11. heinäkuuta 2021

Itämeri tarvitsee suojelua - osallistu ja auta

Kaupallisessa yhteistyössä Biodelly
Hyväntekeväisyyskeräys puhdasmeri.fi
kautta John Nurmisen säätiölle

Teksti: Ann-Christine Mäkelä
Kuvat: Ida Tokola & Emilia Ukkonen





Kysyit Suomessa läheltäsi kutakuinkin keneltä tahansa, miten hän näkee viettävänsä mielekkäimmän kesäpäivänsä, voit olla varma tunnelmoinnin koskettavan joko keskeisesti tai vähintään ohimennen veden äärellä olemista. Viileään veteen pulahdus, aaltojen liplatuksen kuuntelu, lämmin rantahiekka, tyyneen vedenpintaan katsominen, laiturin nokassa loikoilu, kaislojen vaimea suhina, aavan meren horisonttiin laskeva aurinko...

Meren ja järvien merkitys kulkee mukanamme sukupolvelta toiselle osana hiljaista, mutta sitäkin merkityksellisempää perintöä, veden äärellä kasvaneen kansan sukupolvelta toiselle.

Kuten ehkä tiedät, on Suomen luonto meille Luonnonkauniissa sanoinkuvaamattoman tärkeä, ja ainutlaatuinen Itämeri luonnollisesti merkityksellisen osa sitä. Rantakaupungeissa asuvina ihmisinä saamme halutessamme nauttia Itämeren kauneudesta päivittäin, ja kannamme siitä osaa mukanamme kaikkialle, niin tässä hetkessä kuin menneissä muistoissa.


"Omaa sydäntäni lämmittää edelleen muistot lapsuuden kesistä, jolloin veneilimme isovanhempieni kanssa Turun saaristossa. Isoisäni nosti minut usein "kapteenin penkille" ohjaamaan venettä hänen kanssaan. Kohteeksi valikoitui aina sama pikkuranta, jolle päästäksemme veneestä piti kahlata hyvän matkaa. Itse hyppäsin tietenkin veteen aina syvästä päästä. Rantavesi oli kirkasta ja vietin pitkät tovit simpukankuoria keräillen. Rannalta löytyi aina reilusti sydänsimpukoita, mutta omia suosikkejani olivat lukuisissa eri vaalean, kellertävän, siniharmaan ja vaaleanpunaisen sävyissä löytyvät pikkuruiset itämerensimpukat, joista etenkin kaikista vaaleanpunaisimpia vaalin suurina aarteina." Ann-Christine, Luonnonkaunis





Itämereen liittyy paljon ainutlaatuisuutta niin biologisesti kuin maantieteellisesti, mutta myös meille yksilöinä. Kenties sinullekin. Meistä monet olemme saaneet kasvaa meren äärellä tai kokea sen lumoavuuden edes ohimennen. Ehkä sinäkin olet yrittänyt tihrustaa, josko horisontissa kuitenkin näkyisi pienikin pilkahdus maata. Ehkä olet yrittänyt kuvitella, miten syvälle meri allasi jatkuu (ja hieman värissyt ajatukselle). Ihmetellyt, mikä saa meriveden kuohuamaan tai miten meriveden tuoksun voi aistia jo ennen kuin silmät ovat havainneet rantaviivan. Ehkä olet tuntenut viileän meriveden koko kehossa herättämän jännityksen, sekä pian sen jälkeen kehon läpi tulvivan rentoutumisen.

Liekö ihme, että Itämeri nousee esiin paitsi meidän välisessä jutustelussamme, myös osana intohimoamme luonnonsuojelua kohtaan. 

Itämeri on kaunis, mutta hauras, ja sen suojelun vaikutus moninainen ja tärkeää.


Keski-Suomen tyttönä olen varttunut kirkasvetisten järvien rannoilla ja tutustunut Itämereen vasta aikuisiällä muutettuani Helsinkiin. Nykyisin Itämeri tervehtii minua takapihallani, enkä voisi olla kiitollisempi rannasta, johon pääsen päivittäin sitä tapaamaan. Merenrantakävelyni pysäyttävät minut hetkeen kiireisen arjen keskellä. Silloin pysähdyn katselemaan vesilintuja, aistimaan säätiloja ja ihmettelemään vuodenaikojen muuttumista. Rantakivikkoon kohisevat laineet vievät mennessään mieltä painavat murheet ja stressin. Mieli tyyntyy yhtä matkaa aaltojen kanssa ja kotiin päin kävellessä olo on aina kevyempi.  / Ida, Luonnonkaunis




Omassa arjessaan on mahdollista tehdä paljon hyvää Itämeren hyväksi yksilötasolla, sekä vaikuttaa oman puheen ja tapojen kautta lähipiirinkin asenteisiin ja tekoihin.

