6. elokuuta 2020

Miten valita luonnonkosmetiikka onnistuneesti - neljä tärkeintä ohjetta

Kaupallisessa yhteistyössä Biodelly
Julkaisu sisältää mainoslinkkejä
Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä
Olemme tehneet tänä vuonna Biodellyn kanssa paitsi mielenkiintoisia, myös todella tärkeitä yhteistöitä. Loimme kosmetiikkapakkausten kierrätysoppaan, jossa pureuduimme sekä erilaisten materiaalien ominaisuuksiin että pakkausten oikeaoppiseen käsittelyyn, ja alkukesästä startanneeseen Lupa olla luonnollinen -kampanjaan osallistuin kertomalla ajatuksiani kauneudesta ja sen monimuotoisuudesta.  Samaan aikaan lanseerattiin myös Luonnonkauniin oma Dellypaketti, jonka tuotteet valitsin näitä ajatuksia ja arvoja peilaten.

Olemme siis puhuneet paljon erilaisista näkökulmista sekä huomioimisen arvoisista tiedoista, jotka tarjoavat hyvän pohjan omalle kestävälle kosmetiikan käytölle. Mutta miten ne omat kosmetiikkatuotteet loppujen lopuksi tulisi valita? Miten löytää juuri ne tuotteet, jotka paitsi vastaavat omia arvoja, myös toimivat omalla iholla.

Olisipa vain olemassa valmista manuaalia ja muutaman kohdan check-list, jota voisi noudattaa tietäen tekevänsä juuri oikeat valinnat. Koska olemme kuitenkin kaikki toisistamme poikkeavia, ihastuttavia, rakkaita, hersyviä, omanlaisiamme yksilöitä, näyttävät myös valintamme erilaisilta.

Tänään vilkaisemme kuitenkin yhdessä, millaisia asioita itse otan huomioon ja pohdin tuotevalintoja tehdessäni, jotta jokainen valinta menisi mahdollisimman nappiin niin toimivuuden, ihoni & mieleni hyvinvoinnin, kuin ympäristönkin kestävyyden näkökulmasta.Tunne ihosi tarpeet


Oman ihotyypin tunnistaminen ei aina ole niin helppoa kuin voisi olettaa, etenkin jos iho on epätasapainossa. Kaikki ihot hyötyvät kuitenkin hyvin samankaltaisista peruspilareista, kuten hellävaraisesta puhdistuksesta, kosteustasapainon ylläpidosta sekä vesikosteuden että ravitsevien öljyjen avulla, säilöntäaineiden minimoinnista auringolta suojaamisesta jne. Kun iholle tarjoaa oikeat välineet luontaiseen toiminnan tukemiseksi, loksahtelevat palaset kohdilleen ilman väkipakkoa.

Näitä voi halutessaan täydentää ihotyypin, -haasteiden ja -ominaisuuksien mukaisella hienosäädöllä, mutta millään tavoin välttämätöntä se ei ole.

Minä esimerkiksi tiedän, että oma ihoni on poikkeuksellisen janoista sorttia ja lähes kaikki ihoni haasteet, pintakuivuus, sen aiheuttamat epäpuhtaudet ja ihon herkkyys kumpuavat horjuneesta kosteustasapainosta. Voin siis huoletta laittaa panokset all in kosteuttamisen saralla.

Oman ihon oppii tuntemaan vain ajan, huolellisen tarkkailun ja kokemuksen myötä. Oman kehon tunteminen kauttaaltaan on jotain, johon kannustan kaikkia, mutta mikäli sen aika ei ole nyt, voit mainiosti koukata oikotielle ja valita aivan kaikenlaisille ihoille sopivan ihonhoitorutiinin, esimerkiksi Luonnonkauniin All You Ever Needed -Dellypaketilla. Summamutikassa tuotteita ei kuitenkaan kannata valita, sillä omalle iholle sopiva tuote on kaikkien muiden tuotevalintojen perusta.


 
KYSY NÄMÄ ITSELTÄSI:

Tunnenko oman ihotyyppini?

Tiedänkö mitä oma ihoni tarvitsee voidakseen hyvin?

