10. lokakuuta 2021

Neulontaa kotimaisella villalla - Myssyfarmi KnitKit

Kaupallisessa yhteistyössä Myssyfarmi
Teksti ja kuvat: Ida Tokola

On taas se aika vuodesta kun saa kaivaa kutimet ja langat laatikoista ja aloittaa syksyn ensimmäiset neulomisprojektit. Neulontaharrastuksesta tuli poikkeusvuoden aikana entistäkin suositumpaa, mikä herätti meidätkin tarkastelemaan tätä rakasta harrastusta uusin silmin. Neulomistakin voi harrastaa vastuullisemmin kiinnittämällä huomiota villalankojen alkuperään. Yhä useampi neuloja haluaisikin suosia lähialueilla tuotettua villaa ja tähän toiveeseen vastaavat nyt kotimaisen Myssyfarmin uudet KnitKitit, joissa käytetään suomenlampaan villaa. 
Neuloosin pauloissa

Neulomisharrastus nauttii juuri nyt ennennäkemättömän suuresta suosiosta. Itsekin kuulun porukkaan, joka hurahti neuloosin pauloihin viime talvena. Puikkojen hento kilinä ja pehmeä villalanka käsien välissä tuntuu ihanan rauhoittavalta työpäivien jälkeen. Neulonta on osoittautunut loistavaksi aivojen nollaus -harrastukseksi, jonka parissa vierähtää helposti tunti jos toinenkin sohvan nurkassa loikoillessa. 

Toinen toistaan ihanamman värisiä ja pörröisempiä villalankoja hypistellessäni olen herännyt kuitenkin pohtimaan mistä neulontaharrastuksemme päätuote eli villa oikein tulee? Erilaisten lankakauppojen valikoimaa tutkittuani olen huomannut suurimman osan villalangoista tuotavan ulkomailta. Kun kotimaastakin löytyy lampaita, herää kysymys, voisiko neulomista harrastaa vastuullisemmin suosimalla lähellä tuotettuja materiaaleja?


Miksi suosia kotimaista villaa?

Valitettavasti aivan viime vuosiin saakka suuri osa kotimaisesta lampaanlihan sivuvirtana syntyneestä villasta on päätynyt roskiin. Villasta maksettu hinta ei ole tähän mennessä kattanut keritsemis- tai muita käsittelykuluja, joten lammastilallisille on tullut halvemmaksi hävittää villa, kuin jatkotyöstää siitä lankaa.

Onneksi tähän ongelmaan on alettu viimein heräämään. Tiedostavammat kuluttajat ovat uuden neulontabuumin myötä alkaneet toivoa markkinoille enemmän kotimaista villalankaa. Onhan se aivan nurinkurista, että me kuljetamme villalangat tänne muualta, kun villaa löytyisi myös omasta takaa.

Kotimainen lampaanvilla ei häviä ominaisuuksiltaan ulkomaalaiseen villaan nähden, päin vastoin. Suomenlampaanvilla on erittäin laadukasta ja lähes yhtä pehmeää kuin suosittu merinovilla. Se on varmasti myös maailman eettisimpiä villalaatuja, sillä Suomessa eläinten pitoa valvotaan tarkasti. Ekologistakin kotimainen villa on, sillä sitä syntyy lihantuotannon sivuvirtana ja villa käsitellään paikallisesti täällä Suomessa.

Kotimaisen villan uudelleennoususta on kiittäminen kuluttajien lisäksi myös Myssyfarmin kaltaisia yrityksiä, jotka ovat nähneet vaivaa saadakseen tämän unohdetun materiaalin uudelleen käyttöön.

Lue lisää suomenlampaan villasta Myssyfarmin sivuilta.Myssyfarmin tarina

Myssyfarmi on kotimainen perheyritys, jonka juuret ovat syvällä Varsinais-Suomen maaseudulla, tarkemmin katsoen Pöytyällä. Aiemmin mainosalalla työskennellyt Anna ja entinen ammattipurjelautailija Janne muuttivat maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen takaisin kotikonnuilleen Pöytyälle. He asettuivat vanhalle sukutilalle ja Janne ryhtyi maanviljelijäksi.

Idea Myssyfarmista lähti itämään kun Janne halusi oppia neulomaan itse pipon. Anna halusi tehdä itseneulotusta Myssystä muotimerkin, jolla ei olisi mitään tekemistä muodin kanssa sanan perinteisessä merkityksessä. Myssyt eivät nimittäin mene koskaan pois muodista. Pariskunta päätti, että haluavat käyttää myssyissään mahdollisimman luonnollisia raaka-aineita, joten he hankkivat villansa naapurin luomulammastilalta. Kun omat kädet eivät enää riittäneet myssyjen neulomiseen värvättiin apuun pöytyäläisiä mummoja. 

