13. syyskuuta 2020

7 helppoa tapaa vähentää ruokahävikkiä

Teksti: Julia Degerth ja Ann-Christine Mäkelä
Kuvat: Julia Degerth
<a href="https://www.bloglovin.com/blog/20257661/?claim=xww67dv5yb8">Follow my blog with Bloglovin</a>


Tällä viikolla vietetty hävikkiviikko 7.9-13.9.2020 on tärkeä viikko!


Hävikkiviikko lähenee toki loppuaan mutta aihe on silti aina ajankohtainen. Oikeastaan jokaisen viikon pitäisi olla hävikkiviikko: viikko jolloin syödään hävikkiä ja mitä jääkaapista jo valmiiksi löytyy.

Itse ajattelin nuorempana hävikin pelastaminen olevan tylsää, mutta olenkin huomannut kuinka luovaksi se saa olonsa tuntemaan. Ruoan pelastaminen ja hävikin vähentäminen on hauskaa ja oikeastaan todella helppoa, kun tietää muutamia peruskeinoja siinä onnistuakseen. Tänään vinkkaan teille 7 helppoa tapaa vähentää ruokahävikkiä.


7 helppoa tapaa vähentää ruokahävikkiä

1  Osta vain niin paljon kuin oikeasti ehdit syömään

Veikkaan tämän olevan oma ongelmani ja tuttua monille muillekin: saatan ostaa liikaa. Olen tällainen hetken mielijohteesta toimiva henkilö, ja mikäli saan idean kokeilla jotakin reseptiä, teen niin lainkaan miettimättä mitä kodista jo löytyy, jolloin kotiin kerääntyy enemmän kuin ehdin käyttää. Eli muistutuksena itselleni: osta vain niin paljon kuin oikeasti ehdit syömään, Julle! Tämä on myös huippu tapa säästää rahaa.

Muista - kauppa on auki myös toiste! Ylimääräiselle tai "varmuuden vuoksi"-rohmuamiselle ei ole tarvetta. Ostamalla vain sopiva määrä ruokaa, kiittävät sekä luonto että kukkaro.




2  Ota kuva jääkaapistasi ennen ruokareissua

...tai kirjoita kauppalistasi etukäteen jääkaapin ja ruokakomeron äärellä. Jotain tulee helposti ostettua varmuuden vuoksi ellei tiedä mitä kaapeissa on. Eli lista tai kuva mukaan! Kun suunnittelet ruokaostoksiasi etukäteen, ostat todennäköisesti myös vain sitä mitä listalta löytyy. Ja jos lista on kirjoitettu ajatellen kuinka paljon ehtii syödä sekä mitä ihan oikeasti tarvitsee - ostaa todennäköisesti vain tarpeellista ruokaa. Eikä mitään mene hukkaan!


3  Aseta vanhin ruoka eteen jääkaapissa

Aseta kaikki vanhimmat ruokatuotteet eteen jääkaapissa, jotta ne näkyvät ensimmäisenä. Aseta uudemmat ruoat taakse ja järjestys on täydellinen! Olen itse huomannut, että ongelmia syntyy heti ellen en näe yhdellä silmäyksellä mitä jääkaapista löytyy ja tulisi syödä pois, jolloin jokin piiloon jäänyt tuote ehtii pilaantua. Pidä siis jonkinlaista järjestystä nähdäksesi paremmin mitä kaikkea jääkaapista löytyy, mutta myös jotta vanhimmat tuotteet näkyisivät ensimmäisenä jääkaapin avatessasi.




4  Rumia ja pehmeitä vihanneksia ei tarvitse pelätä

Rumat ja pehmeät vihannekset eivät välttämättä ole pilaantuneita. Tummia banaaneja, hieman vaurioituneita pakkauksia ja pehmeitä porkkanoita ei heti kannata heittää. Tumma banaani soveltuu täydellisesti banaanikakkuun tai -leipään, vaurioitunut pakkaus saattaa olla ihan kelvollinen ellei likaa tai nestettä ole päässyt pakkaukseen, ja pehmeä porkkana sopii erinomaisesti keittoon tai pataruokiin.

