! Luonnonkalasäilyke muistuttaa maultaan ja rakenteltaan todella paljon tuttua säilyketonnikalaa. Säilyke on helppokäyttöinen, sillä kalat ovat kypsiä, joten ne voi kipata suoraan ruuan sekaan. Tuote on lähes ruodoton, mutta seasta saattaa joskus löytyä pieniä ruodon palasia.

Käytä luonnonkalasäilykettä tonnikalan tavoin pastaan, pizzaan, kiusaukseen tai vaikka leivän päälle. Lämmin suositus myös Satu Koiviston näppipotuille, jotka ovat aivan ihania tarjottavia esimerkiksi juhlapöytään.

Apetit Järvikalapuikot ja -pihvit

Apetitin järvikalatuotteet valmistetaan kotimaisten järvien hoitokalastuksen saaliista. Vähentämällä järvien pikkukalojen määrää kalakanta säilyy terveempänä ja järvien rehevöityminen hidastuu. Aiemmin hoitokalastuksen saalis on saattanut päätyä jopa kaatopaikalle, mutta nykyään pikkukalat pyritään saamaan hyötykäyttöön. Järvien särkikaloista tehdään kalamassaa, josta valmistetaan kalapuikkoja ja pihvejä. Massasta ei erotu ruotoja, joten ruotokammoisten ei tarvitse pelätä teräviä yllätyksiä puikkoja syödessä.

Järvikalapuikot ovat loistava keksintö. Näillä korvaat ekologisesti ja helposti ulkomailta tuodut seitipuikot. Järvikalapuikkojen maku ja rakenne eroavat hieman perinteisistä kalapuikoista, mutta ovat silti todella herkullisia. Itse olisin kaivannut hieman rapsakampaa koostumusta, joten suosittelen pitämään kalapuikkoja uunissa paketin ohjetta pidempään.

Apetitin Järvikalapihvit on valmistettu samasta kalamassasta kuin puikotkin. Pihveihin on helppo paistaa paistinpannulla kiva paistopinta. Pihveissä on mieto, tuttu kalapihvimäinen maku. Sopivat loistavasti esimerkiksi kalaburgerin väliin tai perunamuusin kanssa tarjoiltavaksi.



Pirkka Saaristolaiskalapihvit ja -pyörykät


Pirkan saaristolaiskalatuotteet valmistetaan John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa kestävästi kalastetusta lahnasta.
Hankkeen tavoitteena on pyytää Itämerestä vuosittain 150 000 – 200 000 kg särkeä ja lahnaa, joiden mukana merestä poistuu samalla 1,2 tonnia fosforia. Kalat pyydetään rysäpyydyksillä, joista esimerkiksi peto- ja vaelluskalat sekä kaikki uhanalaiseksi määritellyt kalat vapautetaan takaisin veteen.

Saaristolaiskalapihveissä ja -pyöryköissä on mieto, kalaisa maku, joka muistuttaa perinteisiä kalapihvejä. Kalat on jauhettu niin hienoksi massaksi, ettei havaittavissa ole mitään ruotoihin viittaavaa. Molemmat tuotteet maistuivat erinomaiselta perunoiden ja kermaisen kastikkeen kanssa.

Järki Särki

Järki Särki on keski-suomalaisen yrittäjäpariskunnan luoma särkituote, joka syntyi aidosta kysynnästä. Pariskunta valmisti itsepyytämistään kaloista perinteisiä särkisäilykkeitä ja ihmettelivät, kuinka niin hyvänmakuista ja laadukasta kalaa voidaan nimittää roskakalaksi. Myös sukulaiset ja tuttavat rakastuivat lahjaksi saamiinsa särkisäilykkeisiin ja pyysivät saada lisää. Siitä lähti särkisäilykkeen matka kohti kaupoissa myytävää elintarviketta, joka on myöhemmin voittanut useita ruoka-alan palkintoja.

Järki Särki valmistetaan kotimaisesta särkikalasta ja muista tarkoin valituista luomuraaka-aineista. Kaloihin on jätetty ruodot, mutta koska särkeä valmistetaan paineessa niin pitkään, ruodot pehmenevät. Suurinta osaa ruodot tuskin häiritsevät, mutta varoituksen sanana ruotokammoisille, että tuotteessa on näkyvissä ja tunnistettavissa ruodonpaloja.

Valmiiksi maustettu Järki Särki on todella hyvänmakuinen tuote, joka sopii monenlaiseen ruokaan. Järki Särjen sivuilla on laaja reseptipankki, johon on kerätty vinkkejä tuotteen käyttöön. Kokeile esimerkiksi pastassa, kiusauksissa, pizzassa ja uusien perunoiden kaverina.



Muistathan nämä kalatuotteiden kasviperäiset korvaajat?


Kala-allergisen ja vegaanin on nykyään helppo imitoida perinteisten kalaruokien makumaailmaa täysin kasviperäisin tuottein. Moni valmistaa esimerkiksi jouluisin porkkanoista vegaanista "kylmäsavulohta" eli porkkalaa, joka maistuu saaristolaisleivän kaverina aivan oikealta kalalta. Luonnonkauniin reseptipankista löytyykin suosittu kalaisan voileipäkakun ohje, jossa hyödynnetään porkkalaa.

Myös kaupoissa myydään nykyään toinen toistaan paremmin kalaa jäljitteleviä tuotteita, joita ei uskoisi vegaanisiksi. Jos kaipaat lautasellesi joskus kalaisia makuja ilman eläinperäisiä tuotteita, testaa nämä:

SoFine SoSea Sticks ja SoSea Burgers


SoFinen tofusta valmistetut kasvispuikot ja pihvit eivät suotta ole nousseet monien kasvissyöjien suosioon. Kalapuikkojen ja -pihvien tapaan paneroidut tuotteet maistuvat tismalleen samalta kuin kalaisat vastineensa. Monien mielestä SoFinen tofutuotteet maistuvat jopa paremmilta kuin kalaisat verrokkinsa. Testaa rohkeasti ja ihastu!

Vegiar

Merilevästä makunsa saava Vegiar on ihanan suolainen leivän päällinen kaikille mätitahnan ystäville. Osa mätitahnaa ennen kammoksunut on nyttemmin rakastunut tähän. Kannattaa siis kokeilla!

Cavi-art

Merilevästä valmistettu mäti huijaa ketä tahansa niin, ettei tarvetta oikealle mädille enää ole. Mustaa, keltaista ja punaista Cavi-artia voit käyttää mädin tapaan esimerkiksi kastikkeissa, majoneeseissa ja voileipäkakuissa. Huom! Ainoastaan musta tuote on kokonaan vegaaninen.



Onko sinulla lähikalatuotteista oma suosikki? Vinkkaa siitä kommenteissa!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.