Onko ihoni kuiva tai kosteusköyhä? Kiristeleekö ihoa?

Rasvoittuuko ihoni luonnostaan paljon vai onko kyse kosteusköyhän ihon hätähuudosta?
 Olenko valinnut tukkeutuvalle iholleni oikeanlaisia öljyjä?
Voiko ihoni epätasapaino olla seuraus epäsopivista ihonhoitorutiineista?

Miten voin kohdata oman ihoni tarpeet?


Löydät ihotyyppi- ja ominaisuuskohtaiset julkaisut yläpalkista Kauneus-kategorian alta.Esim. Suomi ja Baltian maat taitavat laadukkaan luonnonkosmetiikan teon.

Tiedä mihin jaksamisesi ja mielenkiintosi riittää


On täysin luonnollista, että meillä kaikilla kiinnostavat erilaiset asiat vaihtelevissa määrin. Ihonhoidon ja kosmetiikan kohdalla vaihtelua näkee aivan yhtä lailla kuin missä tahansa muussakin mielenkiinnon kohteessa. Osalle ihonhoito on pakollinen paha, osalle mieluinen rentoutumishetki ja osalle suoranainen intohimo.

On tärkeä tiedostaa, että siinä missä omat mielenkiinnon kohteet vaihtelevat, paitsi henkilöiden, niin myös elämäntilanteiden välillä. Vielä mutkikkaampaa asiasta tekee se, ettei oma jaksaminen aina vastaa sitä, mitä oman mielenkiintonsa vuoksi toivoisi. On tärkeää kuunnella itseään ja tehdä valintoja sen mukaan, mitä oma olo sanoo.

Jos kosmetiikka on intohimosi - anna palaa, nauti, kikkaile! Inspiroidu ainesosista ja räätälöi ihonhoitosi vuodenaikojen, tapahtumien tai vaikka kuun kierron mukaan. Mikäli jaksamisesi on tällä hetkellä kortilla, unohda ympäristön paineet ja sujahda sieltä, mistä aita on matalin. Molemmat tavat ovat aivan yhtä oikeita.

Saatan itse toisinaan huomata olevani tilanteessa, jossa omasta poikkeuksellisestakin mielenkiinnosta huolimatta en vain yksinkertaisesti jaksa pysy monimutkaisessa ihonhoitorutiinissa, vaikka tietäisin sen olevan kuinka tehokas iholleni. Silloin suon itselleni iltoihin etenkin helppoutta, jopa kahden ihonhoitotuotteen rutiinilla. Tämä on mahdollista tarkkaan valikoiduilla monitoimituotteilla, kuten esimerkiksi kasvoveden ja -öljyn yhdistävällä kasvovedellä tai kasvoveden ja seerumin yhdistävillä hoitonesteillä.Haasta käsityksesi ekologisuudesta


Luonnonkosmetiikan suosiminen on suoraan merkittävä ympäristöteko, etenkin ympäristön kemikalisoitumisen näkökulmasta. Vaikka en koe olevani ekologisuudessa fanaattisimmasta päästä, pyrin huomioimaan myös muutamia tuotteen hiilijalanjälkeen vaikuttavia tekijöitä, joista tärkeimmät ovat:


Ostaminen tarpeeseen

Koska kulutuksen vähentäminen on ekologisuuden ja eettisyyden äiti, on tarpeiden ja halujen erottamisen opettelu merkittävimpiä tekoja, mitä ympäristön vuoksi voi tehdä. Ostamalla puhtaasti tarpeeseen, vain sen määrän jonka tiedän kuluttavani loppuun, ja tiedän tekeväni todella merkittäviä valintoja.Pakkausmateriaali

Onko pakkaus kierrätettävissä tai valmistettu kierrätetystä tai uusiutuista materiaalista? Onko ylimääräistä pakkausmateriaalia pyritty välttämään ja pidättäydytty mahdollisimman vähissä?

