28. huhtikuuta 2020

Kesän tärkein ihonhoito: onnistu aurinkovoiteilla


Kaupallisessa yhteistyössä Atopik
sekä Apteekkishop.fi
Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä



Suhteeni aurinkoon tuntuu läpikäyneen kovia muutoksia viimeisten vuosien aikana. En ole edelleenkään sitä rannalla itseäni paahtavaa tyyppiä, mutta olen yhä enemmän oppinut nauttimaan auringonpaisteesta muuta puuhaillessa. Miten ihanalta tuntuukaan auringon lämpö pikkuteitä pyöräillessä, ohikiitävää luontoa ihastellessa, kun kevään ensimmäiset kahvit pystyy kantaa ulos parvekkeelle tai onnistuu unohtamaan itsensä riippukeinun hellään tuuditukseen.

Nuo pienet päivän mittaan lähes huomaamatta kertyvät aurinkotunnit ovat kuitenkin niitä kaikista voimakkaimmin mukaansa tempaavia hetkiä, jolloin myös pätevä auringolta suojautuminen helpoiten unohtuvat. Enhän minä tässä nyt aurinkoa ota, kunhan käväisen vaan. Pieni tuulenvire tai jäätelö vilvoittaa sen verran mukavasti, ettei varsinainen paahtuminen käy mielessä. Niin ihania hetkiä kuin ne ovatkin, ovat ne ihomme suojaamisen kannalta niitä kaikista petollisimpia.

Siispä samaa tahtia, kun olen oppinut nauttimaan auringon harvoista hellivistä säteistä, olen myös ymmärtänyt oman ihoni suojaamisen tärkeyden. Aurinkoa aktiivisesti ottaessa aurinkovoiteiden käyttö tulee lähes automaationa, mutta aivan yhtä koville altistan oman ihoni puikkelehtimalla aurinkoon ja takaisin toistuvasti. Tämän tajuaminen vei turhan pitkään, mutta eikös se niin mene, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan?

Tänään puhumme siis jälleen jo perinteeksi muodostuneesti aurinkovoiteista ja ihon suojaamisen tärkeydestä. Ihon suojaaminen on paitsi fiksun, myös ennakoijan ykköskikka. Kerronpa miksi!

Apteekkishop tarjoaa jälleen -15% kaikista Atopikin tuotteista alekoodilla "LUONNONKAUNIS". Koodi on voimassa 17.5. asti.

Mene sieltä mistä aita on matalin - käytä aurinkosuojaa


Auringon UV-säteilyn vaikutukset kerääntyvät ihoon vuosien varrella ja juuri siksi ihon suojaaminen on aivan yhtä tärkeää, aikoi auringossa viettää vain hetken tai tovin. Ihon UVB-säteilyn aiheuttama palaminen moninkertaistaa melanoomariskin, ja on ehkä silmämääräisesti helpommin havaittavissa, mutta UVA-säteilyn ihoa ennenaikaisesti vanhentavat ja muille ihosyöville altistavat vaikutukset ovat silmin havaitsemattomia. Niiden kerääntymisen vaikutukset paljastuvat meille vasta myöhemmin. Palamatta selviäminen ei siis, harmi kyllä, ole tae turvallisesta auringosta nauttimisesta. Se mitä voimme ja meidän kannattaa tehdä, on suojella kallisarvoista ihoamme, ihan joka päivä.

Ja hei, miten paljon fiksumpaa onkaan suojata ihoaan tunnollisesti aurinkovoiteilla ennaltaehkäisevästi, kuin murehtia jälkeenpäin hirmuisen purkkiarsenaalin kera auringon syventämien juonteiden, hävinneen kimmoisuuden palauttamisen, pigementtimuutosten ja maksaläiskien häivyttämisen, tai oikeasti vakavien seurausten vuoksi, joiden hoitoon ei kosmetiikka enää riitä.

Mitä tulee aurinkoon, on aidan matalimman kohdan alta meneminen aurinkovoiteen oikeaoppinen käyttö. Eikä sen tarvitse olla tylsää!



Miten aurinkovoidetta käytetään oikein?


Aurinkosuojaa tulisi käyttää aina, kun ns. UV-indeksi nousee yli kolmen. Jo 1-2 asteen kohdalla on hyvä käyttää edes matalaa suojakerrointa, mutta viimeistään 3-4 kohdalla tulee jo turvautua suojakertoimeen 30. Yllätytkö jos kerron, että nämä lukemat täyttyvät jo nyt huhtikuussa? Tänäänkin, vaikka keli näyttää harmaalta ja epävakaalta. Suomessa keskikesällä tarve voi nousta jopa 50.


Sen lisäksi, että tiedät koska aurinkovoidetta tulisi muistaa käyttää, on tietysti tärkeää levittää ja käyttää aurinkovoidetta siten, että sen suojakerroin todella toteutuu.

