7. syyskuuta 2021

Luonnollinen hopeashampoo mustikoista

 Teksti: Ann-Christine Mäkelä ja
Laura Heikkilä
Kuvat: Ida Tokola

Julkaistu ensimmäisen kerran
Luonnonkauniissa 27.4.2016





Itse mustikalla tuunamalla valmistamasi hopeashampoo tai -hoitoaine on paitsi luonnollinen, myös aina omille hiuksillesi räätälöity vaihtoehto. Lisäämällä mustikkaa omaan suosikkishampoon tai suosikkihoitoaineen sekaan, loihdit omasta luottotuotteestasi hopeaversion.

Vaaleahiuksisten luottotuotteiden, hopeashampoiden ja -hoitoaineiden, luonnonkosmetiikkaversioista kysytään meiltä tasaisin väliajoin. Kysynnästä huolimatta täysin luonnonmukaista vaihtoehtoja näille ei kuitenkaan vielä löydy luonnonkosmetiikan puolelta. Siihen saakka voit kuitenkin hyvin helposti tehdä  hopeashampoon ja -hoitoaineen itse metsiemme mustikan avulla.

Jos sinäkin kaipaat viileämpää sävyä hiuksiisi, lukaise tämä mustikkatukkakertaus läpi ja olet valmis testaamaan mustikalla sävyttämistä itsekin!





Huomioi mustikan teho suhteessa omiin hiuksiisi


Mustikan sävyn tarttuminen hiuksiin riippuu täysin hiusten kunnosta, rakenteesta ja huokoisuudesta. Esimerkiksi värjätty vai vahvasti vaalennetut hiukset imaisevat itseensä hetkessä paljon sävyä, jolloin lopputulos voi olla räikeän sininen tai violetti. Hyväkuntoiset hiukset sen sijaan voivat olla jopa niin lasittuneet, ettei mustikalla saa juurikaan muutosta aikaiseksi. Mustikan sävy saattaa tarttua hiuksiin myös hieman epätasaisesti esimerkiksi useamman värjäyskerran, latvojen haurauden tai vaikka raidoituksen vuoksi. 

Koska mustikka saattaa olla värjäävyydeltään todella jytyä, kannattaa aloittaa hyvin varoen vain jopa yhdestä tai kahdesta mustikasta ja tarvittaessa lisätä mustikan määrää vähitellen. Toisin sanoen, käytä mustikkaa harkiten!

Hyväkuntoisiin ja kevyesti raidoitettuihin hiuksiin voit laittaa jopa puolisen desiä mustikoita murskattuna, mutta hauraisiin tai vahvasti vaalennettuihin hiuksiin kannattaa mustikkaa käyttää erityisen maltillisesti. Juuri sinun hiuksillesi oikean mustikkamäärän löydät vain itse kokeilemalla. 





Näin valmistat mustikkashampoon ja -hoitoaineen


Mustikkashampoon ja -hoitoaineen voi tehdä esimerkiksi surauttamalla mustikat sauvasekoittimella soseeksi tai puristamalla mustikoiden mehu siivilän läpi. Helpoimmalla pääset kuitenkin murskaamalla sulaneet pakastemustikat suoraan shampoon ja hoitoaineen sekaan. Jos murskaat pakastemustikat suoraan pesuaineen sekaan, kannattaa jäiset mustikat ottaa lautaselle sulamaan jo ennen kylpyhuoneeseen menoa. Näin mustikat ehtivät sulaa sopivasti hiustenpesua varten. Muista myös, että mustikat tulee lisätä vain sillä kerralla käytettävään kerta-annokseen. Shampoo- tai hoitoainepulloon lisätty mustikka heikentää tuotteen säilyvyyttä.

Shampoo- ja hoitoainepohjana voit käyttää juuri sinun hiuksillesi sopivia tuotteita. Tässä omatekoinen hopeashampoo päihittää valmiit tuotteet mennen tullen, sillä saat lisättyä silver-efektin juuri sinun hiuksillesi parhaiten toimiviin hiustuotteiseesi. Näin saat valmistettua juuri omiin tarpeisiisi räätälöidyn hopeatuotteen. Voisiko parempaa ollakaan? 

Mustikkaa ei ole pakko lisätä sekä shampooseen että hoitoaineeseen. Jos keltaisuutta esiintyy lähinnä latvoissa, kannattaa mustikka lisätä hoitoaineeseen, kun taas tyven kellertävyyttä kannattaa taittaa mustikkashampoolla.




Käytä tavallisen hopeatuotteen tavoin


Valmista mustikkashampoo -ja hoitoainesekoitusta voit käyttää tavallisen shampoon ja hoitoaineen tapaan. 

Vaikka mustikalla saa todella näkyviä tuloksia aikaan, alkaa mustikan taittama viileä sävy kuitenkin haalistua jo muutamassa pesussa, jolloin pohjalla oleva oma hiussävy paljastuu. Mustikka ei siis värjää hiusta pysyvästi, vaan sävy haalistuu vähitellen pois.

Voit ylläpitää mustikan hopeashampoon tai -hoitoaineen efektiä säännöllisellä käytöllä. Tarkkaile sävyn haalistumisen nopeutta omissa hiuksissasi ja toista käsittely tarpeen mukaan esimerkiksi kerran viikossa, kuukaudessa tai jopa jokaisella pesukerralla.


Huomioi myös nämä vinkit käytön yhteydessä


1  Kaakelien ja suihkuverhojen huuhtelu


Pesun jälkeen kannattaa huuhdella kaakelit tai suihkuverho heti, etteivät mustikkatahrat jää koristamaan kaakeleita. Jos unohdat huuhdella kaakelit tai suihkuverhon, ei hätää! Mustikkatahrat haalenevat kyllä vähitellen. 

2  Hiusten tarkistus mustikankuorien ja siemenien varalta


Jos murskaat mustikat sellaisenaan suoraan hiustuotteisiisi, kannattaa hiusten kuivuttua tarkistaa, ettei hiuksissa komeile mustikankuoria tai siemeniä. Suoraan ja sileään hiukseen kuoret ja siemenet eivät tartu yhtä herkästi kuin esimerkiksi pörröisempään kiharaan.

Jos hiuksiisi tuntuu tarttuvan joka kerta sinnikkäitä röhnäleitä, siirry käyttämään siiviilää mustikan murskaamisessa,  hyödynnä vain mustikan mehu. Siivilään jäävän mustikkamurskan voit heittää smoothien tai puuron sekaan!





Oletko sinäkin hurahtanut mustikkaan? Kerro kommenteissa, miten tämä DIY hopeashampoo toimii sinun hiuksiisi!





Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.