19. lokakuuta 2021

Vihreä thaicurry

Teksti ja kuvat: Ida Tokola
Resepti julkaistu aiemmin Ida's Cozy Corner -blogissa




Mausteisen kasviscurryt ovat monien lempiruokaa thaimalaaisissa ravintoloissa. Tiesitkö, että curryja on helppo valmistaa myös kotikeittiössä? Tänään jaamme ohjeen herkulliseen vihreään thaicurryyn.

Curryjen kookoskastikkeiden pohjana käytetään mausteista, sipuleista ja yrteistä valmistettuja currytahnoja. Tahnoja myydään valmiina kaupoissa ja ne ovatkin helppoja ja nopeita arkiruokien maustajia. Ne sopivat niin keittojen kuin kastikkeidenkin makupohjiksi kasvisliemikuution tapaan.

Valmiit currytahnat eivät kuitenkaan maultaan vedä vertoja itse tehdylle. Currytahnan tekoon tarvitaan vain tehosekoitin ja hieman enemmän kokkausaikaa. Tuore, kotitekoinen currytahna vie kotiruuan makumaailman aivan uusiin sfääreihin! Lisäksi pääset itse vaikuttamaan siihen, mitä mausteita curryssasi käytät.




Thai green curry eli thaimaalainen vihreä curry

Neljälle. Valmistusaika noin 30 minuuttia.
Vegaaninen ja gluteeniton.

Sopii FODMAP-ruokavalioon jättämällä pois sipulit ja valitsemalla curryyn itselle sopivia kasviksia.

Tarvitset

1 paketti maustamatonta tofua (tai muuta kasviproteiinia)
1-2 rkl soijakastiketta
2 tl hunajaa tai agavesiirappia
1 tl srirachaa tai muuta chilikastiketta

öljyä paistamiseen
400 ml kookosmaitoa + 1 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2-3 kuivattua kaffirlimen lehteä
1 kesäkurpitsa
1 punainen tai vihreä paprika
1 pieni parsakaali
pari kourallista tuoretta pinaattia

Currytahna

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl sitruunaruohotahnaa (tai pari sitruunaruohon vartta)
2-3 kevätsipulin vartta
1 puntti tuoretta korianteria
2-3 vihreää chiliä
1 limen kuori raastettuna
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 rkl soijakastiketta

Tarjoiluun

jasmiiniriisiä
tuoretta thaibasilikaa tai korianteria
limelohkoja


Valmistus

Jos käytät curryn proteiinina maustamatonta tofua: Kuutioi tofu ja valmista sille marinadi soijakastikkeesta, siirapista ja chilikastikkeesta. Pyörittele tofukuutiot marinadissa kauttaaltaan ja anna niiden maustua sillä välin kun valmistat vihreän currytahnan.

Currytahna on helpointa valmistaa tehosekoittimella. (Jos sinulla ei ole tehosekoitinta, raasta ja hienonna kaikki ainekset mahdollisimman pieneksi.) Tehosekoittimellakin tehdessä kannattaa hienontaa yrtit, sipulit ja inkivääri aika pieniksi paloiksi, jotta tahnaan ei jää isoja sattumia. Poista chileistä kannat ja siemenet. Raasta limen kuori ja säästä loppu limestä tarjoiluun. Säästä myös halutessasi osa korianterista koristeluun. Lado kaikki currytahnan ainesosat (yllä reseptissä) tehosekoittimen kulhoon ja aja tahnaksi.

Kuumenna paistinpannun pohjalla öljyä ja lisää tofu marinadeineen pannulle. Paista kuutioita keskilämmöllä sekoitellen, kunnes tofu on ruskistunut kauniisti. Ota tofut sivuun lautaselle odottamaan.

Laita tässä vaiheessa lisäkeriisi keittymään. Sillä välin kun tofu paistuu, voit suikaloida paprikat, kesäkurpitsan ja parsakaalin.

Kun tofu on otettu pois pannulta, lisää tilkka öljyä. Paista paprikoita ja kesäkurpitsaa noin 5 minuuttia. Pienennä levyä keskilämmölle / pienelle ja lisää vihreä currytahna ja parsakaali pannulle. Paista toiset 5 minuuttia.

Lisää taas lämpöä pannuun ja kaada kasvisten päälle kooskomaito, 1 dl vettä, pari kaffirlimen lehteä ja kasvisliemikuutio/fondi. Anna porista hiljalleen 10 minuuttia. Pese ja hienonna pinaatti tällä välin.

Poista liemen seasta kaffirlimen lehdet. Lisää pinaatti curryyn ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Purista joukkoon limemehua tai tarjoile annokset limelohkojen kera.

Tarjoile riisin ja yrttien kanssa. Nauti!



Jos punainen thaicurry on enemmän mieleesi, löydät sen reseptin täältä.




Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.