12. elokuuta 2019

Kun iho muuttuu piirustuspaperiksi (ja miten se loppuu)


Kirjoituksessa mainituissa tuotteissa on käytetty mainoslinkkejä.



Aaaa hitsi, että reisiä kutittaaaa! Pitäisi vissiin taas rasvailla, ärsyttävää tämä kuiva iho.. Siis mi... MITÄ nuo punaiset turvonneet viivat on?? Onpa hurjan näkösiä! Taisi aiempi raapiminen todella ärsyttää ihoa. Mutta miten se tollaista röpelöpattia taas tekee. Tosi omituista. En kyllä taas jaksa ja ai hitto, että osaa kutittaa! Mistä tällainen nyt tuli?


Viime keväänä aloin kiinnittää huomiota toistuviin voimakkaan kutinan saattelemana ilmestyviin kutiseviin jälkiin iholla, jotka tulivat ja menivät hieman miten sattui. En ensin osannut yhdistää jälkiä mihinkään erityiseen, kunnes huomasin niitä yhdistävän erilaiset ihoon kohdistuneet raapaisut. Reisiin ilmestyi jälki joka kerta, kun riisuin tiukat farkut jalasta, käsivarsiin puolestaan pienimmänkin kutinan jälkeisen rapsuttelun ansiosta ja kasvoihin harkitsemattomien kosketusten jälkeen. Käsien kuivaaminen karheaan froteepyyhkeeseen sai kämmenet kutiamaan ja ulkona paljain jaloin kävelystä sai vain haaveilla. Hieman turvonneiden jälkien ilmestyminen ihoon on ollut minulle ns. peruskauraa läpi elämän, mutta kutittavat paukamina nousevat jäljet täysin uutta.

Syyksi paljastui hyvin nopeasti yllättävän yleinen, urtikarioihin lukeutuva piirtopaukamointi, eli dermografismi (latinasta iho & kirjoitus), josta kärsii arviolta jopa 5-10% suomalaisista. Monilla on tähän luonnostaan taipumus, eivätkä kohonneet jäljet välttämättä aiheuta lainkaan harmia, ellei piirtopaukamointi pahene akuutisti, jolloin ihoon todellakin voi nimensä mukaisesti piirtää. Tällaisina aikoina pienikin ihoon kohdistunut ulkoinen rasite saa ihon erittämään valtoimenaan histamiinia, joka  aiheuttaa kutinaa ja saa kohdan turpoamaan. Reaktio on tavallaan normaali, mutta ylimitoitettu, ja kestää yleensä noin puolituntia. Piirtopaukamointi ei ole vaarallista.

Tällaiset piirtopaukamoinnin pahentuneet vaiheet voivat kestää kuukausista jopa useaan vuoteen ja uusiutua jälleen vuosien oireettomuuden jälkeen. Varsinaista syytä piirtopaukamointiin ei tunneta, mutta Suomessa viralliset tahot kertovat, että piirtopaukamoinnin laukaisee todennäköisesti jokin virusinfektio, mutta myös stressillä epäillään olevan ehkä sormensa pelissä. Täällä meillä ainoana hoitomuotona suositellaan antihistamiineja ja pahimmissa pitkittyneissä tapauksissa valohoitoa.

Muutaman viikon antihistamiiniputken jälkeen en oikein osannut niellä tätä. Huomasin nopeasti, että ihon kuivuminen pahensi oireita, kun taas säntillisellä ihon kosteutuksella sain pidennettyä allergialääkkeiden ottamisen väliä jopa parilla päivällä. Koin valtavaa tarvetta päästä piirtopaukamoinnin juurille ja hoitaa niitä, sen sijaan että söisin lääkkeitä hamaan tulevaisuuteen asti. Yritin löytää muita hoitokeinoja, mutta tietoa ei löytynyt lainkaan ennen kuin tajusin vaihtaa hakukielen englanniksi. Sitten sisältöä oikein vyörysi.




Dermografian syyt ovat toden totta maailmanlaajuisestikin edelleen mysteeri, mutta alttiuteen liittyy esim. kuiva tai atooppinen iho, muista syistä kutiseva iho, kilpirauhasen liikatoiminta, sekä allergia- tai urtikariatausta. Laukaiseviksi tekijöiksi puolestaan epäillään erityisesti stressiä, infektioita ja joitain lääkeaineita (kuten penisilliini). Oireita pahentaa todennäköisesti stressin lisäksi suuret lämpövaihtelut, ihon kuivuminen, alkoholi ja liikunta.