Uskomme kuitenkin, että voimme saada aikaan vielä suurempaa yhdessä. Siksi haastoimme pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme ja Itämeren ihastuksen kanssamme syvästi jakavan Biodellyn mukaan yhteiseen hyväntekeväisyyskeräykseen, johon tarvitsemme myös sinun tukesi. 

Puhdasmeri.fi-alustalle perustetun tiimin ja Biodellyn bonuslahjoitusten avulla, voimme yhdessä tehdä hyvää Itämeren suojelemiseksi ja sen hyvinvointia parantaaksemme.

Tästä julkaisusta löydätkin paitsi tietoa Itämeren suojelun tärkeydestä ja yhteiskeräyksestämme, myös meidän Luonnonkauniin Ann-Christinen ja Idan, sekä Biodellyn tiimin Miilan ja Riikan Itämerimuistoja. Seuraa mukana, muistele ja tunnelmoi, pohdiskele. Ehkä mieleesi nousee muistojen sopukoihin unohtuneita kauniita hetkiä.

Lue lisää keräyksestä ja Biodellyn bonuslahjoituksesta julkaisun lopusta.





Itämeren suojelun tärkeys


Ainutlaatuisen Itämerestä tekee sen makean ja suolaisen veden sekoitus, johon sen poikkeuksellinen eliöstö on sopeutunut. Pienenä merenä, jossa on lisäksi hitaasti, arviolta kolmenkymmenen vuoden välein vaihtuva vesi, on Itämeri erityisen haavoittuvainen ja altis ympäristön vaikutuksille. Kymmenestä maailman suurimmasta kuolleesta merialueesta seitsemän sijaitseekin Itämeressä ja sitä uhkaa lisäksi ilmastonmuutoksen myötä lämpenevä vesi.

Suojelemalla Itämerta, emme vain turvaa uniikkia merialuetta ja sen monimuotoisuutta, vaan teemme arvokasta ja tehokasta ilmastotyötä. Tiesitkö esimerkiksi, että moni vesikasvi sitoo hiilidioksidia ja vapauttaa happea moninkertaisesti tehokkaammin kuin saman pinta-alan metsäalueet maalla? Lisäämällä näiden kasvustojen elinkykyä, pienentämällä Itämerta rehevöittäviä ravinnepäästöjä ja suojelemalla merialueita, vaikutamme suoraan Itämeren tilan kohenemisen lisäksi suotuisasti myös ilmastoon, luoden itseään ruokkivan positiivisten vaikutusten kehän.

Ilmasto- ja ympäristöystävällisesti elämisen lisäksi voit toimia omassa arjessasi Itämeriystävällisesti esimerkiksi syömällä kestävästi pyydettyä Itämeren kalaa, liikkumalla vesillä vastuullisesti ja puhumalla Itämeren tilasta ja suojeluhalustasi avoimesti lähipiirissäsi. Itämeriystävällisesti eläminen on todella helppoa.

Lue lisää: Huolestuttaako Itämeren tila? Näin voit auttaa

Testaa: Laske Itämeri-jalanjälkesi HS:n Itämeri-koneella


"Parasta lapsuuden kesälomissa oli ehdottomasti erääseen saareen tekemämme vuosittainen kesäretki. Yövyttiin teltassa, vietettiin aikaa iltamyöhään kallioilla ja nautiskeltiin kauniista merimaisemasta. Tästä syystä varmasti yhä tänä päivänäkin rakastan luonnossa liikkumista ja retkeilyä. Vietin lapsuudessani paljon aikaa merellä kalastaen isäni ja veljeni kanssa. Merellä on suuri merkitys omassa elämässäni vielä tänäänkin, sillä löytäessämme kodin läheltä merta, tiesin heti, että siellä meidän kuuluu asua." / Riikka, Biodelly






John Nurmisen säätiö - Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja


"Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus." / www.johnnurmisensaatio.fi


