31. elokuuta 2021

Vinkit aloittelevalle sienestäjälle

Teksti ja kuvat: Ida Tokola


Sienestäminen on ihanaa! Se on samaan aikaan innostavan koukuttava, mutta myös rauhoittava, jopa meditatiivinen harrastus. Me Luonnonkauniin kirjoittajatkin olemme kaikki enemmän tai vähemmän sienihulluja, ja haluamme kannustaa myös sinua tarttumaan sienikoriin ja suuntaamaan metsään. 

Keräsimme tähän julkaisuun parhaat vinkkimme aloitteleville sienestäjille. Toivottavasti niistä on iloa sinulle, joka vasta aloittelet sieniin tutustumista.



1  Keskity aluksi parin tutun lajin keräämiseen

Suomessa esiintyy tuhansia erilaisia sienilajeja, joista noin 200 on syötäviä. Vaikka sienilajeja on valtavasti, sinun ei tarvitse tunnistaa niistä montaa aloittaaksesi keräilyn. On suositeltavaa aloittaa sienestys ensin muutamasta helposta lajista. 

Aloittelijoille suositellaan esimerkiksi kantarellien, suppilovahveroiden ja tattien keräämistä. Näistä voit laajentaa osaamistasi vähitellen esimerkiksi rouskuihin ja haperoihin. Yleisenä ohjenuorana sanotaan, että uusia sienilajeja kannattaa opetella noin 2-3 lajia per vuosi. Tällä tahdilla tunnistat muutaman vuoden päästä jo useita eri sieniä. 

Sieniin voi tutustua myös keräämättä niitä itse. Osta torilta tai lähikaupasta kotimaisia metsäsieniä ja opettele valmistamaan niistä herkullisia sieniruokia. Kokkailu innostaa sienestysharrastuksen pariin ja tutut sienet on helpompi tunnistaa metsässä.

2  Älä poimi sieniä, joita et tunnista

Tämä on sienestyksen tärkein ohje: älä koskaan poimi tai syö sientä, ellet ole täysin varma, tunnistatko sen. Suomessa on noin 50 myrkyllistä sientä, joista ainakin kuuden tiedetään olevan vaarallisen myrkyllisiä.

Myrkyllisistä sienistä kannattaa opetella tunnistamaan esimerkiksi kärpässienet, suippumyrkkyseitikki, pulkkosieni ja myrkkynääpikkä. Muistathan myös, että raaka korvasieni on myrkyllinen. Yleensä aloittelijoita ohjeistetaan olemaan keräämättä valkoisia sieniä, sillä esimerkiksi herkkusienen voi helposti sekoittaa myrkylliseen valkokärpässieneen.

Monilla syötäviksi kelpaavilla sienillä on näköislajeja. Kaikki näköislajeista eivät ole myrkyllisiä, mutta ne saattavat olla pahan makuisia. Kannattaakin opetella tarkasti tuntomerkit, joilla lajit tunnistaa toisistaan.

Tuntemattomia sieniä ei myöskään kannata käsitellä paljain käsin, jos syöt samoilla käsillä myös marjoja metsästä. Sienen voi kääntää tunnistusta varten ympäri esimerkiksi sieniveistä tai keppiä hyödyntäen, tai jalalla hellästi potkaisemalla. Poimi sieni koriin vasta kun tunnistat sen tutuksi.


3  Varustaudu sienimetsälle oikein

Sienestys ei ole välineurheilua, mutta oikeanlaisilla vaatteilla ja tarvikkeilla sienestys on mukavampaa. 

Sienestystä varten kannattaa hankkia luonnonmateriaaleista valmistettu ilmava kori.
Sienet säilyvät sellaisessa paremmin kuin esimerkiksi muovisessa sangossa. Korin lisäksi metsään kannattaa ottaa mukaan sieniveitsi tai muu pienikokoinen, terävä veitsi. Sieniveitsen päässä on kätevät harjakset, jolla sienistä saa harjattua lian pois - samaa käyttötarkoitusta ajaa kuitenkin myös puhdas maali- tai pullasuti. Koriin kannattaa napata myös paperipusseja eri sienilajien erottelua varten.