Erityisen mielenkiintoista oli kuitenkin, että muualla maailmalla antihistamiinien lisäksi piirtopaukamointiin suositellaan laajasti omien elämäntapojen tarkastelua, joogaa, meditaatiota, stressinhallintaa ja kokonaisvaltaisia terveellisiä elämäntapoja, sekä ihoa kuivattavien ja kutinaa lisäävien tekijöiden välttämästä. Avainsanana on ennen kaikkea ennaltaehkäisy, pitämällä huolta itsestään oireiden hillitsemisen rinnalla.

Parasta näissä keinoissa on se, että niillä ei mitenkään voi aiheuttaa itselleen hallaa, päinvastoin, "pahimmassa" tapauksessa lisäät vain omaa hyvinvointiasi ja piirtopaukamointi pysyy. Älä kuitenkaan ota liiallisia paineita tai pyri valtavaan elämäntaparemonttiin suin päin, jotta et hypähdä ojasta allikkoon aiheuttamalla itsellesi lisää stressiä. Huomioi kuitenkin nämä tekijät ja käytä vapaasti omaa luovuuttasi, sillä sinä tiedät parhaiten, mitkä asiat voivat olla omalla kohdallasi ratkaisevia tekijöitä hyvinvointisi kannalta. Nämä keinot löysin:



Pidä iho hyvin kosteutettuna

Nyt saa ja pitää löträtä kosteuttavilla tuotteilla! Mikään ei kutita kuten kuiva iho ja kuivaa ihoa tulee herkemmin raavittua, jolloin piirtopaukamointikin lehahtelee valtoimenaan. Tuote voi olla mikä hyvänsä, mutta etenkin luonnonkosmetiikka ja luonnollisten aineiden (kuten sheavoin) on sairastuneiden keskuudessa havaittu olevan erityisen toimivia. Omia suosikkejani ovat hyvin imeytyvät ja ohuehkot kosteusvoiteet, joihin lisään muutaman pumppauksen puhtaita öljyjä.

Itselläni on intensiivinen rakkaussuhde erilaisiin rauhoittavaa kehäkukkaa sisältäviin kosteusvoiteisiin kuten Weledan Calendula-sarjan kosteusemulsio, YA Naturaen kehäkukka & ruusunmarja -vartalovoide sekä Neal's Yard Remediesin Calendula & Oat vartalovoide. Ihoa rauhoittaa todella hyvin myös kaura, aloe vera, kamomilla, ruusu ja laventeli. Joukkoon sekoitan erilaisia öljyjä mielen mukaan, useimmiten avokado-, manteli- ja jojobaöljyä Avrilin suurista pulloista. Älä käytä kuivattavia suihkusaippuoita.



Vältä ihoa ärsyttäviä materiaaleja

Tiukat tai karheat materiaalit saattavat ärsyttää ihoa lisäten sen kutinaa, jota raapimalla saa puolestaan piirtopaukamoinnin lehahtamaan. Suosi pehmeitä lakanoita, pyyhkeitä ja vaatteita, ja ennen kaikkea, käsittele ihoa lempein ottein. Kuivaa iho taputellen ja suosi mahdollisuuksien mukaan löysempiä vaatteita.



Vältä äärimmäisiä lämpötiloja

Etenkin saunominen, kuumat suihkut ja avantouinti saattavat ärsyttää ihoa ja pahentaa piirtopaukamointia. Omaa henkireikää ei missään nimessä kannata hylätä, mutta kokonaisuutta kannattaa tarkastella. Mihin vaakakuppi kellahtaa? Valitse suihkussa haalea kädenlämpöinen pesuvesi.



Tarkastele elämäntapoja

Nukutko riittävästi? Stressaatko paljon? Annatko itsellesi aikaa palautua? Syötkö hyvin? Liikutko tarpeeksi? Jos jokin on pahasti rempallaan, kannattaa näistä arjen peruspilareista pitää huolta, jotta ylimääräisen henkisen ja fyysisen stressin saa ajettua minimiin.



Ruoki henkistä hyvinvointia

Yksi merkittävimmistä piirtopaukamoinnille (ja monelle muulle ongelmalle, kuten vaikka Stressivatsalle) altistavista tekijöistä näyttää olevan stressi, joka vähenee tehokkaimmin tukemalla omaa henkistä hyvinvointia. Huolehdi palauttavasta ja mieltä rauhoittavista asioista; kokeile joogaa, meditoimista, tietoista läsnäoloa, hengitys- tai rentoutumisharjoituksia, kävelyitä ja luonnossa liikkumista, jotta hermosto rauhoittuu ja ylivirittyneisyys vähenee. Tärkeintä on valita itselleen rentouttavimmat keinot. Oma luottometodini on meditointisovellus Calm. 



