1. maaliskuuta 2022

MOIMOI vegaaniset laukut: Käsintehtyä laatua jokapäiväiseen käyttöön

Kaupallisessa yhteistyössä MOIMOI
Teksti ja kuvat: Ida TokolaOnko sinullakin ollut etsinnässä laadukas, ekologisesti ja eettisesti valmistettu laukkuystävä tositarkoituksella? Niin meilläkin! Onneksi haaveisiimme vastaa nyt helsinkiläinen asustemerkki MOIMOI, joka on hiljattain lanseerannut upean vegaanilaukkumalliston, jonka laukut hätkähdyttävät ja ihastuttavat kestävyydellään ja kauneudellaan. 

Espanjassa käsinvalmistetuissa uusissa, vegaanisissa laukuissa on hyödynnetty laadukkaita materiaaleja, jotka vastaavat vaativimmankin asiakkaan tarpeisiin. Tässä julkaisussa tutustumme paremmin MOIMOIn uuden vegaanimalliston Carla- ja Bombom-laukkuihin.

MOIMOI - tehty kestämään

Vuonna 2010 perustettu MOIMOI on helsinkiläinen asustemerkki, joka valmistaa monipuolisesti erilaisia asusteita ja laukkuja. Laukut suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan Ubriquen kylässä Espanjassa, joka on alueena tunnettu taidokkaasta käsityöläisyydestään. MOIMOIn tavoitteena on alusta asti ollut luoda tuotteita, jotka kestävät hyvin aikaa ja käyttöä. Heidän ideologiaansa kuuluu vahvasti ajatus "buy less and better quality". Eli panostamalla laatuun on mahdollista vähentää kulutusta kokonaisuudessaan.

MOIMOIn valikoimasta on pitkään löytynyt laadukkaasta, kasviparkitusta nahasta valmistettuja asusteita. Vuoden 2021 syksyllä MOIMOI laajensi käyttämään tuotteissaan myös vegaanisia materiaaleja ja lanseerasi uuden laukkumalliston vastaamaan suureen kysyntään ei-eläinperäisille tuotteille.

Vegaaninen laukkumallisto

Vegaanimallistoon on valittu tarkan tutustumisen ja testailun jälkeen korkealaatuinen keinonahka, joka näyttää ja tuntuu oikealta nahalta. Tämä ympäristöystävällinen, Ökö-Tex-sertifioitu mikrokuitu on viimeistelty biohajoavalla PU-pinnoitteella, joka tekee laukuista vedenpitävän, kestävän ja helposti huollettavan. Tätä samaa pintamateriaalia on MOIMOIn perustajan Raquel Alonson mukaan käytetty myös kenkä- ja autoteollisuudessa, joten kyseessä on todella kestäväksi kehitetty materiaali.

Tutustutaanpa malliston laukkuihin nyt tarkemmin!

Carla on klassisen tyylikäs, neliskulmainen olkalaukku, joka kulkee vaivatta rinnallasi minne ikinä menetkin. Pyöristetyt kulmat tuovat laukun ilmeeseen pehmeyttä. Carlassa on säädettävä, noin metrin mittainen olkahihna ja sen metalliyksityiskohdat ovat kauniin kultaisen sävyiset.

Carlaan mahtuu A5-kokoinen muistivihko, puhelin, lompakko ja kaikki muut pienet arkiset esineet, joita haluat kuljettaa mukanasi. Laukku on pienestä koostaan huolimatta melkoinen tilaihme, sillä sen sisään mahtuu myös pieni juomapullo. Kuinka kätevää!

Carla on tehty laadukkaasta, espanjassa valmistetusta keinonahasta, jonka vuorikankaassa on hyödynnetty kierrätettyjä PET-muovipulloja. Laukkua on saatavilla syvän mustana sekä konjakin ruskeassa sävyssä.