Useimmiten pehmeät vihannekset, jotka eivät kuitenkaan ole esim. homehtuneita, kelpaavat ruoanlaittoon. Niitä voi myös pakastaa sellaisinaan ja heittää mukaan ruokiin myöhemmin sopivalla hetkellä. Sama koskee itse asiassa myös pehmeitä hedelmiä - ne kelpaavat todella hyvin leivonnaisiin, paistettuina jätskin kanssa tai esim. hilloihin. Pehmeä saattaa siis myös olla hyvä!

Tiesitkö?
Jos porkkana on pehmeä, sen voi laittaa kylmään veteen yöksi jolloin se kovettuu taas. 

5  Käytä pakastinta

Jäikö keittoa yli? Pakasta annoksittain! Jäikö keitettyä pastaa yli? Pakasta ja käytä myöhemmin pastagratiinissa! Etkö ehdi syödä kaikkea? Pakkaseen sekin!

Pakastinvinkki ei toki ole kovin erikoinen, mutta haluaisin muistuttaa millä tavalla pakastinta kannattaa käyttää ruokahävikkiä välttäessä. Kun ruokaa pakastaa annoksittain, on todella helppoa ja kätevää syödä sitä myöhemmin, kun ei tarvitse sulattaa koko satsia. Lisäksi pakastetuista ruoka-annoksista tulee loistavia hätävaroja hetkiin, kun kaipaat jotain nopeaa ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Itse söin pakastamaani hernekeittoa juuri toissapäivänä, kun satuin löytämään yhden annoksen pakkasestani.

Pakastimesta tulee kuitenkin helposti kunnon ruokavarasto, josta voi löytää vuosia vanhoja ruokia, ellei pakastamiaan ruokia muista käydä läpi ja hyödyntää. Muista kirjoittaa esim. maalarinteipille mitä olet pakastanut ja koska, sillä aina ei itsekään muista tai saa selvää ruokaa sulattamatta.




6  Tee uusia hassuja ruokia

Kokeile jotakin uutta, sovella rohkeasti ja kokkaile ruokaa siitä mitä kaapeistasi löytyy. Lisää jokin jämävihannes ruokaan, vaikket ole sitä ennen kokeillut. Ruokaisa munakas koostuen munista ja erilaisista ruokajämistä on helppo hävikkiruoan pelastaja. Tai pyttipannu johon heität vähän kaikkea.
Uskalla olla luova keittiössä silloinkin, kun et pysty seuraamaan tiettyä reseptiä kun kaikkia aineksia ei ole. Jauhoja voi usein ainakin osittain vaihtaa toisiin eri leivonnaisissa ja esim. leipätaikinaan voi heittää mukaan hauskoja ekstroja kuten marjoja, pähkinöitä ja jopa keittoa veden sijaan! Uskalla olla luova, se on kivaa!


7  Pelasta sesonkituotteita

Nyt löytyy sekä omenia että puolukoita ja sieniä vähän joka puolelta. Luin joskus että esimerkiksi omenia jää syömättä ruotsalaisissa puutarhoissa 250 000 tonnia per vuosi. Se on ihan järjettömän paljon! Tämän takia kannattaakin syödä kotimaisia puutarhaomenia syksyllä ja tehdä esim. ihanaa hilloa, chutneya, mehua tai vaikkapa kuivattuja omenarenkaita näistä.

Ellei sinulla ole omaa puutarhaa, voit toki kysellä tuttavilta jos saat pelastaa omenia heiltä tai osta kaupasta! Ainakin omassa lähikaupassani on yleensä puutarhaomenia lähialueilta syksyisin, mikä on mielestäni aika mahtavaa. Ympäristöystävällistä, terveellistä ja melko edullista.... ellei jopa ilmaista! Sama toistuu sesongista toiseen sesongissa olevilla tuotteilla, joten pidäthän silmät auki.

Jos olet kiinnostunut omenaresepteistä, löytyy muutama sellainen täältä, ruotsiksi kirjoitettuna.



Miten sinä vältät ruokahävikkiä?
Heitä vinkkisi kommenttiboksiin!




PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.