Sienimetsään kannattaa varata säähän sopivat vaatteet ja kengät. Kumpparit ovat hyvä varuste märässä metsässä kulkemiseen. Mikäli alueellasi esiintyy hirvikärpäsiä, kannattaa niiltä suojautua päähineellä, pitkähihaisella takilla tai erityisellä hyönteisverkkohatulla. Voit kokeilla myös eteerisistä öljyistä valmistettuja, luonnollisia hyönteiskarkottimia ötököiden häätämiseen.

Metsäretkelle on hyvä napata mukaan myös eväät (vähintään vesipullo), sekä täyteen ladattu kännykkä. Sienikirjakin voi olla hyödyllinen, jotta voit heti tarkistaa tuntomerkit löytämistäsi sienistä.




4  Hanki sienikirja tai -sovellus

Kaikista paras tunnistusapu metsään on kokenut sienikaveri. Sienestyskaveria ei kuitenkaan aina ole saatavilla, jonka vuoksi onkin hyvä hankkia tiedonlähteeksi sienikirja. 

Hanki kotimainen sienikirja, jossa on selkeät värikuvat. Sienikirjoja on hyvin tarjolla käytettynä, joten kannattaa kysellä niitä tuttavilta tai etsiä lähikirpputoreilta.

Myös puhelimeen ladattava applikaatio on kätevä, sillä se kulkee mukana aina. Sieniopas-nimisen sovelluksen saa ostettua puhelimeen viiden euron kertaostoksena. Kannattaa hyödyntää myös sienestäjien käyttämiä Facebook-ryhmiä. Muistathan kuitenkin, että pienestä kuvasta voi olla vaikeaa tunnistaa sientä oikein, joten suhtaudu ryhmien vastauksiin varauksella.

5  Sienipaikan löytäminen

Sienipaikat halutaan tunnetusti pitää salassa, mutta hyvistä alueista voi kysellä vinkkejä esimerkiksi omilta tuttavilta tai paikallisista sieniryhmistä. Voit myös osallistua sienikurssille, jossa pääset tutustumaan uuteen maastoon kokeneen oppaan kanssa.

Eri sienilajit viihtyvät erilaisissa maastoissa, mutta varma valinta sienestykseen on vanhahko, kuusipainotteinen metsä. Kannattaa myös tarkkailla säätä ennen keräämään lähtemistä. Sienet tarvitsevat kasvaakseen sekä vettä että lämpöä, joten sateisen jakson jälkeen poutapäivänä on paras aika suunnata metsään.

Uudessa metsässä liikkuessa on hyvä pysytellä lähellä polkuja ja metsäautoteitä. Sienestäessä tuppaa helposti katsomaan vain maahan, jolloin suuntavaisto voi mennä sekaisin. Kännykkään kannattaa ladata maastokartta, josta voi tarkistaa tarvittaessa oman sijainnin. Kerro myös aina jollekin, että olet menossa metsään.

6  Käsittele sienet heti kotiin päästyäsi

Sienet kannattaa puhdistaa suurilta osin jo metsässä. Halkaise isot sienet ja leikkaa pois toukkien syömät osat. Harjaa tai leikkaa ohuelti jalkojen hiekka pois.

Sienet pilaantuvat nopeasti, joten ne on hyvä käsitellä heti kotiin päästessä, viimeistään seuraavana aamuna. Monet ruokasienet voi pilkkoa suoraan pannulle ja kokata heti ruuaksi. Jotkin lajit, kuten rouskut, kaipaavat ryöppäämistä. Tarkista ohjeet kunkin lajin käsittelyyn netistä tai sienikirjasta.

Jos et saa sieniä syötyä kerralla, voit säilöä ne pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla. Säilömiseen löydät hyviä vinkkejä esimerkiksi Marttojen sivuilta.


Ihanaa sienisyksyä!

Ps. Jos kaipaat sienireseptejä löydät niitä Ruoka-kategoriastamme. Testaa esimerkiksi kermaista sienipastaa.


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.