7. huhtikuuta 2020

5 x Helppo kasvisarkiruoka

Teksti ja kuvat: Ida Tokola


Lyökö pää lyö tyhjää kaupassa, etkä meinaa millään keksiä kokattavaa seuraavalle viikolle? Mieleen juolahtavat vain ne samat arkiruoat, joita pyörittää kodin ruokalistalla viikosta toiseen? Tuttu tunne!


Näitä tilanteita helpottamaan halusimme luoda tämän reseptipostauksen, josta löydät peräti viiden helpon arkiruuan ohjeet. Toivottavasti mukaasi tarttuu ainakin yksi uusi tuttavuus helpottamaan kiireisiä arki-iltoja!


Tästä jutusta löydät ohjeet seuraaviin kasvisarkiruokiin:


Igorin vegekana-kastike
Härkis-makaronilaatikko
Kermainen lehtikaali-tofu-pasta
Punainen thaicurry
Kasvislasagne 





Igorin vege -kastike


Alkuperäinen ohje: Peggyn pieni punainen keittiö
4-6 hengelle. Valmistusaika 15 minuuttia + 30 minuuttia uunissa.

Tarvitset


320 g vegaanisia "kanasuikaleita" (esim. Hälsans Kök -pakastefileet) tai 1 pkt tofua
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 rkl tomaattipyrettä
2 dl kasvislientä (vettä ja puolikas kasvisliemikuutio)
2 tl sokeria tai hunajaa
2 tl suolaa
mustapippuria
200 ml vegaanista creme fraichea (tai kaurakermaa)
(1 maustekurkku)
200 g kirsikkatomaatteja

lisukkeeksi riisiä

Valmistus


Jos käytät valmiiden vegekanasuikaleiden sijaan tofua, kuutioi tofu ja paista se paistinpannulla kullanruskeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla tai lorauksella soijakastiketta. Siirrä sivuun odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Silppua sipulit ja paprikat. Kuullota niitä paistinpannulla 5-10 minuuttia. Silppua sillä välin maustekurkku.

Kun vihannekset ovat vähän pehmenneet, lisää pannulle tomaattipyree, kasvisliemi, mausteet ja creme fraiche.

Laita jäiset vegekanasuikaleet (tai paistettu tofu) uunivuokaan. Kaada päälle kastike. Ripottele maustekurkku ja kirsikkatomaatit päälle.

Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Keitä sillä välin ruualle lisukeriisi. Tarjoile Igorin vege -kastike riisin kanssa.






Härkis-makaronilaatikko


5-6 hengelle. Valmistusaika 10 minuuttia + 30 minuuttia uunissa.

Tarvitset


400 g makaroneja
öljyä
(1 sipuli)
1 pkt Härkistä
1 tl timjamia
1 tl paprikajauhetta
1 rkl soijakastiketta
suolaa ja mustapippuria
5 dl kaurakermaa
1-2 dl (vege)juustoraastetta

Valmistus


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Keitä makaroneja 5 minuuttia suolalla (tai kasvisliemikuutiolla) maustetussa vedessä. Niiden ei tarvitse kypsyä kokonaan. Valuta lävikössä.

Jos käytät sipulia, kuullota silputtua sipulia paistinpannulla muutama minuutti. Lisää pannulle Härkis ja paista muutama minuutti sillä välin, kun makaronit keittyvät. Mausta Härkis timjamilla, paprikajauheella, soijakastikkeella, suolalla ja pippurilla.

Raasta (vegaaninen) juusto. Öljyä iso uunivuoka. Lisää ensin puolet makaroneista vuokaan. Kaada päälle Härkis ja sitten loput makaroneista. Kaada vuokaan kaurakermat ja sekoita. Jos käytät vegaanista juustoraastetta, sekoita myös juusto muun ruuan sekaan, koska se ei muodosta ruuan pinnalle samanlaista rapeaa pintaa kuin tavallinen maitojuusto (jonka voi ripotella ruuan päälle).

Paista makaronilaatikkoa uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Tarjoile ketsupin ja vihersalaatin kera.





