9. syyskuuta 2019

Vuosi hoitoainemetodilla - mitä nyt kuuluu?
Tuskin moni teistä on tässä kohtaa enää välttynyt hoitoainemetodi-puheiltani tai missannut tiedon siitä, että siirryin viime vuonna pesemään hiukset shampoon sijaan kevyellä pesevällä hoitoaineella. Ajatelkaa, tuosta vaihdosta tulee pian jo vuosi täyteen, enkä enää vaihtaisi takaisin pelkkiin shampoopesuihin mistään hinnasta.

Monet ovat hämmästelleet valintaa tänä aikana, onhan hoitoaineella meillä Suomessa pelkän hoitavan aineen maine, jolle ei miellettä puhdistustehoa lainkaan. "Miten saat hiukset puhtaaksi?" tai "Eikö sun hiukset jää likaiseksi?" ovat kysymyksiä, joihin olen saanut vastata monet kerrat. Mutta, kuten alkutaipaleella kirjoittamassani hoitoainemetodin esittelypostauksessa kerroin, on hiusten peseminen hoitoaineella minusta oikeastaan hyvin luonnolliselta tuntuva vaihtoehto, aivan kuten kasvojen peseminen puhdistusmaidolla. Hellävarainen pesu puhdistaa kyllä ihon tai hiukset puhtaaksi, samalla kuivattamatta sitä kuten geelit, vaahdot ja shampoot. Jos hoitoainemetodin perusperiaate ja tekniikka on vielä vieras asia sinulle, aloita lukemalla tuo ensimmäinen juttuni hoitoainemetodista.Hyvästi hiusongelmat - tervetuloa kiharat

En oikein tiennyt mitä odotin hoitoainepesulta tämän aloittaessani. Metodi kuulosti vain niin itsestäänselvältä jatkumolta pitämälleni hellävaraiselle ihonhoitoideologialle, että halusin välttämättä kokeilla sitä. Sainhan heittää heipat pahimmalle kasvojen kiristyksellekin puhdistusgeelien heivaamisen myötä. Ja toden totta, hiukset muuttuivat välittömästi sileämmiksi ja vahvemmiksi, karheus ja pörröisyys väheni silmissä, hiukset eivät juurikaan takkuunnu, hiustenlähtö loppui kuin seinään ja sitkeästi palaava kuivahilse katosi muutamassa viikossa. Samoihin aikoihin uskalsin jättää pois runsaimmat latvojen hoitoaineet, viimeistelyvoiteen ja jopa vuosikausia hiuspohjan kunnon kannalta tärkeää osaa kantaneen hiusveden. Vähitellen huomasin myös hiusteni laineiden vahvistuvan ja jopa kihartuvan (näissä kuvissa tosin suoristusrauta lauloi).

Periaatteessa pärjäisin siis lyhyillä hiuksilla jopa pelkällä hoitoainepesuaineella ja satunnaisella toisella hoitavalla hoitoaineella latvoihin, jos tavoitteena on mahdollisimman helppo ja minimalistinen hiustenhoitorepertuaari. Tässä piileekin myös vastaus siihen, mitä eroa hoitoainemetodilla ja Curly Girl -metodilla on; hoitoainemetodi on vain yksi yksinkertainen, mutta perustavanlaatuinen osa Curly Girl -metodia, jota voi myös harjoittaa yksinään. Hoitoainemetodi huomioi sen, että elimistön ja ihon tavoin, hyötyvät myös hiukset lempeistä, aidosti ravitsevista otteista ja luonnollisen toiminnan tukemisesta.

Hoitoainemetodi sopii käytännössä kenelle tahansa, mutta etenkin meille, jotka haluaa päästä mahdollisimman helpolla. Ei sillä, kokeilin minä hetken Curly Girl -metodiakin ja lisäsin hoitoainepesurutiinini laineiden puristelua, miehen t-paidalla hiusten ploppaamisen sekä paljon puhutun pellavansiemengeelin käytön, ja toden totta, sieltä ne kiharat ponkaisivat esiin yhä vahvempina! En kuitenkaan kokenut Curly Girliä omakseni, joten olen jatkanut pelkällä hoitoainepesulla.


Uusi, lempeä ja helppo hiusrutiini

Tällä hetkellä koen hiustenhoidon olevan huomattavasti aiempaa helpompaa ja sekä hiusten että hiuspohjan voinnin olevan paljon parempi parempi. Bonuksena olen oppinut tulkitsemaan ja kuuntelemaan hiusten tarpeita, mikä on tietysti edellytys sille, että hiuksia pystyy hoitamaan oikein.


Hoitoainepesu muutaman päivän välein

Käytän edelleen Ole hyvän Hilla-Mandariini-hoitoainetta, jota ostin maaliskuussa suoraan Ole Hyvältä suuren 5 litran kanisterin verran, josta täytän aina tarpeen mukaan normaalikokoista pumppupulloa. Pesuhoitoainetta kuluu määrällisesti huomattavasti shampoota enemmän, joten suuren täyttöpakkauksen hyödyntäminen on sekä ekologisempi että taloudellisempi vaihtoehto. Kanisteri kestää perheestämme kolmen henkilön käytössä noin vuoden, eli kuukausitasolla tuo tekee hieman päälle 7e/kk.