Symppaattisten myssyjen design on minimalistista, luonnonläheistä ja omalaatuista. Myssyt ovat kasvattaneet suosiotaan vauhdilla meillä ja maailmalla, ja nykyään Myssyfarmin tuotteita myydään 16 eri maassa. Kaikki Myssyfarmin villatuotteet ovat edelleen pöytyläisten Myssymummojen käsin neulomia. Nykyään heitä on jo 80! Emme voi muuta kuin nostaa hattua (tai myssyä) yritykselle, joka vie tällä tavoin suomalaisen käsityön ja luomuvillan ilosanomaa maailmalle.


KnitKitin avulla oman elämänsä Myssymummoksi

Myssyfarmin suloiset pipot ja huivit alkavat olla suomalaisille jo tuttuja, ja moni on toivonutkin mahdollisuutta käyttää heidän laadukasta villalankaansa myös omiin neulomisprojekteihin. Nyt se on mahdollista Myssyfarmin lanseeraamilla KnitKiteillä, joiden avulla kuka tahansa voi ryhtyä oman elämänsä Myssymummoksi.

KnitKit-paketti sisältää kaiken tarvittavan oman Myssy-tuotteen neulomiseen: sopivan määrän lankaa, ohjeet, parsimisneulan sekä Myssy-logon tuotteen viimeistelyyn. Myssyfarmin YouTube-kanavalta löytyy lukuisia neulontavideoita, joiden avulla myös aloitteleva neuloja saa nopeasti homman jujusta kiinni.

Paketit eivät sisällä kutimia, sillä suurin osa neulojista omistaa sellaiset jo valmiiksi. Ne voi kuitenkin halutessaan helposti lisätä mukaan verkkokauppatilaukseen.

Viime vuonna Myssyfarmin lanseeraamia KnitKitejä on saatavilla kaikista merkin suosituimmista pipomalleista kuten Muffista ja Farmesterista. Pipojen lisäksi paketteja on myös pantojen, huivien, villapaitojen ja neuletakkien tekemiseen. 

Pääsin itse kokeilemaan oman suosikkimyssyni Muffin neulomista. Malli on täydellinen aloittelijalle, sillä pipon luvataan valmistuvan nopeasti muutamassa illassa. Neulominen lähtikin etenemään sujuvasti ohjekirjaseen ja Myssyfarmin neulontavideoihin tutustumisen jälkeen. Paksulla langalla kutominen oli niin nopeaa, että neulominen vei hetkessä mukanaan. Tuttujen alkuepäilyksien jälkeen myssy alkoi muotoutua, eikä siitä tullut lainkaan niin muhkurainen kuin pelkäsin. Rakkaudella neulomastani harmaasta Muffistani tuli heittämällä tämän talven suosikkipiponi!

Kuten monissa muissakin harrastuksissa, myös neuloessa nälkä senkun kasvaa syödessä. Ensimmäisen Muffini jälkeen aloikin heti haaveilemaan uuden pipon tai jopa super kauniin Tähkä-neuletakin tekemisestä. 

Haluaisitko päästä neulomaan itse?

Myssyfarmi tarjoaa Luonnonkauniin seuraajille alekoodin IDA15 jolla saat Myssyfarmin tuotteista ja KnitKit-paketeista 15% alennuksen kun tilaat 20.10.2021 mennessä. Koodi käy kaikkiin muihin tuotteisiin paitsi Nenäpäivä-kampanjan Hymy-myssyyn. Muista myös käydä osallistumassa Instagram-arvontaan, josta voit voittaa itsellesi oman Muffi KnitKit -paketin haluamassasi värissä.


Ihanan lämpöisiä neulontahetkiä!
Osallistu keskusteluun

  1. Mikäs on tuo ihana pusero? Onko se jokin tietty malli vai tehdasvalmisteinen? Ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos, tämä on kyllä ihana villapaita. Olen löytänyt sen kirpputorilta ja se vaikuttaisi olevan jonkun itse tekemä. Veikkaisin että netistä löytyy paljon teko-ohjeita vastaaviin paitoihin :) Ja jos ei taidot riitä kutomaan itse, niin vintageliikkeistä ja kirpputoreilta kannattaa metsästää!

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.