Vältä prosessoituja ruokia

Tiettyjen ruokien ja etenkin prosessoitujen sellaisten tiedetään aiheuttavan kehoon piilevää tulehdustilaa ja siten aiheuttavan keholle fyysistä stressiä. Jätä sokeri, vehnä, maitotuotteet ja valmishöttö minimiin ja lisää lautaselle mahdollisimman paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Erityisen tehokkaita tulehdustilan vähentäjiä ovat vihreät kasvikset, joiden saantia voi helposti lisätä esimerkiksi erilaisilla viherjauheilla.



Kosteuta ihoa myös sisäisesti

Juo paljon vettä ja turvaa myös riittävä hyvien rasvojen saanti syömällä laadukkaita kasviöljyjä kuten oliiviöljyjä, siemeniä ja pähkinöitä, sekä kalaa. Ihon kannalta erityisen tärkeitä ovat omega-3, A-vitamiini ja E-vitamiini, joiden lisääminen ruokavalioon kannattaa ensisijaisesti monipuolisen ruokavalion avulla, mutta tarvittaessa myös ravintolisillä.



Hillitse oireita antihistamiineilla

Niin kauan kuin häiritsevää oireilua kestää, kannattaa piirtopaukamointia hoitaa antihistamiineilla. Tämä on tärkeää paitsi oman mukavuuden ja sietävän olon saamiseksi, myös koska ikävä olo aiheuttaa meille yhä enemmän stressiä. Paras yhdistelmä on hoitaa oireet kuriin antihistamiineilla ja tukea ihon ja omaa hyvinvointia syvemmälle vaikuttavilla keinoilla. Vähitellen saatat huomata, että antihistamiinien tarve vähenee ja lopulta katoaa.





Sinulle, joka piirtopaukamointia sairastat, haluan välittää lämpimän myötätuntoisen halauksen. En lähde toteamaan kyllä se siitä tai muuta vastaavaa vaikka se varmasti paikkaansa pitääkin, vaan että ymmärrän hyvin mitä mielessäsi pyörii. Ja että toivottavasti näistä neuvoista on apua, etenkin jos olet samanlainen kuin mikä, etkä haluaa vain pyöritellä peukaloita, hoitaa pelkkää oiretta tai odotella helpompia aikoja. Oman hyvinvoinnin eteen töiden tekeminen voi olla paitsi oloa helpottavaa, myös äärimmäisen voimaannuttavaa!

No entäs minun tilanteeni? Se on huomattavasti parempi. Huomaan ihostani heti, jos sen kosteuttaminen on jäänyt taka-alalle tai jos olen juuttunut herkutteluputkeen, enkä enää ota oireilusta paineita. Uskaltaisinko jo jopa sanoa ääneen, että pahin taitaa olla takana? Helposti ihoon ilmestyvistä jäljistä tuskin pääsen koskaan, sillä sellainen olen aina ollut, mutta kutina, sitä ei tule ikävä!



Oletko kokenut piirtopaukamointia?
Mikä sinua auttoi eniten?


EDIT kevät 2020: Oman piirtopaukamointini syyksi paljastui lopulta sisäilmaongelma/kosteusvaurio, jolle oireilin. Piirtopaukamointi loppui lopulta viikossa, kun pääsimme muuttamaan muualle.


SEURAA LUONNONKAUNISTA
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

  1. Enpä ollut tiennytkään oman ”tautini” olevan noin yleinen. Itse kun on tottunut selittämään asiaa uudelle hierojalle tai kosmetologille mennessä ja kaikki ovat aina niin hämmentyneitä. Stressi tuo esiin oireet ja minullakin paras konsti on kosteuttaa ihoa todella paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ihmettelin suurta lukua, mutta kai se pitää paikkaansa! 😄 Ja onhan tuota niin monen asteistakin, eikä kaikki pistä silmään. Kuulostaa ihan loogiselta ja tosi hieno juttu, että kosteuttamisesta on sullekin apua!

      Poista
  2. No huh, nyt selvisi miehelle tulevat oudot jäljet. Esim. Pahvilaatikon kantamisesta jää puoleksi tunniksi jäljet ihoon. Samoin nuo raapimisjäljet yms. Hän on allerginen Lepälle ja heinälle, olen ajatellut sen vaikuttavan. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten hienoa, että tämä antoi vastauksia! Täysin vaaratonta tämä onneksi on, vaikka ikävältä näyttää ja tuntuukin.

