10. joulukuuta 2021

Porkkalaleivät - Näin valmistat vegaanisen savulohen eli porkkalan

Kuvat ja teksti: Ida Tokola
Resepti julkaistu aiemmin Ida's Cozy Corner -blogissa



Porkkala
 eli porkkanasta valmistettu kylmäsavulohen korvaaja on lyönyt monet ällikällä. Kuka olisi arvannut, että porkkana voisi maistua marinoinnin jälkeen näin paljon lohelta? 

Porkkalasta tulee maukkainta kun sen jaksaa paahtaa uunissa, mutta porkkanat voi myös keittää. Porkkalasta syntyy aivan ihana tahna leipien päälle ja erinomainen, kalaisa voileipäkakku.




Porkkalatahnaleivät


Porkkala


4 pulleaa porkkanaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl savuaromia
1 rkl rypsiöljyä
suolaa

Tahna


4 rkl maustamatonta soijajogurttia tai kaurafraichea
4 rkl vegaanista majoneesia
suolaa ja pippuria
tuoretta tilliä

(Jos haluat tahnaan enemmän tuorejuustomaista makua, voit sekoittaa porkkalan vegaaniseen, maustamattomaan tuorejuustoon. Tästä saa hauskan levitteen leivän päälle.)

Leipien koristeluun

kapriksia
tuoretta sipulia
sitruunaa

Valmistus


Kuori porkkanat. Keitä porkkanat kypsiksi suolaisessa vedessä (suolaa ainakin 2 rkl) tai kääri porkkanat folioon ja paista uunissa 200 asteessa 1,5 tuntia. Anna jäähtyä. Siivuta porkkanat juustohöylällä tai kuorimaveitsellä ohuiksi siivuiksi tai jos aiot tehdä koko satsista porkkalatahnaa, voit myös silputa porkkanat suoraan pieniksi paloiksi.

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Huom. suolavedessä keitetty porkkana ei tarvitse marinadiin yhtä paljon suolaa kuin uunissa tehty. Siirrä porkkanat kannelliseen astiaan ja sekoita joukkoon marinadi. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Sekoita soijajogurtti / kaurafraiche ja majoneesi marinoidun porkkalan joukkoon. Rouhi sekaan pippuria. Maista seosta ja lisää tarvittaessa vielä suolaa. Silppua sekaan tuoretta tilliä. Tarjoile porkkalatahna ruis- tai saaristolaisleivän päällä. Koristele leivät tuoreella sipulilla, tillillä ja kapriksilla.

Valmis porkkalatahna säilyy jääkaapissa muutaman päivän.




Jäikö porkkalaa yli joulun pyhiltä? Valmista jämistä helppo porkkalapasta!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU


Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.