1  Uusi aurinkovoide kesäkauden alussa

Viime kesältä jäikin yli vielä aurinkovoidetta, etkä tarvitse uutta! Miten kätevää!

EIH!

Aurinkovoide säilyy avattuna arviolta 8-12kk, eli juuri yhden kauden verran. Tämän jälkeen huolellisesti turvalliseksi formuloitu koostumus voi kärsiä hapettumisen seurauksena, eikä suojakerroin välttämättä enää täyty. Panosta siis joka kevät uusiin aurinkovoiteisiin, äläkä pihistele niiden käytössä; purkki pitää joka tapauksessa käyttää loppuun syksyyn mennessä.

Levitä riittävästi aurinkovoidetta

Kuinka paljon aurinkovoidetta pitää oikeataan laittaa? Oikeaoppinen määrä purkissa ilmoitettuun suojakertoimeen yltämiseen on 2mg/neliösenttimetri, eli selkokielellä noin teelusikallinen kasvojen alueelle ja kaiken kaikkiaan pari ruokalusikallista koko vartalolle. Liian ohut kerros aurinkosuojavoidetta ei ole "jotain sinnepäin" suojakertoimeen suhteutettuna, vaan vain murto-osa luvatusta. Valtaosa käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Vedä siis mieluummin överit kuin vajarit.


3  Työstä aurinkovoide ihoon huolellisesti

Emme ehjä tule ajatelleeksi tätä, mutta huolimattomasti levitetty aurinkovoide jättää suojaan rakoja, joista auringon säteily pääsee käsiksi ihoon. Jotta suoja olisi varmasti yhtenäinen ja tasainen, kannattaa levitys tehdä tietoisesti. Näin tulet levittäneeksi aurinkovoiteen varmasti kaikkialle, sekä avitettua voiteen asettumista iholle.


4  Anna aurinkovoiteen asettua

Jymy-yllätys: myös fysikaalisen aurinkovoiteen kannattaa antaa asettua noin 15 minuuttia ennen aurinkoon siirtymistä. Tämä siksi, jotta voiteen UV-filtterinä toimivat fysikaaliset partikkelit ehtivät levitä ja asettua mahdollisimman tasaiseksi ja tiiviiksi suojakerrokseksi. Syy on siis käytännössä sama kuin kohdassa kolme.


5  Lisää aurinkovoidetta päivän mittaan

Mitä enemmän olet auringossa, olet aktiivinen, hikoilet tai uit, sitä tiheämmin tulee myös aurinkovoidetta lisätä. Kaikenlainen ihon hankaaminen ja kosketus ohentaa levittämääsi aurinkovoidekerrosta, mutta sen lisäksi auringonpaiste saa suojakerroksen vähitellen rakoilemaan, hieman kuten vanha maalikerros halkeilee. Levittämällä lisää aurinkovoidetta et siis tule lisänneeksi vain lisää voidemassaa iholle, vaan uusit "maalikerroksesi" jälleen tasaisen saumattomaksi.



Oikean aurinkovoiteen valinta


Toistan jokaisena kesäkautena, että aurinkosuojatuotteen tulee ensisijaisesti olla sellainen, jonka käyttö tuntuu miellyttävältä, jotta kynnys sen käyttöön pysyy mahdollisimman matalana, etkä lipsuisi käytöstä. Turvallisin aurinkosuoja nykytiedon valossa on fysikaalinen, joissa (ei nanokokoiset) fyysiset pigmentit blokkaavat säteilyn haittavaikutuksia, eivätkä imeydy ihoon tai sen läpi.

Kun haluamme tehdä valintamme mahdollisimman ekologisesti, suosimme tietysti paitsi luonnonkosmetiikkaa, myös kotimaisia brändejä. Aurinkovoiteiden saralla mahdollisuuden kotimaisten tuotteiden käyttämiseen tarjoaa Atopikin aurinkosuojatuotteiden tuoteperhe, jossa on lisäksi hyödynnetty paljon kotimaisia raaka-aineita. Mitä enemmän keskitämme valmistuksen ja raaka-aineita omalle maaperälle, sitä pienemmäksi saamme myös tuotteen ympäristövaikutukset nipistettyä. Jes!

Atopikin aurinkotuotteiden kohdalla oman sydämeni saa sykkimään kotimaisuuden lisäksi hajusteettomuus, herkälle iholle kehitetyt koostumukset, sekä suloisen hienovaraiset pakkaukset. Kun valitsen aurinkotuotteet omien arvojeni, tarpeideni ja mieltymysten mukaan, tulee aurinkosuojiin oikeasti tartuttua ja vieläpä hyvillä mielin.

Lue lisää: Suloista suojaa: kotimaiset aurinkotuotteet Atopikilta



Mikä tulikaan ensin, ihonhoito, aurinkosuoja vai meikit?


