3. elokuuta 2022

Päivä Fiskarsissa - Viisi vinkkiä matkailijalle

Teksti: Ida Tokola
Kuvat: Sami LindforsKesä on kotimaan matkailun kulta-aikaa, mutta onneksi lyhyempiä päivä- ja viikonloppureissuja ehtii tehdä syksymmälläkin. Monet pikkukaupungit ja nähtävyydet ovat kesälomakausien ulkopuolella rauhallisempia, mutta aivan yhtä ihania kuin kesälläkin. Yksi tällainen kohde on ehdottomasti Uudellamaalla sijaitseva ruukkikylä Fiskars. Tästä jutusta löydät vinkkimme päiväretken viettoon tässä suloisessa kylässä.

Raaseporin kaupunkiin kuuluva Fiskars sijaitsee Etelä-Suomessa läntisellä Uudellamaalla. Sinne on noin reilun tunnin ajomatka sekä Helsingin että Turun suunnalta. Paikan päälle pääsee myös julkisilla matkustamalla ensin junalla Karjaalle, jossa voi vaihtaa Fiskarsiin ajavaan bussiin. Kylän suosituimpia nähtävyyksiä on Charles Bassin suunnitteleva kartanolinna ja Fiskarsissa toimii myös aktiivinen taitelija- ja käsityöläisyhteisö museoineen ja designpuoteineen. Pienessä kylässä riittää sopivasti nähtävää ja tekemistä päivä- tai viikonloppureissun ajaksi.
1  Kävele Fiskarsinjoen rantaa

Fiskarsin kaikki nähtävyydet, ravintolat ja palvelut sijaitsevat kätevästi kävelymatkan päässä toisistaan kylän läpi virtaavan Fiskarsinjoen rannalla. Kylään onkin helpointa tutustua rauhallisesti joen vartta pitkin kävellen. Kaunis lehtomainen ympäristö hivelee silmiä ja mieltä. Nappaa torikahvilasta jäätelö ja istahda penkille katselemaan joessa uivia sorsia ja kuuntelemaan veden liplatusta.


2  Vieraile museoissa ja gallerioissa

Fiskarissa sijaitsee useita museoita ja gallerioita, joissa riittää kierreltävää ja tutkittavaa. Ruukkiympäristön historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Fiskarsin museoon, keramiikan ystävien KWUM-galleriaan ja taiteesta kiinnostuneiden KUPRU-galleriaan

Nykytaiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin yhdistävä taidetapahtuma Fiskars Art & Design Biennale jatkuu vielä 4. syyskuuta 2022 saakka.  


3  Osta tuliaiset design-puodeista

Kylän keskusta on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja mielenkiintoisempia käsityö- ja designkojuja. Osa paikoista tarjoaa myös opastettuja kierroksia ja saatat päästä katselemaan käsityöläisten työskentelyä lähietäisyydeltä. Nappaa matkamuistot mukaan esimerkiksi suloisesta taide- ja käsityökauppa Onoma Shopista tai värikkäästä kynttilätehdas Desicosta.


4  Nauti lähiruoasta ja juomaelämyksistä

Fiskarsissa voi myös syödä ja juoda hyvin. Kevyen keittolounaan voi nauttia esimerkiksi kahvila Pesulassa ja hienomman illallisen ravintola Wärdshusissa tai Kuparipajassa. Lähiruuan ystävien kannattaa myös pistäytyä Fiskarsin Ruoka-artesaanien myymälässä, josta löytyy mm. juustola ja hapatettuja tuotteita. Ruokahifistelijöiden kannattaa ajoittaa vierailunsa Fiskarsiin lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin järjestetään kylän suurin ruokatapahtuma Slow Food Festival.

Oluen, viinien ja tisleiden ystävän kannattaa pistäytyä Veitsitehtaassa, joka tarjoaa opastettuja kierroksia ja tastingeja panimolla. Panimobaarissa voi nauttia lasillisen lähituotantona valmistettua Fiskarisin panimon olutta tai Noita Wineryn viiniä. Panimopuodista nappaat helposti mukaan myös kotiinviemiset.

5  Keikalle Pesulaan

Fiskarsissa järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia. Valikoimaa voi kurkata esimerkiksi Fiskars Village -nettisivuilta. Me satuimme omalla Fiskarsin-käynnillämme Bar Cafe Pesulan terassille ilmaiskeikalle. Tuopillinen paikallista siideriä ja tunnelmallinen Nils Kercherin ja Kira Kaipaisen konsertti kesäillassa kruunasi lomamme viimeisen illan!Oletko sinä käynyt Fiskarsissa?
Vinkkaa oma suosikkipaikkasi kommentteihin muiden iloksi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.