9. helmikuuta 2020

Vohvelikakku vadelma-chiahillolla ja vanilijavaahdolla

Helmikuu on todellinen herkkukuu runebergin torttuineen ja laskiaispullineen. Näiden juhlapyhien väliin mahtuu myös hempeä ystävänpäivä, joka sekin on oiva syy leipoa jotain herkullista. Itse innostuin tällä kertaa leipomaan ystävilleni suloisen vadelmaisen vohvelikakun.

Näyttävän näköisen vohvelikakun leipominen voi vaikuttaa työläämmältä kuin mitä se todellisuudessa on. Kakku on lähes pommin varma eli onnistuu aina! Sen kokoamiseenkin menee vain muutama minuutti kunhan vohvelit on saatu paistettua. Vohveleiden väliin levitetään raikasta vadelma-chiahilloa ja vanilijaista kermavaahtoa.

Tämä kakku on makumaailmaltaan todella raikas eikä lainkaan ällömakea, sillä vadelmahillokin tehdään itse. Se sopii parhaiten aikuiseen makuun, mutta uppoaa varmasti lapsillekin, varsinkin jos lisäksi tarjoillaan esim. jäätelöä tai kinuskikastiketta (katso vinkit kinuskin tekemiseen postauksen lopusta).





Vohvelikakku


n. Kahdeksalle hengelle. Vegaaninen. 

Valmistusaika n. 30 minuuttia (+ mahdollinen jääkaapissa yön yli pitäminen)

Vohvelit

Noin seitsemän kappaletta. Riittävät yhteen kakkuun.

4 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 dl sulatettua margariinia
4 dl kasvimaitoa
2 dl vichyä
1 tl omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
(rypsiöljyä paistamiseen)

Vadelma-chiahillo

400g pakastevadelmia
4-5 rkl chiasiemeniä
2 rkl vaahterasiirappia

Kermavaahto

2,5 dl vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa
2-3 dl soijarahkaa
2 rkl tomusokeria
ripaus vanilijajauhetta

Koristeluun

tuoreita marjoja
(kondensoidusta kookosmaidosta tehtyä kinuskia)


Valmistus


Valmista ensimmäisenä vadelma-chiahillo. Voit ajan säästämiseksi käyttää valmistakin vadelmahilloa, mutta itse tehty vadelmahillo on todella paljon paremman makuista ja valmistuu nopeasti: Laita pakastemarjat kattilaan ja laita levy keskilämmölle tai vähän kuumemmalle. Anna marjojen sulaa. Kun marjat ovat sulaneet, kiehauta seos ja keitä pari minuuttia (tärkeää etenkin, jos vadelmat ovat ulkomaisia). Siirrä sitten kattila sivuun. Sekoita marjojen joukkoon 4 rkl chiasiemeniä ja pari lusikallista vaahterasiirappia makeutukseksi. Jätä hillo jäähtymään ja tekeytymään. Tarkista n. 20 minuutin jälkeen hillon koostumus: jos haluat paksumpaa hilloa, lisää vielä 1 rkl (tai enemmän) chiasiemeniä.

Valmista sitten vohvelitaikina. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Sulata margariini. Lisää kuivien aineiden joukkoon margariini, kasvimaito ja omenaviitietikka. Lisää lopuksi vichyä varovaisemmin sekoittaen, että kuplat säilyisivät (tekevät vohveleista rapeampia). Jätä vohvelitaikina turpoamaan noin 5 minuutiksi.

Kuumenna sillä välin vohvelirauta. Mikäli vohvelirautasi on hyvässä kunnossa, et välttämättä tarvitse rasvaa vohveleiden paistoon. Itse tykkään välillä käyttää paistoon pienen lorauksen rypsiöljyä tai margariinia. Vohveliraudan tehoista riippuen lämpö saa olla lähes täysillä, mutta kannattaa vahtia ensimmäisen vohvelin kypsymistä. Kaada kuumalle vohveliraudalle kauhallinen taikinaa. Ei kannata laittaa taikinaa ihan reunoille asti, sillä vohvelitaikina tulee helposti yli laitojen. Paista vohvelit kypsiksi. Vohvelirautaa ei kannata availla paiston alkuvaiheessa, jotta vohveli ei repeä. Nosta valmiit vohvelit esim. uuniritilän päälle jäähtymään.





Kakun kokoaminen


Valmista vanilijainen kermavaahto. Vatkaa kulhossa purkillinen soija- tai kaurakermaa vaahdoksi. Vatkaa joukkoon 2 dl soijarahkaa, tomusokeria ja ripaus vanilijajauhetta. Maista kermaa tässä vaiheessa. Jos pidät soijakerman mausta ja haluat kreemistä vähän paksumpaa, lisää vielä yksi desi rahkaa.

Anna vohveleiden ja vadelmahillon jäähtyä täysin huoneenlämpöisiksi ennen kuin alat koota kakkua. Kakun voi koota heti valmiiksi tarjottavaksi. Jos kuitenkin vieraat saapuvat myöhemmin, kokoa kakku muuten valmiiksi, mutta jätä koristelu myöhemmäksi. Peitä kakku esim. tuorekelmulla ja anna sen makustua jääkaapissa tarjoamishetkeen saakka. 

Laita lautaselle yksi vohveli ja levitä 1-2 rkl vadelmahilloa sen päälle. Levitä päälle 1-2 rkl kermavaahtoa. Kermaa ei kannata levittää ihan reunoille saakka, eikä laittaa kovin paljoa, mikäli aiot säilyttää kakkua vielä jääkaapissa. (Kerma alkaa helposti tursuta vohveleiden välistä.) Toista, kunnes viimeinen vohveli on asetettu kakun päälle. 

Levitä viimeisen vohvelin päälle vadelmahilloa ja iso keko kermavaahtoa. Koristele kakku tuorein marjoin. Kakkua voi leikata terävällä leipäveitsellä kuten oikeaa täytekakkua. Sen voi myös tarjoilla vieraille niin, että jokaisen lautaselle nostetaan yksi vohveli. Tarjoa kakun kanssa ylijääneet kermavaahto ja vadelmahillo. Kakun kanssa voi tarjota myös jäätelöä tai vegaanista kinuskikastiketta.





Vinkki! 


Mikäli löydät kaupasta kondensoitua kookosmaitoa, voit keittää siitä helposti vegaanista kinuskia. Kondensoidun kookosmaidon säilyketölkistä otetaan etiketti irti ja purkkia keitetään kattilassa veden alla 2-3 tuntia. Ja tadaa: sinulla on purkillinen ihanan venyvää ja makeaa kinuskikastiketta!

Kondensoitua kookosmaitoa löytyy pienempien erikoisliikkeiden lisäksi nykyään myös isoista, hyvinvarustelluista ruokakaupoista säilykeosastolta tai Aasia-ruokahyllyiltä.


Mikäli innostut kokeilemaan vohvelikakkua tai muita resepetejämme, olisi ihana nähdä niistä kuvia! Tägää kokkailuihisi @luonnonkaunis ja #luonnonkaunisruoka niin löydämme kuvasi.


Ihanaa ystävänpäivää!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU


Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.