Kermainen lehtikaali-tofu-pasta (vegaaninen carbonara)


4 hengelle. Valmistusaika n. 30 minuuttia.

Tarvitset


1 paketti kylmäsavutofua (esim. Jalotofu)
öljyä paistamiseen
3 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl savupaprikajauhetta
(0,5 tl savuaromia)

2 valkosipulin kynttä
(1 pieni sipuli)
(1 purkki säilykekantarelleja)
100 g lehtikaalia
2 dl kaurakermaa
1 dl (vegaanista) parmesaania
suolaa ja pippuria
n. 1 dl pastan keitinvettä
1-2 rkl sitruunamehua
300 g pastaa

Valmistus


Poista tofu pakkauksestaan ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Kuumenna paistinpannu ja laita tofupalat kuivalle pannulla paahtumaan pariksi minuutiksi, jotta ylimääräinen neste haihtuu. Lisää sitten pannulle loraus öljyä ja jatka tofupalojen paistamista, kunnes ne saavat kauniin paistopinnan.

Sekoita sillä välin tofun maustekastike soijakastikkeesta, vaahterasiirapista ja savupaprikajauheesta. Jos sinulla on jääkaapissa savuaromia, voit lisätä sitäkin. Kun tofu alkaa olla valmis, vähennä lämpöä ja lisää maustekastike pannulle. Sekoita ja paista vielä hetki kunnes kastike on imeytynyt tofuun. Siirrä sitten tofut lautaselle sivuun odottamaan.

Laita pasta keittymään suolalla maustettuun veteen.

Silppua sipulit. Jos käytät säilykesieniä, valuta ne ja silppua tarvittaessa pienemmäksi. Pese lehtikaalin lehdet, poista lehtiruodit ja silppua lehdet hienoksi. Raasta (vege)parmesaani valmiiksi.

Lisää tyhjälle paistinpannulle loraus öljyä ja kuullota sipulit. Lisää pannulle sienet ja lehtikaalit, ne painuvat kasaan pannun kuumuudesta. Pienennä lämpöä ja lisää pannulle kaurakerma, parmesaani, suolaa ja pippuria. Anna hautua sillä välin kun pasta valmistuu.

Ennen kuin valutat pastan ota talteen 1 dl keitinvettä. Lisää pasta ja tofupalat paisinpannulle. (Voit säästää osan tofukuutioista myös koristelua varten ja lisätä vasta annosten päälle.) Sekoita kaikki pastan ainekset hyvin keskenään. Jatka pastan kastiketta tilkalla keitinvettä, jos pasta vaikuttaa kuivalta. Purista valmiin pastan päälle vielä vähän sitruunamehua. Tarjoile heti.






Punainen thaicurry


4 hengelle. Valmistusaika 30 minuuttia.


Tarvitset


2 pakettia Yosa-kaurapalaa (tai 1 paketti tofua)
öljyä paistamiseen
1 paprika
pieni parsakaali
250 g pakastevihanneksia
1 rkl punaista thaicurrytahnaa
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl raastettua inkivääriä
2-3 rkl soijakastiketta
400 ml kookosmaitoa
(suolaa)
puolikas lime
tarjoiluun riisiä
halutessasi tuoreita yrttejä esim. korianteria ja kevätsipulia

Valmistus


Poista kaurapalat (tai tofu) pakkauksestaan ja kuutioi. Lämmitä pannulla tilkka öljyä. Paista kaurapaloja pannulla kunnes ne ovat saaneet kauniin paistopinnan. Mausta lorauksella soijakastiketta ja ota sivuun lautaselle odottamaan.

Leikkaa paprikat ja parsakaali sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää paistinpannulle loraus öljyä ja kuullota paprikoita ja parsakaalin paloja muutama minuutti. Lisää sitten pakastevihannekset ja jatka paistamista kunnes vihannekset alkavat kypsyä.

Keitä samalla riisiä lisukkeeksi.

Raasta inkivääri. Lisää vihannesten sekaan pannulle punainen currytahna, sitruunaruohotahna ja raastettu inkivääri. Paista yksi minuutti. Lisää sitten kookosmaito ja soijakastike. Anna hautua, kunnes riisi on valmista.

