29. marraskuuta 2021

Porkkalapasta

Teksti ja kuvat: Ida Tokola
Resepti julkaistu aiemmin Ida's Cozy Corner -blogissa


Porkkala eli porkkanoista valmistettu kylmäsavulohen kasvisversio jaksaa ilahduttaa helppoudellaan ja hyvällä maullaan. Monet kalaisat suosikkiruuat syntyvät nykyään helposti kala-allergikoille ja kasvissyöjille sopiviksi.

Joulunaikaan porkkalaa tulee usein tehtyä enemmän ja joskus jopa yli tarpeiden. Kannattaakin kokeilla tehdä ylijäämäporkkanoista tätä kermaista “kalatonta pastaa”. Tähän pastaan uppoavat hyvin myös valkoviinin ja vegaanisen kaviaarin eli Cavi-artin jämät. Super hyvää hävikkiruokaa!

Huom! Mikäli sinulla ei ole valmiina porkkalaa, huomioithan että sen valmistus vaatii hieman ennakointia. Porkkala kannattaa valmistaa etukäteen, sillä se on parasta kun se on saanut marinoitua jääkaapissa yön yli. Itse pidän eniten uunissa paahdettujen porkkanoiden mausta, mutta valmistan porkkalan nykyään lähes poikkeuksetta keittämällä, koska se on nopeampaa.





Porkkalapasta eli vegaaninen “lohipasta”


Kahdelle. Valmistusaika noin 20 minuuttia (+ porkkalan valmistus etukäteen).


Tarvitset


2 porkkanan verran porkkalaa (ohje alla)
250 g pastaa
rypsiöljyä tai margariinia paistamiseen
1 sipuli
1 purkki kaurakermaa
(valko)pippuria ja suolaa
0,5 – 1 dl pastan keitinvettä
1-2 rkl sitruunamehua
tuoretta tilliä
(pari kourallista tuoretta pinaattia)
(1 dl vegaanista parmesaania)

Valmistus


Hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannulla öljyä/margariinia ja kuullota sipulia muutama minuutti.

Laita pasta keittymään.

Lisää hienonnettu porkkala paistinpannulle. Pienennä levyn lämpöä keskilämmölle/pienelle. Paista porkkalaa pari minuuttia pannulla.

Lisää paistinpannulle kaurakerma ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia eli suunnilleen yhtä kauan kuin pasta keittyy. Mausta kastike valkopippurilla ja suolalla.

Raasta vegaaninen parmesaani ja silppua tuore tilli valmiiksi.

Ennen kuin valutat pastan, ota talteen noin 1 dl pastan keitinvettä. Pese lävikössä tuore pinaatti ja kaada pasta lävikköön pinaatin päälle, niin se ryöppäytyy samalla.

Sekoita porkkalakastike, pinaatti ja pasta keskenään. Lisää pastan joukkoon tarvittaessa vähän pastan keitinvettä, jolloin kastike notkistuu, mutta pysyy silti kermaisena. Laita osa parmesaanista ja tillistä pastan joukkoon ja säästä osa koristeluun.

Purista annosten päälle vähän sitruunamehua ja koristele tillillä ja juustolla. Nauti heti.




Innostuitko porkkalasta? Kokeile sitä myös voileipäkakun täytteenä!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.