13. lokakuuta 2021

Vegaaninen sienirisotto

Teksti ja kuvat: Ida Tokola
Resepti julkaistu aiemmin Ida's Cozy Corner -blogissa


Syksyn sienisato on parhaimmillaan! Mikä olisikaan ihanampi tapa nauttia sienistä kuin herkullisen risoton muodossa. Tähän sienirisottoon sopivat kaikki tuoreet metsäsienet kuten tatit, suppilovahverot, kantarellit ja mustatorvisienet. 

Myös kuivattuja sieniä voi käyttää risotossa, kunhan valmistelet ne liottamalla kuumassa vedessä ennen käyttöä. Älä heitä hukkaan liotusvettä, sillä se tuo ihanaa umamista sienten makua risottoon kasvisliemen lisäksi. Mikäli käytät kuivattuja sieniä, sinun ei tarvitse paahtaa sieniä erikseen pannulla, vaan voit lisätä ne risoton sekaan riisin keittymisen puolivaiheilla. Näin sienet ehtivät antaa makuaan risottoon ja kypsyä sopivasti ennen tarjoilua.




Sienirisotto

2-3 hengelle pääruuaksi. Valmistusaika noin 30 minuuttia.
Vegaaninen ja gluteeniton (varmista liemikuution sopivuus).

Tarvitset

0,5 - 1 litra tuoreita metsäsieniä
öljyä paistamiseen
(1 sipuli)
1 valkosipulin kynsi
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä (tai vettä, jonka joukkoon sekoitat sitruunamehua)
2 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia
n. 1 litra kasvis- tai sienilientä (voit tehdä liemikuutiosta)
1,5 dl (vegaanista) parmesaania
nokare margariinia
suolaa ja pippuria




Valmistus

Puhdista sienet mahdollisesta liasta ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Paahda sieniä kuumalla, kuivalla pannulla hetki niin, että suurin osa niiden sisältämästä nesteestä haihtuu. Lisää sitten pannulle loraus öljyä ja paista sieniä vielä muutama minuutti. Siirrä paistetut sienet lopuksi lautaselle sivuun odottamaan.

Sillä välin kun paistat sieniä silppua sipulit. Siirrä silputtu sipuli pannulle paistumaan, kun olet ottanut sienet sivuun. Kun sipuli on kuullottunut lisää pannulle valkosipuli ja risottoriisi. Kuullota hetki, kunnes riisi on muuttunut läpikuultavaksi.

Lisää valkoviini risoton sekaan ja sekoita. (Jos sinulla ei ole viiniä, sekoita pariin desiin vettä 1-2 rkl tuoreen sitruunan mehua.) Anna viinin imeytyä riisiin.

Lisää hienonnettu timjami.

Valmista vajaa litra kasvislientä lisäämällä kuumaan veteen yksi kasvisliemikuutio. Lisää kasvislientä risoton joukkoon 1-2 desiä kerrallaan, aina hyvin sekoittaen. Lisää seuraava erä nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen määrän.

Hauduta risottoa 15-20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Kannattaa maistella riisiä loppuvaiheilla, ettei se pääse ylikypsäksi. Kun risotto hautuu, raasta parmesaani valmiiksi. Vahdi risottoa samalla.

Kun riisi on juuri ja juuri kypsää, ota paistinpannu pois levyltä ja lisää risoton joukkoon paistetut sienet, nokare margariinia, suolaa ja pippuria ja parmesaani. Anna risoton maustua hetki. Valmiin risoton pitäisi olla koostumukseltaan löysän puuromaista, joten lisää kuumaa vettä risoton joukkoon, jos se paksuuntuu liikaa.

Voit koristella risottoannoksettuoreella timjamilla ja parmesaanilla. Nauti!




Kaipaatko lisää sienireseptejä? Testaa kermaista sienipastaa seuraavaksi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ


Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.