Omien Itämerelle suotuisten valintojen lisäksi voimme hakea tukea ja yhä laajempaa vaikutusta järjestelmällisen suojelutyön kautta. Itämeren suojelussa yhtenä Suomen vaikuttavimpana toimijana tunnetun John Nurmisen säätiön hankkeet kohdistuvat suoraan suurimpiin Itämeren päästöjä aiheuttaviin ongelmakohtiin, jonka vuoksi rehevöittäviä päästöjä mm. maataloudesta ja viemärijärjestelmistä on saatu ajettua alas dramaattisesti. Esimerkiksi Suomenlahdella rehevöittäviä fosforikuormitusta on onnistuttu vähentämään 75 prosenttia viimeisen 10 vuoden aikana. Koko Itämeren tasolla päästöjä on onnistuttu vähentämään 25 prosenttia. Luvut ovat huikeita, mutta tekemistä riittää edelleen.

Konkreettisten suojelutekojen lisäksi sydämiämme lämmittää erityisesti John Nurmisen Säätiön ymmärrys Itämeren kulttuurin ja meidän ihmisten Itämerisuhteen vaalimisen tärkeydestä. Siinä missä me muistutamme luontosuhteen kehittämisen tärkeydestä niin hyvinvoinnin kuin vastuullisuusajattelun lisäämisen näkökulmasta, on John Nurmisen säätiöllä tartuttu samaan aiheeseen Itämeren näkökulmasta. Suojelutyön ja sen kohteen on tunnuttava tärkeältä siihen osallistuvista ihmisistä, jotta tekijöitä ja toimia riittäisi, ja yhteinen hyvinvointi ihmisten ja luonnon välillä voi kasvaa.


"Ystäväni tokaisi lapsuuden valokuvistani, että ”nämähän ovat ihan kuin jostain satukirjasta”, ja kyllä ne leikit saaressa siltä maistuivatkin. Olen kasvanut Rauman saaristossa ja suvullani on pitkät perinteet merillä. Meri on aina ollut läsnä ja herättänyt kunnioitusta. Tunnen olevani kotona, kun merituuli nappaa hiuksiin ja tyrskypäät keinahtavat kalliota vasten. Siinä hetkessä on yhtä aikaa itsekin kesytön ja tyyni." / Miila, Biodelly





Liity Itämerta suojelevaan tiimiimme


Olemme avanneet John Nurmisen säätiön ylläpitämälle puhdasmeri.fi-sivustolle Luonnonkaunis X Biodelly -tiimin yhteiskeräykselle, johon lahjoittamalla pystyt kasvattamaan lahjoitussummaamme entisestään Biodellyn lahjoitusbonusten ansiosta.

Biodellyn bonuslahjoitusten juju on tämä: mitä enemmän keräämme lahjoituspottiimme, sitä suuremmin Biodelly palkitsee keräysintomme tekemällä oman lahjoituksen John Nurmisen Säätiölle.


Keräämällä 200e, saamme Biodellyltä pottiin 100e lahjoitusbonuksen.

Keräämällä 600e, saamme Biodellyltä pottiin 300e lahjoitusbonuksen.

Keräämällä 1000e, saamme Biodellyltä pottiin 500e lahjoitusbonuksen.



Näin teet lahjoituksen tiimikeräykseen

1  Mene Luonnonkaunis X Biodelly -tiimisivulle ja Liity tiimiin. Kohdista lahjoituksesi halutessasi tietylle suojelualueelle tai itsellesi tärkeälle sijainnille, ja valitse itsellesi sopiva lahjoitussumma.

2  Näet lahjoitusvaiheessa Tiimin nimi -kentässä tiimin "Luonnonkaunis X Biodelly", jolloin lahjoituksesi kerryttää sekä yhteistä pottiamme että nostaa Biodellyn lahjoitusbonuksen summaa. Voit myös hakea tiimin kentän kautta avautuvasta valikosta, mikäli kenttä on tyhjä.

3  Maksa lahjoitus verkkopankissa tai näppärästi Mobilepaylla. Lahjoituksesi näkyy nyt puhdasmeri.fi kartalla!


Voit seurata keräyksen edistymistä ja tavoitesummiin yltämistä tiimi-sivun tai Luonnonkauniin Instagram-tilin kautta. Keräys jatkuu läpi kesän elokuun loppuun asti.

Lahjoitukset menevät lyhentämättömästi suoraan John Nurmisen säätiölle. Lisätietoa John Nurmisen säätiön rahankeräysluvista ja lahjoitusten käyttötavoista löydät täältä.




Kiitos kun olet mukana!




Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.