Kaiken ei aina tarvitse natsata just eikä melkein, mutta erityisen silmiin pistävät järjettömyydet, kuten moninkertaisesti suojatut pakkaukset ja jykevät purkit, jätän suosiolla hyllyyn. Myös kierrätettävyydellä on itselläni erityinen merkitys, joka korostui entisestään taannoista kosmetiikkapakkausten kierrätystä käsittelevää juttua tehdessämme. Olen myös huomannut alkaneeni suosimaan pipettejä pumppuannostelun sijaan, jolloin pakkauksen osat on helpompi erotella toisistaan kierrätystä varten. Ja pahvi, se on suorastaan nerokas pakkausmateriaali!Pyöräytä pakkaus ympäri ja vilkaise, millaisia tietoja se tarjoaa.

Tuotteen alkuperä

Pyrin myös suosimaan mahdollisimman lähituotettua kosmetiikkaa, sekä ekologisuuden, mutta myös valintojen työllistävän vaikutuksen ja upeiden lähiraaka-aineiden optimaalisuuden vuoksi. Tämä on ennen kaikkea hyvän mielen ja itseni hemmotteluun liittyvä tekijä. Valinta, joka tuntuu erityisen hyvältä.

Siirryin käyttämään pääosin kotimaista, sekä vähintään eurooppalaista kosmetiikkaa vuonna 2018, jonka jälkeen olemme noudattaneet samaa linjaa myös Luonnonkauniissa. Siksi kaikki tuotteet joihin täällä törmäät, ovat mahdollisimman lähituotettuja.

Tämä ei kuitenkaan ole musta-valkoista ja poikkeuksia löytyy. Esimerkiksi Afrikassa paikallisten kouluttaminen sheapuun viljelyyn ja sheavoin talteenottoon on vähentänyt shea-puiden kaatamista polttopuiksi ja vaurastuttanut paikallisia yhteisöjä. Vastaavia ilmiöitä on havaittavissa ympäri maailman aina Amazonia myöten. Vaikka ainesosa saattaisi ensi-istumalta vaikuttaa eksoottiselta ja alkuperä kaukaiselta, saattaa tuotteen sosiaalinen kestävyys ja sen vaikutukset ympäristöön olla merkittävä etu.

On kuitenkin huomioimisen arvoista pohtia, missä määrin tuotteessa käytetään erilaisia eksoottisia raaka-aineita, onko se perusteltua, sekä millaisen kokonaismatkan ne kulkevat päätyäkseen kosmetiikkapakkaukseen ja siinä kauppojemme hyllyyn. Vaikka merkitys voi tuntua pieneltä yhden kosmetiikkatuotteen kohdalla, moninkertaistuu vaikutus kun tarkkailemme koko peilikaappiamme.


Jauhemaisissa tuotteissa aktiiviaineiden pitoisuus on huipussaan.

Vaadi vastinetta hinnalle

Kova hinta ei läheskään aina ole tae huippulaadusta ja vaikka olisikin, ei teho aina konkretisoidu omalla iholla, ellei aitoa tarvetta sen ominaisuuksille ole. Tyhjästä ei koskaan kannata maksaa, oli tuote sitten edullinen. luksusta tai mitä tahansa siltä väliltä.

Sen sijaan ihannetilanteessa omaan peilikaappiin valikoituvat tuotteet, jotka istuvat mukavalta tuntuvaan budjettiin ja jotka ovat oman hintaluokkansa helmiä. Tämä selviää vain INCI-listoja tutkailemalla ja vertailemalla; ajan kanssa kehittyy hyvä näppituntuma sille, mikä on aito löytö ja mikä höttöä.

Ellet itse jaksa syynäillä purkkien sisältöjä, muista, että me täällä Luonnonkauniissa tehdään aina tämä puolestasi. Biodellyn mielettömät muidut tuntevana tiedän myös, että jokainen Biodellyyn valikoitu sarja on huolella puntaroitu ja testattu heidän toimesta, ennen valikoimiin hyväksymistä. Voit siis myös huoletta luottaa tämän muiden luotettaviin käsiin.


Samoja ohjeita voi tietysti soveltaa vaikka mihin,
aina ruoasta pukeutumiseen asti.


Tuleeko sinulle mieleen jotain muuta tärkeää huomioitavaa?
Mihin kiinnität huomiota tuotteita valitessasi?Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.