6. toukokuuta 2022

Vuohenputkipesto

 Teksti ja kuvat: Ida TokolaKevään villiyrttikausi on aluillaan! Kotipihojen ja lähiluonnon tarjoamat villit vihannekset ja yrtit ovat loistava lisä lautasillemme tähän aikaan vuodesta. Ilmaisia, mutta sitäkin ravinteikkaampia villiyrttejä kasvaa kaikkialla Suomessa, ja saamme hyödyntää niitä ainutlaatuisen jokamiehenoikeudemme tähden.

Aikaisin keväällä heräilevät vuohenputket ja pienet nokkoset ovat parhaimmillaan juuri nyt ja niistä syntyy aivan ihastuttavaa villiyrttipestoa. Käytä pestoa vaikka leivän päällä tai tee siitä herkullinen pastan kaveri, kuten me tällä kertaa!

Kerää vain minkä tunnet

Villiyrttejä kerätessä on aina oltava tarkkana siitä, että tunnistaa varmasti mitä keräilee. Mikäli villiyrttien kerääminen on sinulle vielä uutta, suosittelemme osallistumaan ensin villiyrttikurssille tai pyytämään kokeneen ystävän mukaan keräyspuuhiin. Omaksu myös tietoa netistä ja kirjoista ennen kuin lähdet poimimaan. Olemme kirjoittaneet myös Luonnonkauniiseen pienen oppaan villiyrttien keräämisestä. Suosittelemmekin, että luet sen ennen kuin lähdet poimimaan vuohenputkea tai muita villikasveja.

Lue lisää: Pieni opas villiyrttien tunnistamiseen ja keräämiseen
Vuohenputkipesto

Valmista pestoa noin 3-4 dl. 

Tarvitset

n. 5 dl tuoretta vuohenputkea
n. 3 dl (yksi puntti) tuoretta basilikaa
1 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu (noin 3 rkl)
1 pieni valkosipulin kynsi
1 dl parmesaaniraastetta (tai vegaanista Violifen prosocianoa)
(vettä)

Valmistus

Pese keräämäsi vuohenputki huolellisesti. Laita kaikki peston ainekset pieneen blenderiin tai monitoimikoneen kulhoon, ja aja pestoksi. Pesto valmistuu kätevästi myös sauvasekoittimella tai morttelissa. Mikäli peston koostumus on liian paksua, lisää loraus vettä tai öljyä. Maista pestoa ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua. Pesto säilyy jääkaapissa muutaman päivän.Kokeilitko reseptiämme? Olisi ihana nähdä siitä kuva! 

Tägää meidät @luonnonkaunis ja #luonnonkaunisruoka Instagramissa.PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.