31. tammikuuta 2022

Kasvispata Beanit-suikaleilla ja sienillä

Teksti ja kuvat: Ida Tokola



Pitkään haudutettu kasvispata on täydellinen ruoka talviseen pakkaspäivään. Tämä pataruoka saa umamisen, täyteläisen makunsa sienistä ja proteiinina toimivat maukkaat Beanit-härkäpapusuikaleet. 

Tätä kasvispataa on helppo varioida mieleisekseen. Voit käyttää Beanitin sijaan proteiinina vaikka nyhtökauraa ja lisätä porkkanoiden lisäksi muitakin juureksia mukaan. Mikäli et pidä sienistä, voit kokeilla korvata sieniliemen kasvisliemellä tai vaikka lorauksella punaviiniä. Tuoreet sienet voi tällöin korvata lisäämällä pataan enemmän juureksia. Kerro ihmeessä kommenteissa, miten sinä tuunasit pataa ja onnistuiko se!



Kasvispata Beanit-suikaleilla

Kuudelle. Valmistusaika noin 45 minuuttia.

10 g kuivattuja sieniä (esim. tatteja) + 3 dl vettä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä silputtuna
2-3 porkkanaa
200 g tuoreita sieniä (esim. herkkusieniä)
öljyä paistamiseen
1 rkl tomaattisosetta
1 kasviliemikuutio + 5 dl vettä
pari oksaa tuoretta timjamia ja rosmariinia (tai kuvia yrttejä noin 1 tl)
1 laakerinlehti
0,5 - 1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 paketti Beanit-härkäpapusuikaleita (esim. valkosipuli ja yrtit)
mustapippuria ja suolaa
(1 rkl balsamiviinietikkaa)

Valmistus

Huuhtele kuivatut sienet ja laita ne pieneen kulhoon. Kaada päälle kolme desiä vettä ja jätä hautumaan hetkeksi.

Kuori ja leikkaa sipulit ja porkkanat pieniksi lohkoiksi. Putsaa tuoreet sienet ja leikkaa ne paloiksi. Jos käytät tuoreita yrttejä, silppua ne pieneksi. 

Lämmitä paksupohjaisen kasarin tai padan pohjalla tilkka öljyä. Kuullota ensin sipuleita pannulla pari minuuttia, lisää sitten valkosipuli, tuoreet sienet ja porkkanapalat. Jatka paistamista pari minuuttia. Jos kasvikset meinaavat ottaa kiinni padan pohjaan, lisää loraus kuivattujen sienten nestettä.

Lisää sitten pataan kuivattujen sienten liotusneste, pehmenneet kuivatut sienet, tomaattisose, yrtit, laakerinlehti, liemikuutio ja noin viisi desiä vettä. Mausta vielä ripauksella suolaa ja sokeria. 

Anna padan porista miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Valmista sillä välin lisukeperunamuusi.

Kun olet valmis tarjoilemaan padan, lisää joukkoon vielä Beanit-härkäpapusuikaleet. Mausta pata mustapippurilla ja halutessasi lorauksella balsamiviinietikkaa. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.



Perunamuusi

Kuudelle. Valmistusaika noin 20-30 minuuttia.

1 kg perunoita
2 dl perunoiden keitinvettä
2-4 dl kasvimaitoa
nokare vegaanista margariinia
suolaa

Valmistus

Kuori perunat. Voit pilkkoa perunat pienemmiksi, niin ne kypsyvät nopeammin. Keitä perunoita kunnes ne ovat kypsiä. Ota talteen pari desiä keitinvettä ja valuta perunat. 

Muussaa perunat perunasurvimella ja lisää joukkoon keitinvesi, suola, margariini ja osa kasvimaidosta. Lisää kasvimaitoa kunnes muusin koostumus on mieleinen. Voit vatkata perunamuusia hetken sähkövatkaimella, niin saat muusiin sileämmän koostumuksen.





Kaipaatko lisää helppoja kasvisruokareseptejä? 

Kurkkaa Arjen nopeat -reseptimme!



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.