Aloitusajoista poiketen olen huomannut, ettei minun edes tarvitse vaahdottaa hiuksia kahdesti, vaan yksi huolellinen pesukerta riittää mainiosti, kunhan hoitoainetta annostelee riittävästi (minulla arviolta reilu kämmenellinen - hiukseni ovat paksut!). Hieron hoitoainetta huolella hiuspohjaan noin parin minuutin ajan, jonka jälkeen lisään vähitellen joukkoon vettä. Näin hoitoaine oikeasti vaahtoaa ja huuhtoutuu helposti hiuksista.


Hoitava hoitoaine latvoihin

Nyt kun hiukseni ovat venähtäneet pituutta, huomaan latvojen tarvitsevan hoitoainetta pysyäkseen kunnossa. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että olen alkanut tunnistaa ja erottamaan hiuksista kosteuden ja proteiinin tarpeet! Vuorottelen siis kahta hoitoainetta, superkosteuttavaa ja siloittavaa Madaran Grow -sarjan hoitoainetta ja rakennepaikkaavaa Uniquen tehohoitoa jaksoissa. Kun siloittava tunne alkaa häviämään yhden kanssa, siirryn hetkellisesti toiseen jne. Sekä kosteusköyhä että rakennepaikkaavaa kaipaava (tai tavallaan ylikosteutettu) hius tuntuu karhealta, mutta niihin toimii eri asiat.

Lue aiempi juttu Madaran Grow hoitoaineesta täältä.


Syväpuhdistus kuukausittain

Etenkin suoraa ja lainelevaa hiusta kannattaa syväpuhdistaa shampoolla noin kerran kuukaudessa. En itse koe, etteikö hiukset tulisi kunnolla puhtaaksi hoitoainepesulla, mutta huomaan tarpeen tietynlaisen ilmavuuden häviämisestä ja hiusten sävyn tummenemisesta. Tämä toistuu noin kerran kuukaudessa tai kahdessa.

Syväpuhdistukseen käytän aiemmin jatkuvassa käytössä ollutta Uniquen kosteuttavaa shampoota, joka kyllä sisältää sulfaatteja, mutta on silti hellävaraisin kokeilemani luonnonkosmetiikan shampoo. Pesun jälkeen annan hoitoaineen vaikuttaa latvoissa erityisen pitkään ja lisään myös hiuspohjaan Weledan hiusvettä, sillä shampoopesu horjuttaa muuten heti hiuspohjan tasapainon, sen nyt totuttua hoitoainepesuun. Muuta huutavaa tarvetta hiusvedelle en enää edes koe, mutta saatan silti hemmotella hiuspohjaa tällä satunnaisesti, sillä hiusvesi myös ennaltaehkäisee ongelmia ja stimuloi hiuspohjaa, jotta hiukset kasvaisivat nopeammin ja vahvempina.

Lue aiempi juttu Uniquen shampoosta täältä ja Weledan hiusvedestä täältä.Omat kokemukseni ovat siis olleet pelkästään positiiviset, kunhan löysin oikeasti hoitoainemetodiin soveltuvan hoitoaineen näinkin "liruille" hiuksille, jotka vieroksuvat kaikkia vähääkään raskaista hoitoaineita. Hoitoainepesun ei kuulu jättää hiuksia klähmäisiksi, likaisiksi, painaviksi tai tunkkaisen tuntuisiksi, eikä ihan mitä tahansa kannata laittaa minkään sopeutumisvaiheenkaan piikkiin. Hyvällä pesuhoitoaineella ovat hiukset hoitoainepesunkin jälkeen ilmavat, freesit ja silkkiset. Tuon tunteen saavuttamiseksi ei tarvitse shampoopesua.Jos yhtään kutkuttaa kokeilla - kokeile!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

 1. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Itse käytän hoitoainetta useammin kuin shampoota. Usein pelkkä hoitoaine pesee hiukset ihan tarpeeksi hyvin. Shampootakin käytän nykyään vasta hoitoaineen jälkeen ja aivan vähän kerrallaan. Eli täältä tullaan samaan suuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo on muuten hyvä metodi myös ja muuten erinomainen siirtyessä! 😊 Kiva kun tulit jakamaan sen tänne!

   Poista
 2. Mitä lämpösuojaa käytät kun suoristat? Vaihtoehtoja en kovin montaa ole luonnonkosmetiikan parista löytänyt, ja suoristaminen ainakin osittain on valitettavasti aika välttämätöntä että saan niitä ylipäänsä kiinni mitenkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En henkilökohtaisesti ole kokenut tarvetta lämpösuojalle, kun pidän muuten hyvää huolta hiusten kosteutuksesta ja hoitamisesta, ja hiuksetkin taipuvat hyvin ja pysyvät muodossa ilman sen kummempia kikkailuja :) Joitain vaihtoehtoja on kyllä, esim. muodossa pysymistä helpottamaan kannattaa kurkata Less is Moren suihkeet, jotka aktivoituvat lämmöstä. Suurin osa noista lämpösuihkeistahan perustuu siihen, että ne kosteuttavat ja silottavat hiuksia, eli käytännössä mikä tahansa näin toimiva tuote ajaa about saman asian.

   Poista
 3. Hei Hiuksissasi taitaa olla vaalennus, näin minullakin. Mutta ilmeisesti sekin on ihan ok tähän hiushoitoaineella peseminen. Itse en haluaisi luopua vaaleista raidoistani koska harmaat ottaisivat vallan. Onko kokemusta hiushoitoaineella pesusta luonnollisesti harmaantuviin hiuksiin. Kiitos Christel

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla jotain savivaalennusraidan jämiä vielä latvoissa 😊 Kyllä varmasti on ok! Tämä on niin hellävaraista, että säilyttää värin hyvin.

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.