Tähän klassikkokysymykseen kuuluu vastaus: ensin ihonhoitotuotteet normaalissa järjestyksessä, sitten aurinkovoide ja lopuksi päälle haluamansa meikit. Aurinkosuojan voi halutessaan ympätä näihin kaikkiin ja hyödyntää useamman suojakertoimen yhteisvaikutusta. Ns. aurinkosuojan kerrostaminen ei lisää suojakertoimen määrää, mutta takaa sen, että aurinkosuojakerros on todennäköisemmin levitetty riittävän runsaasti ja huolellisesti kauttaaltaan.

Ihonhoitotuotteiden ja meikkien väliin yksi parhaista kasvojen aurinkovoiteista on Atopikin kasvojen sävytön aurinkovoide. Jos haluat meikkipohjan pohjustuksen olevan mahdollisimman matta, imeytyy Atopikin aurinkovoide ihoon äärimmäisen hyvin. Jos taas pidät kuulaammasta lopputuloksesta ja käytät runsaampia ihonhoitotuotteita, sulautuu aurinkovoide pohjaan saumattomasti.




Oikaise sävytetyllä aurinkosuojalla


Jos taas haluat päästä helpommalla, voit yhdistää aurinkosuojan ja meikkipohjan toisiinsa käyttämällä sävyttävää aurinkosuojaa, joka toimii yksinään meikkipohjana. Atopikin sävyttävät aurinkovoiteet ovat kaikista kokeilemistani sävyttävistä aurinkovoiteista eniten meikkivoidemaisia, korvaten meikkivoiteen täysin.

Oma suosikkini Atopikilta on oikeasti vaalealle iholle sopiva sävyttävä aurinkosuoja sävyssä Light, joka tasoittaa ihon sävyä, peittää ihon punoituksen alleen ja jättää ihon kauniin kuulaaksi. Sipaisen lisäksi silmien alle hieman peiteainetta ja poskille haluamaani voidemaista poskipunaa ja se on siinä. Korkea suojakerroin 30 on täysin riittävä ns. meikkipäivien tarpeisiin ja on helpottavaa tietää, että aurinkosuoja tulee kuitattua samalta istumalta.

Kasvoille on siis saatavana sävytön (valkoinen) aurinkovoide, sekä sävyt Light ja Medium. Näitä kasvojen aurinkosuojia voi halutessaan myös sekoittaa keskenään. Minulle sävy Light on kuin tehty, mutta te vielä vaaleammat voitte esimerkiksi kokeilla sekoittaa säyvtöntä ja Light-voidetta.

Sattuneesta syystä tuo samainen Atopikin sävyttävä aurinkovoide on vilahdellut aika tiuhaan myös Instagramin puolella, mm. tämän meikin pohjana.


Vasemmalla kädellä Atopik sävytetty aurinkosuoja ja upean tasainen ja heleä pinta.

Rusketusta pliis!


Entä jos kuitenkin haluaa ruskettua? Se on täysin mahdollista, ihoterveyttä vaarantamatta. Aurinkovoide ei suojaa ihoa 100% UV-säteilyltä, joten iholle muodostuu vähitellen kevyt päivetys aurinkovoiteiden käytöstä huolimatta. Jos haluat ihollesi oikein kunnon rusketuksen, on turvallisin tapa kääntyä itseruskettavien puoleen. Valitse myös tuolloin kotimainen vaihtoehto - Atopikilta tiätty:

Päivetystä purkista: kotimaiset itseruskettavat Atopikilta

10 vinkkiä tasaiseen itserusketukseen


Kun päivität aurinkovoiteesi tälle kaudelle, muista hyödyntää Apteekkishopin alekoodi "LUONNONKAUNIS", jolla saat -15% kaikista Atopikin tuotteista (mukaan lukien itseruskettavat). Koodi on voimassa 17.5. asti.



Kun aurinkosuojahommat on kunnossa,
voidaan siirtyä odottelemaan aurinkoisia kesäpäiviä!



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

  1. Olikos jossain tekstissä hyviä vinkkejä aurinkosuojan poistamiseen ja erityisesti pieniltä lapsilta. Lapsilla toki suojaaminen tapahtuu pääsääntöisesti vaatteilla, mutta välillä sitä voidettakin tarvitaan. Millä siis poistetaan hyvin, helposti ja nopeasti ja atoopikolta vielä ihoa kuivattamatta kovasti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Se on niinkin "yksinkertaista", että koko vartalolle tehdään öljypuhdistus 😊 Eli kuivalle iholle levitetään ja hierotaan käytännössä mitä tahansa öljyä - sen jälkeen voi peseytyä ja avittaa öljyn irtoamista jollain (sulfaatittomalla) suihkugeelillä. Esim. Organic Shopin suihkugeelit toimii meillä atoopikkoperheessä hyvin, vaikka sisältääkin Sodium Coco-Sulfatea. Ovat edullisiakin. Kasvoille ihan paras on Avrilin öljyputsari, kuvaus löytyy mm. valikosta Kauneus > Kasvot > Parhaat kautta aikojen 😊

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.