28. tammikuuta 2020

Paahdettu porkkanakeitto ja rapeat krutongit

Paahdettu porkkanakeitto on ihanaa talviruokaa! Pirteän värinen sosekeitto tuo lämpöä viimaisiin pakkaspäiviin ja maistuu erinomaiselta myös uudelleen lämmitettynä, esimerkiksi työpaikalla lounaalla. Porkkanat saavat pehmeän ja syvän makunsa uunissa paahtamalla, eikä keitto kaipaa niiden lisäksi kuin vähän mausteita ja lorauksen kaurakermaa. Ihanan simppeliä arkiruokaa!

Tämä keitto onkin hyvä esimerkki ruuista, joista pidän erityisesti. Nopeasti pöytään valmistuvista arkiruuista, joista ei kuitenkaan puutu makua. Veikkaan, että tällaiset arkipäivien taklaajat tulevat tarpeeseen myös teille? Kokoamme jatkossa kaikki arkiruokien sankarit Arjen nopeat -kategorian alle, jotta löydät ne helposti etsiessäsi inspiraatiota.

Täytyy vielä vähän fiilistellä, että tämä on ensimmäinen virallinen postaukseni Luonnonkaunis-sivulle! En malta odottaa, että pääsen jakamaan lisää reseptejä ja muita postauksia iloksenne. Mikäli sinulla olisi jotain erityisiä toiveita reseptien tai muiden hyvinvointijuttujen osalta, laita ihmeessä meille viestiä Luonnonkauniin Instagramissa! Toteutamme mielellämme juttutoiveitanne.

Talvisin terveisin, Ida


Paahdettu porkkanakeitto


Kolmelle hengelle pääruuaksi, neljälle alkupalaksi. Vegaaninen ja gluteeniton. 

Valmistusaika n. 50 minuuttia (aktiivista kokkausaikaa n. 20 minuuttia)

Tarvitset


500g porkkanoita
1-2 pientä sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua timjamia
(0,5 tl chilihiutaleita)
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

8-10 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kookos- tai kaurakermaa

Valmistus


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese (ja kuori tarvittaessa) porkkanat. Leikkaa porkkanat ja sipulit lohkoiksi. Kuori valkosipulin kynnet. 

Levitä porkkana- ja sipulilohkot leivinpaperilla suojatun uunipellin päälle. Laita sekaan myös kokonaiset valkosipulin kynnet. Lorauta kasvisten päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle kuivattu timjami, chiliä, suolaa ja pippuria. Pyöräyttele kasviksia vähän käsin sekaisin, jotta öljy ja mausteet sekoittuvat kasviksiin. Paahda uunissa n. 30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet.

Kun kasvikset ovat paahtuneet, kaada ne kattilaan. Kiehauta noin 1 litra vettä (esim. vedenkeittimellä) ja kaada kasvisten sekaan ensin 8 desiä. Murenna kattilaan kasvisliemikuutio ja kaada sekaan myös kookos- tai kaurakerma. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Mikäli keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä kunnes saat haluamasi koostumuksen.

Kiehauta keitto vielä kuumaksi hellalla. Tarjoile tuoreen leivän tai paahdettujen krutonkien kera (ohje alla).



Rapeat krutongit


Pannulla paahdetut krutongit ovat helppo ja maukas lisuke keittoihin ja salaatteihin.

Tarvitset


muutaman siivun leipää (gluteenitonta tarvittaessa)
oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
(yrttejä esim. timjami ja basilika)

Valmistus


Leikkaa leipä kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä ja kaada leipäkuutiot pannulle. Mausta palat ripauksella suolaa ja pippuria. Kivaa makua saat myös kuivatuista yrteistä, esim. timjamista ja basilikasta. Kokeile myös rohkeasti muita mausteita, esim. valkosipulimaustetta. Paahda leipäkuutioita pannulla muutama minuutti, kunnes ne saavat kultaisen ja rapean pinnan. 

Vinkkejä


  • Jos haluat keitosta ruokaisamman, lisää ennen soseuttamista keiton joukkoon tölkillinen keitettyjä valkoisia papuja. Lisää tällöin keittoon tarvittaessa vähän enemmän nestettä.
  • Voit myös paahtaa keiton päälle kikherneitä tai muuta kasviproteiinia, esim. nyhtökauraa. 
  • Porkkanakeitto saa kivan aasialaisen twistin, kun lisäät joukkoon vielä 1 tl juustokuminaa, 1 rkl maapähkinävoita ja puolikkaan limen mehun. Tarjoile keitto tuoreen korianterin kanssa.


Mikäli innostut kokkailemaan porkkanakeittoa tai muita resepetejämme, olisi ihana nähdä niistä kuvia! Tägää kokkailuihisi @luonnonkaunis ja #luonnonkaunisruoka niin löydämme kuvasi.


Millaisia reseptejä toivoisit Luonnonkauniiseen? Kerro meille!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.