Lisää lopuksi joukkoon kaurapalat ja purista päälle limen mehua oman maun mukaan. Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile riisin ja tuoreiden yrttien kera.






Kasvislasagne


6 hengelle. Valmistusaika 20 minuuttia + 30 minuuttia uunissa.

Tarvitset

1 paketin lasagnelevyjä
öljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

Tomaattikastike


1 paketti haluamaasi kasvisjauhista (oma suosikkini on Hälsans Kök soijarouhe)
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 kasvisliemikuutio
1 tl oreganoa
1 tl timjamia tai basilikaa
800 g tomaattimurskaa
(loraus balsamiviinietikkaa)
(1 tl sokeria)
suolaa ja pippuria

Halutessasi enemmän kasviksia: lisää pari raastettua porkkanaa ja tuore- tai pakastepinaattia

Juustokastike


4 rkl margariinia
4 rkl vehnäjauhoa
5 dl kaurakermaa
2 dl vettä
2-3 dl (vegaanista) juustoraastetta
0,5 tl suolaa
(0,5 tl muskottipähkinää)

Valmistus

Valmista ensin tomaattikastike: Silppua sipulit. Jos käytät kastikkeeseen porkkanaa, kuori ja raasta ne valmiiksi. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää sitten valitsemasi kasvisjauhis ja ruskista se. Lisää lopuksi raastettu porkkana.

Lisää pannulle tomaattimurska. Mausta kastike kasvisliemikuutiolla ja yrteillä. Itse tykkään lorauttaa joukkoon myös balsamiviinitetikkaa ja vähän sokeria, joka parantaa tomaattikastikkeen makua. Lisää tuore- tai pakastepinaatti (jos käytät). Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä sillä välin kun teen juustokastikkeen.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Jos olet laiskalla päällä, juustokastikkeen voi korvata sillä, että latoo lasagnen väleihin juustoraastetta ja kaurakermaa suoraan purkista. Kunnon juustokastike kuitenkin tekee mielestäni lasagnesta herkullisen eikä sen tekemiseen mene kauaa:

Lisää kattilan pohjalle 4 rkl margariinia. Käännä levy päälle ja kun margariini on sulanut, lisää vehnäjauhot. Sekoita hyvin vispilällä. Kaada kattilaan kaurakerma ja vispaa koko ajan vispilällä. Täytä kaurakermapurkit puolilleen vedellä (saat samalla huuhdeltua ne) ja kaada n. 2 dl huuhteluvettä kattilaan. Kuumenna juustokastiketta vispilällä pohjia myöten sekoittaen. Muutaman minuutin päästä juustokastikkeen pitäisi paksuuntua ja alkaa kuplimaan (kiehumaan). Ota kattila sitten pois levyltä ja lisää suola, muskottipähkinä ja suurin osa juustoraasteesta. Sekoita hyvin.

Lasagnen kokoaminen: Öljyä lasagnevuoka. Lisää pohjalle 1/4 juustokastikkeesta ja ensimmäinen kerros lasagnelevyjä. Kaada sitten puolet tomaattikastikkeesta vuokaan ja päälle 1/4 juustokastiketta. Lisää kerros lasagnelevyjä. Kaada loput tomaattikastikkeesta vuokaan ja päälle 1/4 juustokastikkeesta. Lisää viimeinen kerros lasagnelevyjä, loput juustokastikkeesta ja juustorastetta, jonka säästit.

Paista 225 uunissa noin 30 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä uunista tulon jälkeen vielä hetki, ennen kuin tarjoat sen.

Vinkki! Lasagne on todella hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä!









Mikäli innostut kokeilemaan resepetejämme, olisi ihana nähdä niistä kuvia! Tägää kokkailuihisi @luonnonkaunis ja #luonnonkaunisruoka niin löydämme kuvasi.

Olisi hauska kuulla, mitkä ovat teidän arjen luottoruokia? Mitä päätyy ostoskoriisi kaupassa, kun pää lyö tyhjää?

Kommentoi alle omat arjen suosikkiruokasi!



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

© Luonnonkaunis. Design by FCD.