27. syyskuuta 2021

Paahdettu tomaattikeitto

Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Tomaattikeitto on ihanaa viileiden ilmojen herkkuruokaa. Keitto syntyy helposti ruokakaapin perälle unohtuneista tomaattitölkeistä, mutta on parhaimman makuista tuoreista, kypsistä tomaateista tehtynä.

Uunissa paahtaminen antaa tomaateille upean maun ja säästää myös aktiivista kokkausaikaa keittiössä. Keitto valmistuu paahtamisen ja soseutuksen jälkeen nopeasti pöytään, joten se sopii myös arkena kokattavaksi. Mikäli kaipaat keittoon lisäproteiinia, voit tarjoilla sen kanssa paahdettuja kikherneitä tai soseuttaa keiton sekaan vaikka purkillisen valkopapuja.




Paahdettu tomaattikeitto


Neljälle. Valmistusaika noin 45 minuuttia.

Tarvitset


1 kg tuoreita tomaatteja tai 3 purkkia kokonaisia tölkkitomaatteja
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria

2-4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl sokeria
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl punaviini- tai balsamiviinietikkaa
kourallinen tuoretta basilikaa
0,5 - 1 dl kaurakermaa
(suolaa ja sokeria)

Tarjoiluun


tuoretta basilikaa
loraus kaurakermaa
oliiviöljyä



Valmistus


Pese tomaatit ja leikkaa ne lohkoiksi. Leikkaa myös sipuli isoiksi lohkoiksi. Kuori valkosipulin kynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita tomaatit, sipulit ja valkosipulit uunipellille tai vuokaan. Jos käytät tölkkitomaatteja, puolita tomaatit ja laita ne uunivuokaan. Säästä tölkkien nesteet keittoa varten. Lorauta tomaattien ja sipulien päälle oliiviöljyä ja mausta vihannekset suolalla ja sokerilla. Paahda uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. 

Siirrä paahtuneet vihannekset ja niiden nesteet blenderin kannuun tai kattilaan, jossa soseutat keiton sauvasekoittimella. Aja keitto tasaiseksi. 

Kiehauta keitto kattilassa. Lisää 2-4 desiä vettä kunnes keitossa on mielestäsi sopiva koostumus. Mausta keitto liemikuutiolla, sokerilla, savupaprikajauheella, viinietikalla ja silputuilla basilikan lehdillä. Voit halutessasi antaa keiton poreilla miedolla lämmöllä puolisen tuntia, mutta keiton voi tarjoilla myös heti kun se on lämmennyt.

Lisää keittoon lopuksi vielä noin desi kaurakermaa. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa vielä mausteita. Koristele annokset tuoreilla basilikan lehdillä, lorauksella kermaa ja oliiviöljyä.



Tarjoile keitto tuoreen leivän kera ja nautiskele!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.