Bombom on suloinen, pyöreän mallinen pikkulaukku, jonka iloinen muotokieli piristää niin arkisen kuin juhlavammakin asun. Bombomissa on noin metrin mittainen, säädettävä olkahihna, jonka lisäksi siinä on kätevä, lyhyempi kantokahva. Molemmat hihnat ovat irroitettavia, joten poistamalla toisen hihnan, voit muuttaa laukun ulkonäköä ja käyttötarkoitusta helposti. Metalliyksityiskohdat ovat kultaisen väriset.

Bombomiin mahtuu puhelin, pieni lompakko ja muita tarpeellisia esineitä, mutta se on kooltaan huomattavasti Carlaa pienempi. 

Bombom on tehty laadukkaasta, espanjassa valmistetusta keinonahasta, jonka vuorikankaassa on hyödynnetty kierrätettyjä PET-muovipulloja. Laukkua on saatavilla syvän mustana sekä konjakin ruskeana.
Käyttökokemuksia Carla-laukusta

Sain yhteistyön myötä itselleni yhden malliston laukuista ja päädyin valinnassani ruskeaan Carlaan. Carlan tilavuus, kaunis muotoilu ja täydellinen ruskean sävy saivat minut ihastumaan siihen heti ensinäkemältä. Laukku onkin ottanut nopeasti paikkansa suosikki arkilaukkunani.

Hämmästyin heti ensikosketuksella kuinka pehmeälle ja kevyelle vegaaninen nahka tuntuu. Laukun tuntuma ja jokainen yksityiskohta huokuvat käsintehdyn työn laatua ja tarkkuutta. Ilahduin erityisesti siitä, miten hyvin metalliosat laukussa toimivat: hihnojen klipsut on helppo aukaista ja vetoketju kulkee vaivatta auki ja kiinni (mikä ei todellakaan ole ollut itsestään selvää kalliimmissakaan laukuissa, jotka olen omistanut). 

Vegaanissa materiaalissa on ilahduttavaa, että laukku on täysin huoltovapaa. Sitä ei tarvitse käsitellä ennen käyttöä mitenkään. Laukusta voi poistaa mahdolliset likatahrat kostealla liinalla, jonka jälkeen laukku kuivataan käyttäen puhdasta, kuivaa liinaa. Odotan mielenkiinnolla, kuinka MOIMOIn valitsema keinonahka alkaa ikääntyä. MOIMOIn Raquelin mukaan he ovat saaneet hyvää palautetta asiakkailta laukkujen kestävyydestä.

Omien aiempien kokemusteni mukaan laadukkaalla keinonahalla voi täysin korvata eläinperäisen nahan useissa eri tuotteissa, ja laukut kuuluvat ehdottomasti tähän kategoriaan. Tulevaisuudessa käytetäänkin varmasti yhä enenevissä määrin laadukkaita kasviperäisiä nahan korvaajia sekä kierrätysmateriaaleista valmistettua keinonahkaa. Näiden materiaalien avulla voidaan vähentää eläineettisesti usein arveluttavan ja ympäristölle kuormittavamman nahan käyttöä.

Lue lisää: Vastuullinen kenkämateriaali, onko sellaista?

Nähtyäni ja kuultuani, millaisella ammattitaidolla MOIMOIn tuotteet valmistetaan, voin vain lämpimästi suositella brändiin tutustumista. Mikäli haluaisit päästä hypistelemään MOIMOIn laukkuja ennen ostopäätöstä, niitä jälleenmyy helsinkiläinen Nudge. MOIMOIlla on myös oma studio Helsingin Mechelinkinkadulla, joka on auki asiakkaille keskiviikkoisin. Laukkuja on saatavilla myös Stockmannin verkkokaupasta.

Idan päällä asukuvissa


Pipo - Samuji, 2020
Korvakorut, Maanantaimalli, 2021
Villapaita - Samsøe & Samsøe, 2018
Housut - Aarre, 2021
Kengät - Palmroth, 2018 (saatu)
Takki - Uhana, 2021 (saatu)
Laukku - MOIMOI, 2022 (saatu)
Kumpi laukkumalli herätti sinun kiinnostuksesi, klassinen Carla vai suloinen Bombom?


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.