14. lokakuuta 2020

Intialainen kasviscurry (V, GF)

 Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Intialainen ja nepalilainen take-away on yksi meidän perheen suosikki viikonloppuherkuista. Kermainen butter tofu ja pinaattinen palak paneer ihastuttavat kerta toisensa jälkeen mausteisuudellaan. Olen useaan otteeseen haaveillut siitä, että osaisin tehdä (edes melkein yhtä) hyvää ruokaa kotonakin.

Olen oppinut, että intialais- ja nepalilaistyylistä ruokaa valmistaessa yksi tärkeimmistä asioista on runsas mausteiden käyttö ja makujen kerrostaminen. Monilta meistä ei kuitenkaan löydy kotoa tandooriuunia tai kokoelmaa eksoottisia mausteita, jotka tekisivät kotiruuistamme yhtä autenttisen makuisia kuin ravintoloissa.

Halusin kokeilla suunnitella helpon, intialaistyylisen kasviscurryn, jossa käytetään suomalaisista marketeista löytyviä ainesosia. Kyseessä ei siis ole kovin autenttinen ohje, vaan tällainen suomalainen versio, joka hakee inspiraatiota useammasta suosikkiannoksestani (mm. palak paneerista).

Tämä on täydellinen herkkuruoka, jonka kanssa käpertyä sohvan nurkkaan viikonloppuiltana. Arkiruuaksikin se kelpaa erinomaisesti, sillä tämä pikacurry valmistuu pöytään puolessa tunnissa.


Muutamia huomiota:

  • Ohjeeseen kannattaa käyttää keltaista currytahnaa. Mikäli et löydä sitä kaupasta, myös jokin muu currytahna sopii. 
  • Käytä vegaaniseen versioon kookoskermaa ja proteiiniksi tofua tai Yosan kaurapalaa. Myös kanaa imitoivat kasviproteiinit sopivat tähän erinomaisesti.
  • Lakto-ovo-kasvisversioon voit käyttää proteiinina myös paneer-juustoa, leipäjuustoa tai halloumia. Tarkista tällöin suolan määrä. Et välttämättä tarvitse kastikkeeseen paljoa suolaa, sillä juustoissa on usein enemmän suolaa kuin tofussa ja kaurapalassa. 
  • Käyttämäsi tomaattimurskan maku vaikuttaa kastikkeen makuprofiiliin merkittävästi. Osa murskista on kirpeämpiä ja osa miedompia. Kokeilemalla löydät suosikkisi. Oma lempparini on Pirkka-merkin tomaattimurskat, jotka ovat koostumuksensa ja makunsa puolesta paseeratun tomaatin ja tomaattimurskan välimaastosta. 

 


Intialainen kasviscurry kaurapalalla

Valmistusaika n. 30 minuuttia. Vegaaninen ja gluteeniton.

Tarvitset

300-400 g haluamaasi proteiinia (tässä käytetty 2 pakettia Yosan kaurapalaa)
(1 tl curryjauhetta ja suolaa)
öljyä paistamiseen

(1 sipuli)
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1-2 rkl keltaista currytahnaa
1 tl juustokuminaa
1 tl curryjauhetta
0,5 tl korianterijauhetta
(0,5 tl kurkumaa)

n. 400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
n. 100 g pakastepinaattia
200 - 250 ml kookosmaitoa
1-2 tl suolaa
1 tl sokeria

Lisäksi

jasmiini- tai basmatiriisiä
(tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa)

Valmistus

Kuutioi kaurapalat ja ruskista ne paistinpannulla kullanruskeaksi. Mausta lopuksi curryjauheella ja suolalla. Ota kaurapalat lautaselle sivuun odottamaan.

Laita lisukeriisi keittymään.

Käännä paistinpannun levy keskilämmölle. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, raastettu inkivääri, currytahna ja muut mausteet. Paahda mausteita pannulla pari minuuttia. Mikäli mausteet meinaavat ottaa pohjaan kiinni, lisää loraus vettä tai tomaattimurskaa.

Lisää lopuksi paistinpannulle tomaattimurska, kookosmaito ja pakastepinaatti. Anna hautua sen aikaa kun lisukeriisi valmistuu (n. 10 minuuttia). Mausta kastike suolalla ja sokerilla. Lisää kaurapalat kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua.

Tarjoa kastike riisin ja tuoreiden yrttien kera.



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU


Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.