      Poista
  3. Itse olen sairastanut 12 vuotta, likkani syntymästä lähtien. Allergia lääkkeitä syön päivittäin. Rasvaan useesti päivässä ja huomaan että olen joillekin ruoka aineille ollut ikäni allerginen ja niitä nauttiessa kutina oireet pahentuvat. Olen kärsinyt ilta ja yö kutinasta koko tämän ajan. Valohoidosta ei ollut mitään apua ja nyt syön allergialääkettä suurena määränä. On tässä ollut jaksoja toki että on ollut helpompaa, mutta nyt meneillään vaikein jakso. Elämän tapoja muutin vuosien varrella ja aina palannut siihen omaan rytmiin joka on ollut paras. Välillä sauna auttaa kun hikoaa kunnolla, en ole sen koennut lisämään oireita. Raapasu jälkiä syntyy päivittäin ja se kutina on sellaista jonka siedän, mutta yö kutina ja se pistely on voimavaroja raastavaa. Tämä on sairaus jota en edes pahimmalle viholliselle toivoisi. Se yllätti tässä sinun kirjoituksessa että kuinka yleinen tää on. Että kyllä tietää olevansa elossa kun tätä sairastaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kurja kuulla että se on ollut riesanasi jo noin pitkään :( Varmasti todella kuormittavaa. Toivon sulle pian taas helpompaa jaksoa ja vähitellen koko riesan hiipumista olemattomiin ♥

      Poista
    2. Kiitos, nyt odotan pääsyä ihotautilääkärille. Lääkärin kanssa vaihdettiin lääkkeet nyt toistaiseksi ja niitä kun ottaa säännöllisesti niin menee hyvin

      Poista
  4. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Maria Nordinin Free to heal -menetelmää. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Viimein ymmärrän mikä itseänikin vaivaa. Olen kärsinyt lapsesta asti siitepöly- ja sieni- allergioista ja syönyt allergia lääkkeitä koko ikäni, mutta ihon oireilu on itseä aina ihmetyttänyt, miksi siihen jää karmeat jäljet lähes mistä tahansa kosketuksesta. Urtikaria mulla on todettu, mutta tätä on ollut vaikea selittää kenelläkään, kun oireet tulee ja menee ja on pahimmillaan yleensä iltaisin. Oireet voi olla joskus pidempiäkin aikoja poissa ja palata uudelleen. Syksy on aina pahinta aikaa, kun lämpötilat sahaa, iho kuivuu ja sieni-itiöitä on paljon ilmassa. Allergialääkkeet auttaa pahimpaan kutinaan, mutta olen yrittänyt ettei tarvitsisi kuitenkaan joka päivä niitäkään syödä. Tämä oli eka kerta kun löysin taudille oikean nimen ja kuvat oli ihan kuin itsestäni otettuja. Kiitos kun ajoit tämän. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten ihana kuulla, että sait täältä vihdoinkin vastauksia ♥ Helpottaa jo suuresti, kun ongelmalleen saa nimen, ja vielä enemmän kun ymmärtää että vastaavaa kokevia on muitakin. Paljon jaksamista vaivan kanssa elämiseen! Toivon sulle paljon helppoja ja oireettomia jaksoja :)

      Poista
  6. Myös minä olen tätä sairastanut nyt melkein 2 vuotta. Ihooni on jäänyt helposti jälkiä niin kauan kuin muistan, mutta kutina ja turvonneet jäljet alkoivat vaivata ihan yhtäkkiä yhtenä kesänä. Pahinta on illalla kun käy nukkumaan. Se kutina on jotain niin kamalaa.

    Olen syönyt allergialääkettä päivittäin nyt melkein 2 vuotta. Yhdessä välissä vaihdoin käyttämäni Histec allergialääkkeen toiseen merkkiin, mutta vaikka se oli saman vahvuista, se ei auttanut kutinaan ja turvotukseen. Allergialääkkeen kanssa selviän, se vie kutinan ja turvotuksen pois. Jälkiä tosin jää ihan vaan siitä, että vähän koskee naamaan. :D

    Mitään muita allergioita minulla ei (tietääkseni) ole eikä ihoni ole mitenkään erityisen kuiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin tutulta! Onneksi sulla on nyt kuitenkin lääke millä saat oireet kutiin ja olon siedettäväksi ♥ Toivottavasti sullakin tuo jakso loppuu pian tai löydät syyn oireilulle! Mulla syyksi paljastui nyt alkuvuodesta edellisen kodin sisäilmaongelma ja oireilu loppui käytännössä heti kun päästiin muuttamaan muualle :)

      Poista
  7. Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen sairastanut tätä teini-iästä tänne keski-ikään asti ja vasta 10 vuotta sitten sain diagnoosin. Mainitsit tuon kehäkukan. Tänä syksynä kokeilin pari viikkoa Frantsilan kehäkukkavoidetta, ja ensi kertaa elämässäni minun ihoni ei kutissut. Siksi olin iloinen, että sinäkin olet huomannut kehäkukan tehon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten ihana kuulla että sinäkin olet saanut siitä helpotusta noin pitkän ajan jälkeen! Kehäkukka on ihmeellinen raaka-aine 😊 Kiva kun jaoit kokemuksesi. Toivottavasti helpotus pysyy yllä!

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.