13. marraskuuta 2020

Kurpitsarisotto

 Teksti ja kuvat: Ida Tokola


Oranssit, makeat kurpitsat ovat syksyn ihanimpia sesonkikasviksia! Ne tuovat lämpöä ja valoa vuoden pimeimpään vuodenaikaan.

Moni arastelee kurpitsan ostamista, sillä se vaikuttaa työläältä kokattavalta. Kurpitsa on kuitenkin helppo taltuttaa suurella ja terävällä keittiöveitsellä, jonka avulla halkaiseminen ja kuoriminen käyvät leikiten. Kaikkia kurpitsoja ei myöskään tarvitse kuoria, esimerkiksi ohutkuorisen myskikurpitsan voi syödä halutessaan kuorineen.

Kurpitsasta vois siis parhammillaan käyttää kaikki osat: kuoren, hedelmälihan ja siemenet. Erottele siemenet rihmastosta, huuhtele ja kuivaa talouspaperiin tai -pyyhkeeseen. Paahda öljyn ja mausteiden kera uunissa hetki ja saat ihanan rapeat hetkut salaatin tai keiton päälle ripoteltavaksi. 


Meidän keittiössämme kurpitsasta valmistetaan useimmiten keittoa, mutta minun on jo pidempään tehnyt mieli kokeilla kokata siitä jotain muutakin. Bongasin Niemisen ja Sukulan Vege!-keittokirjasta ihanan kuuloisen kurpitsarisoton, joka osoittautui herkulliseksi. Helpotin ohjetta pienillä variaatioilla ja tein siitä myös vegaanisen version.

Vegaaninen kurpitsarisotto

Valmistusaika n. 30 minuuttia. Kolmelle pääruuaksi.

Tarvitset

n. 300 g kurpitsaa (esim. hokkaido tai myskikurpitsa)
oliivi- ja rypsiöljyä paistamiseen
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä (tai 2 rkl sitruunamehua ja 2 dl vettä)
8-10 dl kasvislientä (kasvisliemikuutio ja kuumaa vettä)

nokare margariinia 
1-2 dl parmesaaniraastetta (vegaaninen Violife prosociano)
n. 2 rkl sitruunamehua ja 1 sitruunan kuori raastettuna
suolaa ja pippuria
0,5 tl kuivattua rosmariinia

Valmistus

Kuori kurpitsa terävällä veitsellä. Kuutioi pieniksi paloiksi. Keitä kurpitsapaloja n. 7 minuuttia, että ne kypsyvät. Valuta. Soseuta noin puolet keitetystä kurpitsasta (lisää tarvittaessa vähän vettä soseutusvaiheessa). Jätä sekä sose, että loput kurpitsakuutioista odottamaan.

Valmista kasvisliemi valmiiksi (eli yhdistä kuuma vesi ja liemikuutio kannussa tai kattilassa). Pese sitruuna ja raasta talteen sen kuoren keltainen osa. Raasta valmiiksi myös juustoraaste.

Kuumenna paistokasarissa tilkka oliivi- tai rypsiöljyä. Lisää kuiva risottoriisi ja kuullota hetki, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini (tai 2 rkl sitruunamehua ja vettä). Kun neste on imeytynyt riisiin, ala lisätä pari desiä kerrallaan kasvislientä. Liesi saa olla keskilämmöllä / kuumalla niin, että risotto keittyy hiljalleen.

Sekoita n. 10 minuuttia lientä vähitellen lisäten. Lisää sitten kurpitsasose ja kurpitsakuutiot risoton joukkoon. Jatka liemen lisäämistä ja risoton keittämistä vielä 5-10 minuuttia.

Maista riisiä välillä. Kun se alkaa olla kypsää, lisää risottoon nokare margariinia, juustoraaste, sitruunan kuori ja mehua, suolaa ja pippuria, sekä rosmariinia. Tarkista maku ja säädä vielä tarvittaessa lisäämällä juustoa, sitruunamehua tai suolaa. Lisää myös tarvittaessa vettä / kasvislientä, jos risotto tuntuu paksulta. Sen pitäisi olla koostumukseltaan löysää puuroa muistuttavaa.

Tarjoile heti.


Oletko sinä kokannut jotain kurpitsasta tänä syksynä?





Osallistu keskusteluun

  1. Tämä on hyvä resepti, itselleni myös tuolta Vege!-kirjasta alun perin tuttu: suoristan täällä kotona mutkia vielä lisää keittämällä joka syksy kurpitsasosetta pakkaseen, josta sitä on nopsa sulattaa juuri tähän risottoon, pizzakastikkeen pohjaksi tai lämmittämään kurpitsalaksaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kommentista ja hyvästä vinkistä! Täytyypä ottaa myös tavaksi tuo kurpitsasoseen pakastaminen. Varmasti helpottaa kokkausta tosi paljon, kun sen saa valmiina pakkasesta :)

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.